Vrelina Miamia protiv hladnokrvnosti Kelta

ClutchPoints

Kolege sa Dvokoraka su istražile i ustanovile da od 1977. godine (kada gledamo jedinstvenu NBA ligu) ovo je prvi put da u finalu Istočne konferencije nema ekipe koja je u regularnom dijelu zauzimala prvo ili drugo mjesto na Istoku.

Također, ovo je četvrti put od 1977. godine da se tako nešto događa u doigravanju:
1981. – Kanzas City Kings (5) – Houston Rockets (6)
1990. – Portland Trail Blazers (3) – Phoenix Suns (5)
2011. Dallas Mavericks (3) – Oklahoma City Thunder (4)
2020. Boston Celtics (3) – Miami Heat (5)
Iako u regularnom dijelu nisu bile na prva dva mjesta, Kelti i Heat definitivno zaslužuju svoje mjesto u Finalu konferencije. Na Istoku to su dvije ekipe koje su dosada najviše pokazale, posebno Heat koji je na svom putu do Finala ispustio samo jednu utakmicu i to protiv najbolje ekipe Lige u regularnoj sezoni, Milwaukee Bucksa. Imati ćemo sjajnu seriju, duel dva vrhunska stratega i dvije fantastične ekipe.

(3) Boston Celtics – (5) Miami Heat

Boston Celticsi izgledaju kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklapa u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjeti se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, prava je šteta da je opet doživio povredu. No, prema prvim prognozama trebao se vratiti u Finalu konferencije, ukoliko Boston dođe do njega. Stigli su, nakon duge i teške borbe s Raptorsima, a Hayward bi se vrlo lako mogao vratiti u seriji s Heatom.

Boston je počistio Sixerse u prvom krugu, a sjajne igre su prenjeli i na drugi krug. Na krilima sjajnog Tatuma Raptorsi su nastradali u prve dvije. No, nesretni šut Anunobya ih je malo spustio na zemlju. Loša igra Browna ih je koštala pobjede u posljednjoj utakmici i serija je vraćena na početak. Boston je petu utakmicu riješio bez ikakvih problema, razbio Raptorse i imali su tada dvije meč lopte. Ipak, nakon dva produžetka u šestoj utakmici Raptorsi poravnavaju rezultat i imali smo odlučuju sedmu utakmicu. Boston je na kraju ipak pokazao više i zasluženo uzeo pobjedu u toj posljednjoj utakmici.

Ova serija je zasada bila najbolje u dosadašnjem playoffu, susreti dviju ekipa koje su ostavile srce na parketu u svakoj utakmici. S jedne strane Tatum, Brown, Kemba, a posebno Marcus Smart, s druge Lowry, VanVleet i povremeno Powell. U seriji za Raptorse najviše je razočarao Siakam kojega su momci iz Bostona sjajno čuvali.

Tatum igra sjajan playoff, vođa je ove ekipe i bez problema odrađuje sve što Stevens zamisli. No, u ovoj seriji osjeti se izostanak Haywarda. Brown je u četvrtoj utakmici šutirao očajnih 2/11 za tri poena, a Stevens na klupi baš i nije imao pretjerano puno opcija da Brown dobije predah. Hayward bi mogao preuzeti dio tereta u napadu, a ni obrana ne bi puno patila.

Spoelstra i Riley su opet sklopili sjajnu ekipu, po ko zna koji put. Prošle sezone su bili dobri, no falio im je jedan Allstar koji bi povukao kada je potrebno. Doveli su Butlera te s tim efektno riješili problem. Uz Butlera sjajnu Allstar sezonu je imao i Bam Adebayo. Krilni centar Heata je eksplodirao i pretvorio se u jednu od najboljih četvorki Lige. Nerijetko baš Adebayo organizira napad Heata, a njega suradnja sa šuterima Robinsonom i Herrom je sjajna. Osim Adebaya i navedenog šuterskog dvojca Riley je “izmislio” još jednog rookiea- Kendricka Nunna. Nunn je najduže od svih rookiea bio u trci s Morantom za ROY nagradu. Nedraftirani igrač je kroz G-ligu stigao do Heata, a kada je dobio priliku nije ju više ispustio.

Heat je iznenađujuće lagano počistio Pacerse. Još iznenađujuće je što bili i na najboljem putu da na isti način prođu i Buckse. Miami Heat je trenutno najbolja ekipa u playoffu, konkretno imaju samo jedna poraz u devet utakmica. Osovina Dragić-Butler izgleda fenomenalno, a naš Goran je trenutno među pet najboljih igrača ovogodišnjeg playoffa. Igraju strašnu košarku, Spoelstra je majstor svog zanata, odlično je uklopio Butlera i čini se da je on bio dio slagalice koji je falio. Uklopio se u ovu ratničku ekipu, na terenu izgledaju sjajno na oba kraja parketa.

Osim bekovskog dvojca, s klupe je prava opasnost postao Tyler Herro. Mladi rookie dosada niti jednom u playoff nije išao ispod 10 poena, a u posljednjim utakmicama serije protiv Bucksa njegovi clutch šutevi su bili ključni. U četvrtoj je praktički sam s nekoliko trojki izborio produžetak i na kraju istog ozbiljno zakomplicirao stvari. Bucksi su uspjeli izbjeći sramotu i uzeti tu jednu utakmicu, no već u narednoj Herro, Dragon i kompanija su riješili stvari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*