San Antonio Spurs 2019 – 2020: Tim bez lidera, franšiza bez budućnosti

Screenshots

Pvi put nakon 22 godine San Antonio Spursi neće igrati u play offu. Prvi put u 22 godine bogate karijere, nećemo gledati Gregga Popovicha na klupi ovog nekada nebitnog kluba od kojeg je najveći trener današnjice napravijo imperiju i osvoji čak pet titula prvaka:

Ovo je nadjuži niz koji je imao jedan klub, odnosno jedan trener, u istoriji NBA. 76ersi su također 22 godine zaredom igrali u play offu, ali su menjali ime – prvo su bili Syracuse Nationals a u doigravanje su se plasirali u svakoj sezoni između 1950 i 1971.

Kada su se prvi put plasirali u play off sa Popovichem, 1997-98, David Stern nije bio ni na polovini svog 30-godinšnjeg staža u NBA, Pat Riley je bio trener Lakersa, to je bila godina kada su u NBA kao rookie igrači stigli Dirk Nowitzski, Paul Pierce i Vince Carter.

U te 22 godine Spursi su odigrali 284 mečeva u play offu i pobedili su u 170 – samo sedam timova ima više pobeda u njihovoj celoj istoriji. Svih 170 pobede izvojevano je pod Greggom Popovichem i to je više od zbira pobeda bilo koja dva trenera u NBA danas. 102 igrača je odigralo u tom periodu makar jednu utakmicu za Spurse, uključujući i sadašnje NBA trenere Jacque Vaughna, Stev Kerra i Monty Williamsa.

Nešto nalik re-buildingu…

Kako onda nazvati sezonu 2019-2020, kada su Spursi u pitanju. Oni u sezonu nisu ni ušli sa velikim ambicijama…

Ipak, prognozirali smo im borbu za play off. Iako ih je prošlo leto Marcus Morris izradio u poslednji trenutak (umesto dogovorenih 20 miliona za 2 godine u San Antoniju na kraju otišao u Knickse za 15 miliona za sezonu), Spursi su sačuvali jezgro tima. Prve napadačke opcije bili su veteran Aldridge, potom DeRozan, Rudy Gay, dok su ‘jokeri’ sa klupe Patty Mills i uvek nezgodni Marco Belinelli. Segment u kojem će sigurno Spursi biti bolji je odbrana. Stigao je DeMarre Carroll, a nakon povrede vraća se Dejounte Murray. Murray i Derrick White, koji je igrao za reprezentaciju SAD, činiće zanimljiv bekovski par, dok će šmek time popraviti mladi Luka Šamanić, te Keldon Johnson koji su stigli putem drafta. Vratio se i Tim Duncan ali kao deo stručnog štaba Spursa.

Na kraju, kada se saberu i mečevi iz ‘balona’ u Orlandu, San Antonio je završio sezonu na 11. mestu Zapada, sa 32 pobede i 39 poraza. U samom Orlandu zabeležili su 5 pobeda i 3 poraza, no to nije bilo dovoljno da obezbede play in meč za plasman na 8. mesto:

Time su Spursi, na žalost mnogih ljubitelja košarka, nastavili trend loših rezultata, bez takmičarske ambicije na koju su nas toliko navikli u protekle dve decenije:

Ko je novi lider?

Spursi više nemaju lidera na terenu. Svaka čast onome što su do sada u NBA pokazali LaMarcus Aldridge i DeMar Derozan, ali oni nisu tip lidera koji Spursima treba. Oni nemaju ono ‘nešto’ što odlične NBA igrače razlikuje od vrhunskih. A takav je bio Kawhi Leonard.

Zanimljivo ali čini se da je odlazak Kawhija Leonarda poremetio ne samo pobedničku hemiju ovoga tima, već i kompletnu koncepciju i strategiju koju su Spursi razvijali i pripremali za smenu generacija sa Kawhijem na čelu.

Sa svojih 35 godina i velikim igračkim iskustvom, LaMarcus Aldridge donosio je sigurnost pod obruče Spursa, i bio je konstantan kako u napadu tako i odbrani. Ove sezone godine su naplatile svoj danak i on je ranije završio sezonu (odigrao je 53 meča, bez nastupa u Orlandu). Proseci su mu bili znatno niži nego ranijih godina – 18.9 poena, 7.4 skokova i 1.6 blokada, uz 49.3 % šuta iz igre. Aldridge se nije pokazao kao neko ko bi mogao da vodi tim na terenu, kao dostojna zamena za Duncana. Falilo mu je raznovrsnosti i kreativnosti u igri, šampionska glad, ali i kvalitetni saigrači kakvim je Tim bio okružen. Iako je još ugovorom vezan za Spurse postoji mogućnost da sledeću sezonu ode u svoj dragi Portland i karijeru završi u toj franšizi.

Ni DeMar DeRozan nije taj kalibar igrača. Sjajni scorer koji je Raptorse uvek držao u vrhu Istoka, ali je ispadao u play offu, gde je izgradio svojevrstan kompleks ‘Lebrona Jamesa’, ni u drugoj sezoni nije napravio iskorak. Izgubio je status superzvezde i All Stara, utopio se u sivilo franšize (i pored dobrih brojki od 22.1 poena, 5.6 asistencija, 5.5 skokova, 53.1% iz igre), ponekad bi zabljesnuo kakav je to bio slučaj sa mečom protiv Utaha u januaru kada je dao 38 poena:

Bekovski par Dejounte Murray / Derrick White igrači su od kojih se očekivao veći iskorak u ovoj sezoni, i neko su koga su mnogi projektovali za nove perjanice iz mlade jezgre Spursa Murray (23 godine) se vratio nakon godinu dana pauze i teške povrede i njegove brojke nisu bile loše – 10.9 poena, 5.8 skokova, 4.1 asistencija – no za all around beka njegov kalibra očekivao se agresivniji pristup igri i veći doprinos timu što se nije dogodilo, a taj uticaj je posebno izostao u ‘balonu’. Sa druge strane Derrick White, Popov čovek od poverenja, koji je prošle godine debitovao za reprezentaciju SAD, također je razočarao sa ispoprosečnim statsima – 11.3 poena i 3.5 asistencija.


SPURS 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – LaMarcus Aldride; 33 – Rudy Gay

Najmlađi igrači: 20 – Luka Šamanić, Keldon Johnson

Najviše nastupa: 68 – DeMar DeRozan, Derrick White (20 kao starter)

Najviše minuta po meču: 34.1 – DeMar DeRozan; 33.1 – LaMarcus Aldridge

Strelci: 22.1 – DeMar DeRozan; 18.9 – LaMarcus Aldridge

Asistencije: 5.6 – DeMar DeRozan; 4.1  Dejounte Murray

Skokovi: 7.4 – LaMarcus Aldridge; 5.8 – DeJounte Murray

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 59.6 % – Keldon Johnson; 53.1 % – DeMar DeRozan


Više prilike za Šamanića

Prošloga leta Hrvat Luka Šamanić stigao je u redove Spursa sa oreolom talentovanog igrača kojeg će sistem Spursa izbrusiti u odličnog košarkaša. Nažalost, čini se da je u nezgodno vreme došao u San Antonio Spurse. Franšiza koja je dve decenije bila poznata po iznimno dobrom njuhu za igrače, brušenju njihovog potencijala te uglavnom pametnim odlukama kad je u pitanju dugoročna izgradnja pobedničkog mentaliteta, polako je izgubila taj status.

Luka je bio žrtva lutanja celog menadžmenta i stručnog štaba u prethodnoj sezoni. Počeo je u razvojnim Austin Spursima, da bi sredinom decembra bio priključen prvom timu. U G-ligi je beležio dobre brojke, zbog čega je i vraćen u Spurse.

U avgustu je u Orlandu, Šamanić zabeležio i svoj prvi start za već tada otpisane Spurse. U porazu od Utaha (112 – 118), igrao je 31 minutu i eksplodirao s 16 poena, šest skokova i tri dodavanja. Zabio je tri trice, ukupno šutirao 50% i zaradio brojne pohvale od strane navijača:

Šansu je pred kraj regularnog dela sezone dobio još jedan 21-godišnja. U pitanju je Keldon Johnson. Pisali smo prošle godine o njemu, predviđajući da bi mogao biti krađa drafta. Odličan 3-D potencijal koji odmah može pomoći ekipi. Dovoljno snažan da čuva četvorke, a opet dovoljno brz da preuzima trojke. U NCAA je imao dobre postotke šuta za tri poena, jedino što je zabrinjavajuće su bacanja koja se vrte oko 70%. Nikada se ne treba kladiti protiv Spursa sa ovakvim tipom igrača. On je u 17 mečeva regularne sezone beležio 9.1 poen i 3.4 skoka. Trojke je šutirao 59.1 % a slobodnjake skoro 80 %.

Je li kraj za Popovicha…

Vest da je kuća Gregga Popovicha u San Antoniu na prodaju, kako je preneo NBA Buzz, i ne bi bila toliko čudna da se već neko vreme ne pojavljuje spekulacije u američkim medijima kako se bliži rastanak legendarnog Popa i njegovih Spursa.

Kako su mediji pisali proteklih dana i sedmica nova destinacija za Popovicha mogla bi da bude na Istoku, u Brooklynu gde se za sledeću sezonu preiprema pravi atomski tim sa povratnicima Irvingom, Durantom, te Diwniddiem, Allenom, Harrisom, Jordanom… Moćan tim kojega neka vešta ruke poput Popove treba da posloži. No, te su se priče raspršile danas kao sapunica jer su Netsi angažovali Steva Nesha.

No, to ne znači nužno da Pop ostaje u San Antoniju.

Čak su i u vođstvu Spursa rekli kako franšiza treba da usvoji novi viziju razvoja, popravi nedostatke i gradi novi tim. Oni nisu isključili Popovicha iz ove vizije, ali nisu ni sa sigurnošću mogli reći da on ostaje u San Antoniju.

Ukoliko Pop ode, odluka Sursa za novog kormilara mogla bi ponovo da bude revolucionarna. Naime kao legitimna naslednica Popove kulture i kulture franšize sve se više pominje Becky Hammond, Popova desna ruka u stručnom štabu.

Becky ne samo da je pokazala da je vrsna stručnjakinja, već uživa veliki respekt najboljeg trenera dašanjice, Gregga Popovicha, i njegovih igrača. Nedavno je Tim Duncan, legenda Spursa koji se takođe priključio timu i vodio samostalno jedan meč Spursa, istakao kako je Becky značajan deo stručnog tima Spursa.

Koliko ona vredi pokazuje i interesovanje koje su pretprošloga leta pokazali i drugi klubovi iz NBA koji su je intervjuisali za posao.

Ukoliko Becky preuzme kormilo bila bi prva žena trener u NBA. Zašto ne upravo u San Antoniju!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*