“Gde su bili glavni treneri NBA ekipa sa 25 godina?”

Svi znamo da je trener Miami Heata Eric Spoelstra započeo svoju karijeru u NBA kao video koordinator sa 25 godina. Mnogi od toga prave famu tipa “vidite odakle je počeo,a gde je sada”. Naravno, sve je to preterivanje. Naime, koliko je zaista ljudi uopšte involvirano u NBA sa 25 godina u bilo kakvoj funkciji?
Pitanje je, gde su bili ostali glavni treneri NBA ekipa sa 25 godina?
Spoelstra je u NBA “na mala vrata” ušao preko oca, koji je bio usko povezan sa NBA organizacijama i koji je ubacio sina “u sistem”, u franšizu koja do tada nije imala nikakav identitet. On je svojim radom dokazao da vredi, ali ostaje činjenica da je i te kako imao protekcije. Za dalji razvoj u karijeri kapa do poda, ali, trebalo je dobiti šansu…A koliko trenera je uopšte dobilo šansu sa 25 godina – u bilo kojoj ulozi u NBA?
Ali idemo redom… I nećemo računati bivše NBA igrače koji su sada treneri.
Trener Toronta, Nick Nurse, takođe šampionski trener je tek sa 46 godina postao POMOĆNI trener u NBA. Sa 25 godina je bio rookie trener u NAIA, dakle, čak ni u NCAA.
Mike Budenholzer, dvostruki najbolji NBA trener, je sa 27 godina postao pomoćni trener Greggu Popovichu i čak 17 sezona proveo na tom mestu. Ali sa 25 nije bio ni u kakvim NBA planovima.
Brad Stevens je sa 25 godina postao rookie asistent trener na univerzitetu Butler. Pre toga je radio volonterske poslove na tom koledžu.
Brett Brown je tek sa 43 godine postao pomoćnik u NBA. Sa 25 godina se nije ni bavio trenerskim poslom, a sa 27 je počeo, i to kao pomoćnik u Australijskoj Ligi.
Steve Clifford je sa 39 godina postao pomoćnik u NBA, i tu poziciju je držao 13 sezona pre nego što je postao glavni trener. Sa 25 godina bio je asistent na potpuno nebitnom koledžu.
Jim Boylen je sa 27 godina već bio asistent u NBA, ali je čekao čak 17 godina da dobije šansu kao prvi trener. Sa 25 je bio asistent na čuvenom Michigan Stateu.
Tom Thibodeau, jedanput i trener godine, čak 20 sezona je proveo kao asistent! Sa 25 godina bio je asistent na Salem State univerzitetu koji je i završio.
Dwane Casey je bio asistent na Western Kentuckyju,a prvi trener u NBA je postao sa 48 godina i nakon 11 godina staža kao pomoćni.
J.B. Bickerstaff je jedini trener koji može da uđe u istu rečenicu sa Ericom Spoelstrom, makar kada se priča o ranom ulasku u NBA. On je sa 25 godina postao asistent, ali se kao glavni trener u tri tima do sada nije proslavio.
Mike Malone je sa 25 godina bio asistent na Providenceu, a u NBA je zakoračio kao skaut sa 33 godine. Tek posle 10 godina je postao glavni trener.
Billy Donovan je sa 50 godina postao glavni trener NBA ekipe.
Quin Snyder, već 6 sezona strateg Utaha je sa 26 godina odradio jednu sezonu kao asistent u LA Clippersima. Nakon toga nije bio u NBA 17 godina.
Terry Stotts je sa 25 godina bio pomoćnik u Montana Golden Nuggets u CBA Ligi. U NBA je stigao sa 37 godina, ali je tek posle 9 sezona postao prvi trener.
Gregg Popovich, jedan od najboljih trenera svih vremena je sa 40 godina tek postao asistent u NBA! Pre toga je, sa 25 godina, tek završio prvu sezonu kao pomoćni trener na Air Force Akademiji.
Alvin Gentry sa 25 godina nije ni bio trener. Sa 34 godine postaje pomoćnik u NBA.
Ryan Saunders je, svakako po liniji nepotizma, postao pomoćni trener u NBA sa 23 godine. Već dve godine je prvi trener Wolvesa,a prvi trener je postao sa 32 godine. Ipak, mora se računati da je on sin Flipa Saundersa, trenera koji je 11 godina bio prvi trener Wolvesa i koga je legenda tog tima, Kevin Garnett, obožavao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*