Najgori tradeovi u istoriji Lakersa

Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images

Tim iz Los Angelesa, onaj poznatiji i trofejniji, je pre osvajanjem titule. Sedamnaeste u istoriji, one na koju se čekalo dugih 10 godina.

Do pre koju godinu tim je bio u rebuildingu. Onda su napravili dva velika poteza. Potpisali su Lebrona pre dve godine, a prošloga leta odrekli su se jezgre mladih igrača (Ball, Ingran, Hart) i doveli Anthony Davisa. Hemija se momentalno stvorila, a čini se da je ovo bio i ključan potez koji je Lakerse doveo pred osvajanje prstena.

No, nisu Lakersi uvek dobro procenjivali koje igrače da dovedu, za mnoge dokazane zvezde Lakersi su predstavljali ili usputnu stanicu ili su odredili sunovrat u karijerama.

Podsetimo se…

Steve Nash za 4 picka (2012)

Kakvu je samo karijeru imao ovaj momak. 19 godina je proveo u najjačoj ligi, dva puta je bio biran za MVP-a, arsenal sjajnih i nepredvidivih asistencija kojima je hranio saigrače. Nažalost, navijači Lakersa nisu ništa od toga videli. Odigrao je samo 68 utakmica tokom 3-godišnjeg ugovora koji je bio vredan 28 miliona dolara! A menjali su ga za čak 4 picka, i to dva koja su birana u prvoj rundi!

ESPN.com

Dwight Howard (2012)

Ono što je trebalo da bude potez jedne epohe za klub iz LA, pretvorilo se u noćnu moru. Već u prvoj sezoni njegove statistike (broj poena po meču) pao je u odnosu na prethodne sezone u kojima je bio glavni oslonac tima iz Orlanda. Nije bio u dobrim odnosima sa nekrunisanim kraljem Lakersa – Kobe Bryantom, a nije bilo prvi puta da je Kobea jedan visoki igrač optužio da “previše šutira”. Zvuči poznato? Nakon samo jedne sezone i 76 mečeva, Howard se seli u Rocketse gde potpisuje maksimalni ugovor. No njegove statistike, zaključno sa ovom sezonom, u blagom su padu. Čini se da su Lakersi naučili lekciju?

Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images

Caron Butler za Kwame Browna (2005)

Nakon sasvim solidne sezone koju je Butler imao u Lakersima, postižući uz Bryanta 15 poena po meču, Lakersi su odlučili – u potrazi za velikim momkom – trejdati ga u Washington, i to za Kwame Browna. Brown je do tada, iako je bio prvi pick na draftu, imao četiri razičaravjuće sezone pokazujući tek sa vremena na vreme svoj kvalitet. U Lakersima Brown nije odigrao ni četiri pune sezone, više je provodio vremena na klupi i u ordinacijama nego što je igrao, a uspeo je bežeiti tek nešto manje od 8 poena po meču. Za razliku od njega, Butler je zablistao u Washingtonu i dogurao je kasnije čak i do All Star nastupa.

Nick Van Exel za Tony Battiea i Tyronn Luea (1998)

Van Exel je bio poznat po svojim vižljavim pokretima, brzim dodavanjima, pa i šuterskim serijama. Prosto je bio nepredvidiv. Sve do 1998. bio je nezamenjiv u timu iz LA, a tada su ga čelnici kluba trejdali u Denver u zamenu za Tony Battiea i Tyronn Luea, sadašnjeg trenera šampiona iz Clevelanda. Već istu sezonu Battie je ponovo trejdan, i to u Celticse, dok je Lue navjiše postao poznat po epizodnim ulogama i ponižavanju koje mu je igrački priredio Allen Iverson u finalu 2001. Na sreću po Lakerse, Van Exelovu poziciju je uspešno je zauzeo Derk Fisher u godinama koje su dolazile, no njegovi proseci u lucidnosti nikada nisu bili na Nickovom nivou.

Eddie Jones za Glen Ricea (1999)

Jones je bio All Star 1998. godine, i vrlo dobar odbrambeni igrač. Na njegovu nesreću, Kobe je vrlo brzo napredovao i stekao status zvezde zbog čega je Jones korišten kao ‘as’ u trade pregovorima. Nakon što je 1999. Potpisao za Hornetse Jones je beležio 20 poena u proseku i predvodio je ligaške igrače u ukradenim loptama (2.7 po meču). Lakersi su za njega dobili Glena Ricea, J.R. Reida i B.J. Armstronga. Rice je bio deo šampionskog tima Lakersa 2000, no nije ostvario brojke koje su ga preporučile timu iz LA. Nakon dve sezone napušta tima, a karijera mu ide silaznom putanjom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*