Najbolje finalne serije u istoriji NBA!

Fadeaway World

Polako stižemo i do završnice playoffa. Finale Istoka kreće večeras, susreću se Boston i Miami. Klasik u najavi. S druge strane Lakersi čekaju boljeg iz duela Nuggetsa i gradskih rivala Clippersa. Jokić i ekipa su na pragu ogromnog iznenađenja. Bilo kako bilo, čeka nas ono najbolje. Finalna serija ove godine, zbog okolnosti, ali i ekipa, bi lako mogla ući u anale. Koje su još finalne serije ušle u naše pamćenje, kao jedne od najbolji?

Washington Bullets – Seattle SuperSonics 1978.

Ovo je bilo jedno od najnapetijih finala ikada. Niti jedna ekipa nije pobedila s više od 10 poena razlike, a isto tako nije uzela ni 2 pobede zaredom. Svaku utakmicu smo imali drugog pobednika, a na kraju su Bulletsi uzeli svoj prvi (i zasad jedini) naslov prvaka. Za MVP je bio izabran Wes Unsled, a najbolji strelac Bullettsa je bio veliki Elvin Hayes. Iduće godine opet su se ove dve ekipe našle u finalu, no ovaj puta s puno manje drame Sonicsi dolaze do naslova sa 4-1 pobedom.

Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 1988.

Opet smo išli u 7 utakmica, a Lakersi su predvođeni Magicom došli do naslova. Isiah Thomas je nažalost bio povređen zadnje dve utakmice (iako je igrao) pa je to dosta uticalo na rezultat. To je bilo Finale kada je Thomas na jednoj nozi ubacio 25 poena u trećoj četvrtini, no Lakersi su na kraju uzeli zadnje 2 utakmice i osvojili naslov. Najbolji strelac kod pobednika i MVP je bio James Worthy.

Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 1980.

Ovo je bilo finale kada je rookie Magic Johnson počeo svoju dominaciju NBA ligom. Jabbar se povredio i nakon što je u prve 3 bio najbolji strelac, očekivala se šetnja 76ersa do naslova. No s tim se nije slagao Magic koji je startao na centru prvi puta u NBA karijeri i ubacio 42 poena uz 15 skokova i 7 asista u odlučujućoj 6. utakmici. Na kraju je on uzeo i MVP naslov iako je Jabbar izneo prve tri utakmice, no Magic je sjajno završio seriju i postao nova NBA zvezda.

New York Knicks – Los Angeles Lakers 1970.

Junačkom partijom kapitena Willsa Reeda koji je bio ozbiljno povređen Knicski su uhvatili zalet zahvaljujući sjajnoj publici u Madisonu i uzeli naslov. Fraizer je također odigrao izvanrednu seriju. Reed je potrgao mišić u 5. utakmici, te je bio odustan za 6. No vratio se u zadnoj odlučujućoj utakmici i poveo Knickse. Iako je zabio samo 4 poena, limitirao je velikog Chamberlaina na samo 2 zabijena šuta iz 9 pokušaja. Susret je priveo kraju Fraizer sa 36 poena i 19 asista. Na kraju je MVP naslov uzeo Reed.

Boston Celtics – Los Angeles Lakers 1962.

Ovo je bio početak rivalstva Lakersa i Celticsa. Iako su Lakersi imali jaku ekipu, Boston je imao Russela koji je dominirao ligom. Jedan od najbolji obrambenih igrača ikada je u odlučujućoj utakmici imao čak 44 skoka, a tome je dodao i 30 poena, što je bilo previše za Lakerse.

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 2016.

Evo nam i Finala od pretprošle godine. Verovatno je svima poznato da su Warriorsi imali 3-1 u seriji, da bi onda Lebron i ekipa sve to preokrenuli. Na kraju je junak bio Kyrie Irving koji je ubacio trojku u porušio sve nade Warriorsa da se izvuku.

Boston Celtics – Los Angeles Lakers 1969.

Još jedno finale starih znanaca. Ovaj puta su Lakersi bili izraziti favoriti protiv 4-rangirani Kelta. No i dalje su imali Russella i Dona Nelsona koji je pred sam istek vremena doneo naslov prvak u Boston. Ovo je bilo neverovatno uzbudljivo finale koje je otišlo i do 7 utakmica. MVP je na kraju bio Jerry West i to je bilo prvi i zasad jedini puta da je MVP bio iz gubitničke ekipe.

Miami Heat – San Antonio Spurs 2013.

Još jedno Finale koje nam je sveže u sećanju. Ray Allen je sjajnom trojkom doneo pobedu u 6. utakmici i doneo potreban nalet Heatu da na kraju i uzmu odlučujuću sedmu. Spursi su imali sve u svojim rukama. Duncan je promašio horog preko Battiera za 4 razlike, a na drugoj strani je kasnije presudio Allen trojkom iz ćoška. Bitan faktor je bio i Chris Bosh koji je odlično odigrao kada se utakmica lomila.

Chicago Bulls – Utah Jazz 1998.

Zadnje Jordanovo finale. Zadnja utakmica u Bullsima i šut za pobedu preko Byrona Russela. Ovaj snimak smo svi već videli hiljadu puta, kako krade loptu Maloneu i na drugoj strani lomi Russella te lagano postiže poene. Svaka utakmica u ovoj seriji je bila napeta, a Jordan je došao do 3. naslova zaredom i još jednom uništio nade Maloneu i Stocktonu.

Boston Celtics – Los Angeles Lakers 1984.

Verovatno najbolja serija ikada, a u njoj ko drugi neko Lakersi i Celticsi. Čak 8 Hall of Famera su igrala ovo Finale, verovatno će ovo biti najjače finale ikada. Bilo je napeto od početka do kraja, niti jedna ekipa nije uzela 2 pobede zaredom. Larry Bird je na kraju uzeo MVP titulu, a Kelti su još jednom bili bolji od Lakersa.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Novosti o Finalu! - Ostatak Sveta
  2. Najbolji kada je najbitnije! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*