Lebron (prvi put) protiv ‘svojih’

screenshot

Izvor: Index Sport

LEBRON JAMES proteklog je vikenda izborio svoj jubilarni deseti NBA finale i deveti u posljednjih 10 godina, nakon što je prošle godine prvenstveno zbog ozljede ostao bez doigravanja.

U dosadašnjih devet finala osvojio je tri naslova prvaka, a čak šest puta je poražen. U lovu na četvrtu titulu imat će protivnika kakvog nikad prije nije imao u doigravanju – svoju bivšu momčad.

James je svoja prva dva prstena osvojio u Miamiju koji je sinoć pobijedio Boston 125:113 i s ukupnih 4:2 prošao u prvi finale nakon njegova odlaska 2014. godine.

James je prvih sedam godina karijere proveo u Cleveland Cavaliersima, koji ga nikako nisu uspijevali okružiti kvalitetnim suigračima, ali ih je ipak 2007. uveo u finale, u kojem nisu imali nikakve šanse protiv San Antonio Spursa. Bilo je čistih 4:0.

Cavsi ga nisu mogli pratiti pa je otišao u Miami učiti kako se pobjeđuje

Prvenstveno zbog nesposobnosti svojeg prvog kluba da ga stavi u poziciju da se bori za titule, 2010. se udružio s Dwyaneom Wadeom i Chrisom Boshem u Miamiju. Od te se supermomčadi očekivala dominacija neviđena od ere Celticsa 60-ih godina prošlog stoljeća, pa iako je Heat četiri godine zaredom ulazio u finale, osvojio je samo dva naslova.

Prve godine, na oduševljenje ogromnog dijela svjetske košarkaške publike, senzacionalno su ih zaustavili Dirk Nowitzki i Dallas Mavericksi 4:2.

Prvi naslov protiv mladih Duranta, Westbrooka i Hardena

U idućoj sezoni iz trećeg pokušaja je uzeo prvi prsten protiv talentirane, ali još nedorasle momčadi Oklahoma City Thundera s Kevinom Durantom, Russellom Westbrookom i Jamesom Hardenom, rutinski ih svladavši 4:1.

Svoj prvi naslov obranio je iduće godine protiv Spursa, prvenstveno zahvaljujući ofenzivnom skoku Bosha i trici Raya Allena u šestoj utakmici, kojom je Miami izborio majstoricu i naposljetku slavio 4:3. No Spursi su iduće godine žestoko uzvratili, a mladi Kawhi Leonard proglašen je MVP-jem finala u pobjedi 4:1.

Povratak kući, čudo iz 2016. i brutalan odgovor Warriorsa

Shvativši da Wadea stišću godine i da dominacija Miamija ne može dugo trajati, 2014. se LeBron vratio kući u Cleveland, s kojim je nastavio redovito ulaziti u finale. Uz sve boljeg Kyrieja Irvinga doveo je i Kevina Lovea, ali u finalu protiv Golden Statea obojica su bila ozlijeđena i Warriorsi su slavili 4:1.

Bio je to prvi od četiri uzastopna finala između Clevelanda i Golden Statea, a u drugom je LeBron napravio najveće remek-djelo svoje karijere. Iako su Warriorsi te sezone srušili rekord Jordanovih Bullsa sa 73 pobjede u sezoni te poveli 3:1 u finalu, James i Cavsi su prvi u povijesti preokrenuli takav zaostatak u finalnoj seriji. Cleveland je osvojio prvi naslov prvaka, a LeBron ispunio obećanje koje je dao nakon povratka.

Taka rasplet natjerao je Warriorse da “dodaju gas” i dovedu Kevina Duranta, koji je bio prevaga u iduće dvije sezone. Protiv tako moćnog protivnika Cavsi nisu imali šanse, bilo je 4:1 pa 4:0.

Odlazak na Zapad nakon osam godina vladavine Istokom

LeBron je zatim drugi put napustio Cleveland i prvi put u karijeri otišao na Zapad, nakon što je osam godina u nizu vladao Istokom. U prvoj sezoni u LA Lakersima prvi je put u karijeri, u svojoj 16. sezoni, doživio ozbiljniju ozljedu, koja ga je posljedično ostavila bez doigravanja.

No na ljeto su se Lakersi presložili i skupinu talentiranih klinaca s kakvima James ne voli igrati pretvorili u superstara Anthonyja Davisa. Taj tandem u balonu Orlanda uveo je Lakerse u prvi finale nakon 2010., dok je gazda u gradu još bio pokojni Kobe Bryant.

Prvi put protiv bivšega kluba

I sad će LeBron prvi put u karijeri u doigravanju igrati protiv svoje bivše momčadi. Kad je prvi put napustio Cleveland, Cavsi četiri godine nisu mogli ni primirisati play-offu. Kad se vratio, Miami je dvaput u četiri godine izborio doigravanje, ali nije stigao dovoljno daleko da naleti na Cavse.

Šest godina nakon što ih je LeBron napustio, u Miamiju su složili novu šampionsku momčad. Nitko od nje nije očekivao ovakav pohod, ali neobična zvijezda Jimmy Butler, iskusni Slovenac Goran Dragić, briljantni trener Eric Spoelstra i cijeli niz talentiranih klinaca predvođenih Bamom Adebayom u Orlandu su ostvarili nevjerojatan pothvat te će pokušati doći do četvrtog naslova prvaka, a prvog nakon LeBronova odlaska i prvog uopće bez Dwyanea Wadea u sastavu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*