Tyler Herro: Otkud ispadne ovaj klinac

Youtube / screenshot

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Pre svega, ja ne verujem da on ima 20 godina! Inače, svi verujemo u njega, ne plašimo se da mu dodamo loptu u ključnim trenucima. Neverovatan je.

Ovako je bek Majamija Goran Dragić govorio posle nedavne utakmice svog tima protiv Bostona, u finalu Istoka, kad je dvadesetogodišnji Tajler Hiro za 35 minuta nanizao 37 poena, 6 skokova i tri asistencije, uz šut 5 od 10 za tri poena. Ovaj momak trenutno igra veliko finale protiv Lejkersa, i mada Majami trenutno gubi 0-2 mnogi i dalje sa divljenjem pričaju o njemu. Uostalom, Hiro je već ispisao jednu stranicu istorije. On je prvi momak rodjen posle 1. januara 2000. koji je zaigrao u velikom NBA finalu. Dakle, pripada generaciji takozvanih “milenijalaca”, rodjenih u trećem milenijumu.

Malo toga je govorilo da će baš Tajler Hiro ispisati istoriju juna 2019. kad ga je Majami draftovao sa baksuzne 13. pozicije. Amerikanci su prilično sujeverni, pa čak mnogi hoteli nemaju 13. sprat, nego se posle 12. odmah nalazi 14. ali na NBA draftu ovo pravilo ne važi. Tako je “mali” Hiro (196 cm), kome je tada bilo 19 godina i tek je završio brucošku godinu na Univerzitetu Kentaki, došao u priliku da prvi put u životu vidi veliki novac na svom računu. Potpisao je dvogodišnji ugovor vredan 7,462 miliona dolara, po kome će mu ove sezone pripasti nešto malo više od 3,7 miliona (pola tog novca odmah ode na porez).

Došao je u Majami nekako neprimećen, svi reflektori bili su upereni u veliku zvezdu Džimija Batlera, koji je tog leta dres Filadelfije zamenio Majamijevim. Mada Hiro nije bio bez dobrih preporuka. A najbolja je bila ona od strane slavnog univerzitetskog trenera Džona Kaliparija, koji je sa njim radio tu jednu godinu na Univerzitetu Kentaki. Tajler je u popularnim Vajldketsima beležio u proseku 14 poena, 4,5 skokova i 2,5 asistencija.

Svestan da je praktično “niko i ništa”, Tajler Hiro se potrudio da se u Majamiju od prvog dana nametne onim što jedino zna – ogromnim radom. Ošacovao je da treba biti blizak Batleru, odnekud je čuo da se on budi u zoru, pre izlaska Sunca i ide na plažu da vežba. Hiro mu se ubrzo pridružio, pa su njih dvojica u osvit dana igrali odbojku na plaži, ali ne običnom loptom nego – medicinkom. Tu je Tajler pokupio Batlerove simpatije, a ovaj je pre neki dan za svog ruki kolegu rekao: “To je ludo, on će s vremenom postajati samo bolji. Njegovo samopouzdanje je na neviđenom nivou.Taj dečko ne zna što je loš šut”.

Svojevremeno su o Tajleru Hirou govorili i u njegovom rodnom Viskonsinu, ali to su uglavnom bile psovke i kletve! Naime, momak je bio srednjoškolska zvezda u gimnaziji u gradiću Grinfildu, imao je neverovatan prosek od 32,9 poena, a tokom srednjoškolske karijere nakupio je preko 2.000 koševa. Bilo je jasno da ima instinkt “ubice”, a njegove komšije očekivale su da posle gimnazije učini jedini logičan i razuman korak – da se upiše na Univerzitet Viskonsin. Medjutim, pojavio se poziv Džona Kaliparija, i Hiro je odlučio da indeks overi na Univerzitetu Kentaki.

Bio je to znak za početak nevidjenog maltretiranja tada sedamnaestogodišnjeg dečka. Navijači Viskonsina su mu išarali fasadu kuće sprejom s jezivim porukama, dok je u školi primao preteća pisma začinjena nizom uvreda. Jedan ‘autor’ mu je plemenito poželeo da povredi nogu kao Gordon Hejvord iz Seltiksa. Na Twitteru je dobijao pretnje smrću, a jednom mu je nepoznati muškarac na benzinskoj pumpi poručio: “Pređi preko druma. Nadam se da će te pokupiti kamion.”

– Ljudi mi mogu govoriti što god hoće, da sam okrenuo leđa lokalnom univerzitetu, da sam zmija i slično, ali oni ne vide koliko radim i trudim se. Odlazim u teretanu tri puta dnevno, dok sam na parketu nije me briga šta oni misle o meni. Košarka je otprilike jedino što jedem i dišem svakim danom – bio je Tajlerov odgovor.

Tajler Hiro na Univerzitetu Kentaki

U svojoj prvoj regularnoj NBA sezoni, u dresu Majamija, zablistao je sa prosekom 13,5 poena (opet ta baksuzna, a njemu tako srećna trinaestica), i bilo je jasno da Pet Rajli nije uzalud bacio sedam miliona dolara na njega. Medjutim, Tajlerov uspon prekinut je u februaru ove godine kad je povredio nogu. Lečio se više od mesec dana, i bilo je najavljeno da se vraća na parket 11. marta. Baš tog dana komesar NBA lige Adam Silver proglasio je prekid prvenstva zbog pandemije koronavirusa!

Najgore je tek dolazilo. Ubrzo je opaki virus zarazio i Tajlera Hiroua. Samo lekari su znali za to, nije obavestio ni medije, čak ni svoj klub (u kome su zaraženi bili i Kendrik Nan i Bam Adebajo). Hiro je dve nedelje ležao u kućnoj izolaciji, trpeo je po sopstvenom priznanju jake bolove u plućima, imao je visoku temperaturu, ali se izlečio. Tek kad su serološki testovi pokazali da je negativan obelodanio je o čemu se radilo.

Posle oporavka trebalo je povratiti snagu, ali – kako? Timski treninzi su bili zabranjeni, teretane zatvorene, dvorane pod ključem… Košarkaši su se snalazili kako ko. Neki su imali sale i teretane u svojim kućama, ali Hiro nije još dosegao takav luksuz. Zato je nedeljama menjao mesto stanovanja, celo proleće je tako proveo, tražeći lokaciju gde bi mogao da trenira. Najzad ju je pronašao blizu teretane svoje srednje škole u Viskonsinu. Vežbao je tajno, a da bi se povukao u potpunu anonimnost skinuo se sa svih društvenih mreža.

– Mislim da ni u Majamiju nisu znali kako sam provodio vreme. Nisam smeo biti u teretani, ali nosio sam masku sve vreme. Moj trener i ja smo neprestano radili, za konačni cilj sam imao spremnost na velikoj pozornici plej-ofa – rekao je kasnije.

Dočekao je tu veliku plej-of pozornicu, izmedju ostalih zahvaljujući i njemu Majami Hit je bio pravi hit doigravanja u “mehuru”, a Hiro je, kao što rekoh, ispisao istoriju.

– Živim za velike trenutke. Želim velike trenutke. Saigrači i treneri mi veruju i mi oni daju život dok sam na parketu.

Tako razmišlja novi heroj Floride.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*