Kobe + Lebron u malom

ClutchPoints

Pre koju godinu nitko se u Bostonu nije bojao za budućnost Celticsa. Ušli su u Finale Istoka (doduše izletjeli od Lebrona i Cavsa), imali su odličnu ekipu na okupu te prvi pick nadolazećeg drafta. Naveliko se spominjao Markelle Fultz kao prvi pick. Sjajni bek sa Washington Statea koji ima sve alate za uspjeh u NBA. Čak je odradio i trening sa ekipom i oduševio je Aingea. No, stari lisac je imao druge planove. Mijenjao je svoj prvi pick sa Sixersima, drage im volje prepustio Fultza, a Lakersima Balla i njegovog ludog oca. Ainge je pametno birao, u klub je stigao jedna od najmlađih igrača s drafta Jayson Tatum.

Green Mamba Mentality

Boston opasno korača prema finalu Istoka i zasada nemaju niti jedan poraz u playoffu. Počistili su Sixerse u prvom krugu bez nekakvih većih muka, da bi u drugom krugu stigli do 2-0 protiv Raptorsa. Osim sjajne obrane i timske igre, u Bostonu se ističe jedno ime – Jayson Tatum. Ne možemo reći da dominira i ubacuje kao npr Mitchell ili Murray ili da razara silom kao Giannis, no Tatum je najbitniji igrač Bostona ove sezone bez kojega njihova igra i rezultati ne bi bili isti. Ove sezone Tatum je bitno podigao igru u obrani, a i u napadu – poglavito u izolacijama. Već sada je jedan od boljih iso-igrača Lige i ima poene u rukama kada god zatreba.

Tako je u prvoj utakmici protiv Raptorsa jako loše krenuo, no vrlo brzo je uspostavio ritam, stigao do 20 poena i bio najbolji strijelac ekipe. Gledajući sa strane nikada ne bih rekao da je Tatum odigrao tako dobru utakmicu. Radi stvari na terenu koje su na prvi pogled nevidljive. Dobre defenzivne rotacije, ukradene lopte i postizanje poena baš onda kada je to najpotrebnije. U drugoj je ubacio 34 poena i tako postao prvi igrač u povijesti Bostona koji je imao tri 30+ utakmica prije nego što je navršio 24 godine

U Tatumu Boston ima franšiznog igrača i lako moguće budućeg MVP-a Lige.

Tihi ubica

A Jayson Tatum je u tekućoj NBA sezoni već jedna od najvećih zvezda. Iako momak nema impresivne brojke poput nekih drugih mladih lavova u ligi (Luka Dončić ili Trae Young), njegova igra, njegov uticaj na igru Celticsa koji igraju sigurno najbolju timsku košarku u ligi nezamenjivi su.

A njegove brojke u ovoj sezoni su daleko veće od njegovog dosadašnjeg proseka u karijeri, doduše procenat šuta je nešto slabiji no Tatum uzima mnogo više šutova nego ranije i postao je prvo ime Bostona i čovek odluke.

BasketballReference

A februar 2020 definitivno je bio meč velikih iskušenja kako za Tatuma, tako za i Boston. U odsustvo Kembe Walkera sa prosekom od 30.7 poena po meču vodio je Boston do 9 pobeda i 3 poraza, što ih je držalo u vrhu Istoka iza neprikosnovenih Bucksa, i šampiona iz Toronta.

One je postao tek 5 igrač u istoriji Bostona kojem je pošlo za rukom da u jednom mesecu (a sa minimumom od 10 odigranih mečeva), ima 30 poena u proseku. Sve ostalo su uglavnom legende Celta:

Koliko je Tatum opasan pokazuje i podatak da je protiv najvećih favorita za titulu na Zapadu, Clippersa i Lakersa, postizao 40 poena u proseku u februaru 2020. No, osim ofenzivnih karakteristika, Tatum je odličan i u odbrani. Imao 1.3 blokade i 1.2 ukradenu loptu po meču u februaru, a ikao igra preko 37 minuta imao je svega 2.1 faul po meču.

U tekućoj sezoni, ali u januaru, videli smo i njegovih rekordnih 41 poen koji je dao Pelicansima:

Isti je učinak imao i protiv Lakersa u porazu tokom februara 2020:

Zvezda u usponu

Tatum je već od početaka svoje karijere bio veliki potencijal. Igrao je za prestižno sveučilište Duke na koje je stigao kao regrut s 5 zvjezdica. Tj, imao je najbolje moguće reference prije sveučilišta. Nama je možda bio poznatiji kao “sudionik” najbolje blokade na U19 Svjetskom Prvenstvu zajedno sa Nikom Slavicom. Sjećamo se i da je Božić promašio bacanja kojima bi srušio Amerikance. Nažalost po nas, Tatum je i u toj utakmici slavio nakon produžetaka i mogao je sa medaljom ići na sveučilište.

Na Dukeu se zadržao samo godinu dana, no i to je bilo dovoljno da ostavi traga. Postizao je 16,8 poena uz 7,3 skoka u prosjeku. Nažalost sveučilišna karijera mu nije bila tako uspješna. Duke je na March Maddnesu iznenađujuće ispao od cinderella story South Caroline koju je predvodio sadašnji član Clippersa Sinidarius Thornwell. Tatum je nakon tog ispadanja odlučio kako želi među “velike dečke”.

Jayson je inače skroman momak. Živio je sa samohranom majkom i često ističe koliko mu ona znači u životu. Naporno je trenirao odmalena kako bi oboma pružio život kakav zaslužuju. Naporan rad i dobar karakter su nešto što iskusnom liscu kao Danny Ainge sigurno neće promaknuti. Pogotovo kada to uparite sa nevjerovatnim talentom za košarku kakav ima Jayson Tatum. Tako je Tatum završio možda i na najboljem mjestu za mladog igrača. U Bostonu kod trenera Stevensa.

Za njega je bio projiciran sličan puta kao i za Jaylena Browna. Rubni starter, oko 20-ak minuta u prosjeku i konstantan napredak. No, povreda Haywarda je malo promijenila planove. Tatum je već u svojoj prvoj sezoni morao uskočiti u puno bitniju ulogu. Postao je jako bitna član rotacije Bostona i čovjek od kojega se očekuje da “isporuči” i u napadu i u obrani.

Ispručio je u potpunosti. Čak i premašio očekivanja. Dugo vremena Tatum je bio jedan od najboljih šutera Lige, dijelio je treće mjesto sa Marvinom Williamsom po postotku za tri poena, a niti jedan rookie mu nije bio niti blizu po tome. U povijesti Lige samo su trojica imala brojke kao Tatum – Bird, Pierce i Michael Beasley. Tatum je tu nastavio sa sjajnim igrama, pogotovo u posljednjim četvrtinama kada je redovno podizao svoju razinu igre.

“Ćaća” clutcha

Tatum i dalje spada među mlađe igrače u ligi, a već je pokazao dominaciju i spremnost u odlučujućim trenutcima. Ainge je znao da je Tatum sjajan, no sigurno ni on  sam nije mislio da je dobio ovakvog dragulja.

Play off dominacija

On je imao jedan od najboljih playoffa kao rookie u povijesti Lige. Zaostao je samo jedan poen za Jabbarom koji je rookie koji je postigao najviše poena u playoffu u svojoj rookie sezoni. Nosio je Boston iz serije u seriju, odigrao neke stvarno fantastične predstave. U jednom trenutku je u 5 utakmica zaredom išao preko 20 poena i tako prestigao velikog Larry Birda, možda i najboljeg Kelta u povijesti.

Genijalac Brad, Prof. Dr. Horford i mali s mudima

O njemu već bruji čitava NBA Lige. Dr J ne može vjerovati kako ekipe koje su birale prije Bostona nisu prepoznale Tatuma, Pierce je izjavio kako je ponosan kada ga uspoređuju “s ovim klincem“, a najveću pohvalu je dobio od svog idola, Kralja Jamesa.

-“Jednostavno sve volim kod ovog klinca. On je građen za uspjeh.”- izjavio je Lebrona nakon velike borbe u sedmoj utakmici Finala konferencije.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Nove sile Istoka - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*