“Sklanjaj svoje ruke s mene”

Preneseno sa : sportskasecanja.com

U velikom NBA finalu 1993. godine, Čikago Bulsi su sa 4-2 savladali Finiks Sanse i zahvaljujući trojci Džona Peksona u šestom meču došli do treće uzastopne titule. Osim po trojci Peksona, to finale najviše se pamti po sjajnim partijama „Letećeg“ Majkla Džordana, koji je prosečno beležio 41 poen po susretu, a posebno je briljirao u četvrtom meču u Čikagu, na kome je postigao 55 poena. Ipak, osim po pobedi Bulsa i sjajnoj Majklovoj igri, taj duel se pamti i po „trash talk“-u Denija Ejndža i Majkla Džordana.

Igrala se završnica treće četvrtine, Bulsi su imali 12 poena prednosti, a gosti su bili u napadu. Kevin Džonson je dodao loptu do Denija Ejndža, koga je iako se činilo u prvi mah da se nalazi u dobroj poziciji, agresivnom odbranom pritisnuo Majkl Džordan, pa je na kraju u nedostatku drugih rešenja Ejndž pokušao da uposli nekog od saigrača, ali je to uradio veoma loše. Lopta je otišla u aut, a Deni se okrenuo ka sudijama, pokušavajući da im objasni da je bio fauliran, što je razbesnelo Džordana.

Naime, pošto je Ejndž dok je Majkl igrao agresivnu odbranu, „nehotice“ udario „Letećeg“ kolenom u međunožje, a uz to i protestovao kod sudija, Džordan je krenuo ka njemu, u nameri da se obračuna sa njim. Počeo je da mu se unosi u lice i da mu se vrlo besno obraća, očigledno smatrajući da ga nije slučajno udario, ali i da nema zbog čega da protusteju, a Deni je sa uplašenim izrazom lica pokušao da smiri Džordana. U toj nameri stavio je i ruke na Majklove grudi, što je dodatno iznerviralo Džordana, koji je vrlo ljuto sklonio Denijeve ruke sa sebe uz, kako su kasnije čitači sa usana rekli, komentar: „Get your hands off me!” (Sklanjaj tvoje ruke sa mene). U tom trenutku su se u njihov sukob umešali sudija i ostali igrači na terenu, koji su uspeli da umire Majkla i da ga udalje od vrlo uplašenog Ejndža.

Postignutih 55 poena Majkla Džordana su svakako najviše obeležili taj susret, ali je duel obeležio i sukob Ejndža i “Letećeg”, u kojem je ljubiteljima NBA lige posebno za oko zapao strah na licu Denija Ejndža u trenutku kada je Džordan krenuo ka njemu. Ejndž je tih godina u ligi važio za momka koji je veoma prgav i koji se nikome ne sklanja i nikoga ne plaši, pa su mnogi njegov izraz lica protumačili kao najbolji pokazatelj koliki je zapravo autoritet u ligi bio Majkl Džordan. Kako je izgledao sukob Ejndža i Džordana i koliki je strah na licu imao tadašnji bek Sansa u trenutku kada je “Leteći” krenuo ka njemu, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*