Najveće NBA buce: The Big O, Traktor, Shaq, Kemp…

screenshots

11 Greg Ostertag

Malo stariji ljubitelji NBA igrica sećaju se gramalja koji je dominirao malim ekranima, koji je delovao nezgrapno i tromo. Takav je i u pravom košarkaškom životu bio Greg Ostertag, koji je celu karijeru proveo u Utah Jazzu. Sa svojih 2.18 i 136 kila bio je izuzetno dominantnan i uočljiv. U karijeri je beležio 4.6 poena i 5.5. skokova. 2002 godine donirao je svoj bubreg sestri kojoj je život bio urgožen, a nakon toga se vratio na teren. Tako je postao prvi igrač u istoriji koji je zaigrao bez jednog vitalnog organa.

10 Glen ‘Big Baby’ Davies

Svoj nadimak – Big Baby – dobio je zbog masivnog i mekog tela, 131 kilogram, i navike da često ‘kuka’. Nastupao je za Celticse, Magic, Clipperse koje je napustio zbog karijere u Hollivudu.

9 Jerome Big Snacks James

Ovaj 136 kilograma teški košarkaš bio je jedna od najgorih investicija u NBA istoriji. Knicksi su ga potpisali za 30 miliona za pet godina, a on je odigrao svega pet minuta u dva meča u sezoni 2007 – 2008. Zanimljivo da je ovaj igrač pre toga nastupao u Evropi, uključujući i podgoričku Budućnost.

8 Bryan Reeves

Njegov nadimak bio je ‘Veliki seljak’, bio je težak nešto manje od 140 kilograma, odrastao je u malom gradu u Arkanzasu. Nadimak je dobio zbog svog porekla i zemlje koja je puna oranica, i gde dominantno stanovništvo čine seljaci. Celu karijeru proveo je u Vancouveru, imao je čak i par dobrih sezona ali problemi sa kilažom i kolenima prekinuli su njegovu karijeru.

7 Charles Barkley

Uvek je slovio za krupnijeg momka, koji ne sagoreva lako kalorije. No, na stranu to, u svojim zrelim iogračkim godinama bio je prava zver, MVP 1993. godine, član Dream teama, ali su povrede i nedostatak motivacije u kasnim 90-im transformisale njegovo telo. I sklonost prema brzoj hrani uzele su danak. Čak i Barkley priznaje da se to sve dogodilo u njegovoj poslednjoj sezonu kada je potpisao za Rocketse, i kada je imao blizu 140 kila.

6 Shawn Kemp

Iako je tokom većine svoje karijere u Sonicsima bio šlang, i jedan od najatletičnijih igrača, brojne loše navike i zapuštenost uticale su da ovaj sjajan košarkaš pred kraj karijere potpuno promeni lični opis.

5 Robert ‘Tractor’ Traylor

Sa svojih 140-ak kilograma, ovaj igrač nije dobio nadimak ‘Tractor Traylor’ bez razloga. Bio je 6-ti pick na draftu 1998, iza Olowokandija, Bibbyja, Lafrentza, Jamisona, Cartera, a ispred Nowitzkog i Piercea, te našeg Raše Nesterovića. Igrao je za Buckse, Cavse (dva puta), Hornetse, a NBA karijeru završio je zbog problema sa kilažom i – kondicijom. Upravo u sezoni 2005-06 Netsi su ga skinuli sa rostera jer nije prošao fizičke testove. Izgleda je nezgrapno ali dobroćudno, kao neki plišani meda. Nakon NBA otisnuo se u Španiju, Italiju, Meksiko, Puertorico gde je 2011 umro od srčanog udara.

4 Michael Sweetney

Sa 203 cm i 134 kg na početku svoje NBA karijere, Sweetney je bio jedan od onih igrača sa kojima se ne želite kačiti. No, kada je njegova telesna masa porasla na 155 i kusur kilograma, to je već poprimilo karikaturalne razmere, i učinilo ga jednim od najpoznatijih teškaša u profesionalnoj košarci. 2003 draftali su ga Knicski, ali za njih je nastupio u samo 42 meča, potom 3 godine provodi u Bullsima, i nakon toga odlazi iz NBA. Nakon toga menja klubove, zemlje i kontinetne kao od šale, a poslednji klub za koji je nastupao bio je u Urugvaju.

3 Eddy Curry

Bio je 4 pick na draftu 2001 godine, i to je direktno u NBA otišao iz srednje škole. U paru sa Tysonom Chandlerom činio je obećavajući duo ‘blizanaca’ na centarskoj poziciji u Bullsima. Imao je odlične statse, kako u Bullsima (16.1 poen, 5.4 skoka), tako i u Knicskima gde je u 7. sezoni beležio 19.5 poena i 7 skokova po meču. Bio je prava opasnost u napadu. No, već u desetoj sezoni njegovo telo ne želi više da sluša, i tu kreće lagani smiraj njegove zapažene karijere. Problemi sa kilažom (u jednom momentu imao je čak 158 kila) uticale su na to da bude semo epizodista, ali je 2012 bio deo tima Heata koji je osvojio titulu.

Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

2 Shaquille O’Neal

Jedan od najdominantinijih centara lige ikada u svojim danima u Orlandu je bio čak i atletski građen. U Lakersima je nabacio koju kilu no i dalje je kidao obruče i bio sjajan igrač. Tek se pred kraj karijere prelaskom u Boston baš jako video da je Shaq postao debel. Težak preko 150kg nije više ličio na onog centra s početka karijere.

1 Oliver Miller

“The Big O”, kako su ga zvali, bio je poznatiji po svojim telesnim gabaritima nego po košarkaškom umeću. Sa 2.06 njegovih standardnih 143 kg deluju mnogo, no on je u poodmaklim godinama imao i preko 160 kilograma, i njegova karijera je i dalje trajala. Od devet sezona u NBA, igrao je za Sunse, Pistonse, Raptorse, Mavse, Kingse, Wolvse… no većinu svog košarkaškog života proveo je preko granice, igrajući po raznim egzotičnim mestima. Prosto je neverovatno bilo gledati takvo nezgrapno stvorenje na terenu, kako se kreće i kako igra basket. U u jednoj od svojih uvodnih sezona, kada je igrao za Toronto, njegova statistika bila je zaista odlična – 12.9 poena, 7.4 skokova, 2.9 asistencija, 1.9 blokade i 1.4 ukradene lopte.

1 Trackback / Pingback

  1. Trenutak ludila 'Velike bebe' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*