Lebron u LA: “Želim svoje j****o poštovanje!”

Clutchpoints / screenshot

Lebron James je još jednom neverovatnom partijom vodio Lakerse do odlučujuće, šeste, pobede u finalu sa Miami Heatom (106 – 93) za osvajanje prvog NBA naslova tog kluba nakon deset godina.

James je do svog četvrtog naslova prvaka, svog prvog s Lakersima, došao nakon triple-doublea od 28 koševa, 14 skokova i 10 asistencija u šestoj utakmici finala. Bio je to njegov 11-ti triple double u finalima, i 28-mi u play off mečevima u karijeri.

Proglašen je najkorisnijim igračem finala, i postao je prvi košarkaš u istoriji kojem je to pošlo za rukom sa tri različita kluba – Miamijem 2012. i 2013., Clevelandom 2016., i sada i s Lakersima.

Nakon meča, legao je na pod, zapalio cigaru i putem FaceTimea nazvao majku.

“Mama… Mama… Hej, mama…”

Toliko je Lebronu značila ova titula, ovaj trenutak kada se, nakon četiri godine velike borbe, vratio na vrh:

Prvo nepoželjan…

A pre dve godine, leta 2018., James je stigao iz Clevelanda na Zapadnu obalu kako bi pomogao posrnulom velikanu da se digne iz pepela.Predvođeni još jednom legendom, Magicom Johnsonom koji je tada bio šef operacija, Lakersi su okupili mladu jezgru kvalitetnih igrača kojima bi Lebron trebao biti mentor. Bili su to Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart, Kyle Kuzma… Van terena uz Magica tu su i Luke Walton, trener franšize, i neizbežni Kobe Bryant koji im je u poslednjih 20 godina doneo pet titula, u svojstvu mentora i velikog navijača.

Svi su oduševljeni. Ili možda nisu.

Dva puta u toku meseca kada je Lebron stigao vandali su uništili mural posvećen Lebron Jamesu u ovom gradu. Drugi koji je uništen predstavljao je Lebrona kako gleda u legende Lakersa, Kobea, Shaqua, Magica, Jabbara i Wilta,  koji se smeškaju iznad dve istorijske dvorane u kojima je tim igrao ili /igra – Staples centra i Great Western Foruma.

Autor murala, dugogodišnji navijač Lakersa, je istakao da Lebron dolazi u Lejkerse poštujući i razumejući legende čijim stopama je krenuo.

Twitter / screenshot

Međutim, neko je uništio mural posipanjem bele farbe po Jamesovom liku. Zanimljivo da je onaj koji je prvi priskočio u pomoć u sređivanju grafita bio je niko drugi do – Kobe Bryant.

No, legenda ne bi bila legenda da u sebi nema ljudskog i solidarnosti. Kobe se brže bolje prihvatio četkice i farbe pa je uz podršku drugih umetnika prepravio mural i tako dokazao da je on legenda LA, ali da je Lebron neko ko zaslužuje puno poštovanje:

Kobe je ovim činim zadužio Lebrona, koji je i pre i posle tragedije u kojoj je Bryant poginuo, pokazao veliko poštovanje za legendu Lakersa koja im je donela pet titula!

…pa povređen!

Dolazak Lebrona Jamesa u LA bio je prvi korak u konsolidaciji posrnulih Lakersa i povratka slavne franšize na staze stare slave. Svi su očekivali da će Lebron okružen iskusnim i prgavim novajlijama poput Stephensona, McGeeja, Beasleya ili Ronda, biti sjajan mentor mladoj jezgri jezerdžija – Lonzu Ballu, Kyle Kuzmi, Brandonu Ingramu i Joshu Hartu. U najmanju ruku očekivao se play off.

Sa mnogo su rizika Lakersi ušli u sezonu 2018-2019. Rešili su se mnoštva kvalitetnih igrača koji im se nisu uklapali u viziju dugoročnog stvaranja tima za sam vrh NBA. Otišli su Isaiah Thomas (povredu vuče do dan danas), Brook Lopez (preporodio se u Bucksima), Julius Randle (bio je kandidat za najboljeg šestog igrača u Pelicansima, a potom igrao sjajno u Knicksima), Frye (vratio se u Cavse), no stigao je – Lebron James! Sačuvana je jezgra mladih i talentovanih igrača. Stigli su i ‘ludaci’, momci čije su želje za pobedom velike, ali čija se lucidnost i genijalnost često graniči sa ludilom…


LEBRON JAMES U LAKERSIMA

Prvak 2020, MVP finala 2020

Odigrao mečeva: 145

Prosek u regularnom delu: 122 meča, 25.3 poena, 10.2 skokova, 7.8 asistencija

Prosek u play offu: 21 meč, 27.6 poena, 10.8 skokova, 8.8 asistencija

Pobeda vs poraza: 89 – 64 regularni deo, 16 – 5 u play offu

 


Sezona koja je 2018 počela loše (0 -3), a koju su Lebron i ekipa vrlo brzo konsolidovali doguravši među top 4 ekipe Zapada na Božić, počela je da se raspada onog trenutka kada je Lebron James sa bolnom grimasom napustio teren, upravo u duelu protiv najvećih rivala Warriorsa koji su i bez njega Lakersi dobili. No, sam gubitak Lebrona prvo do All Stara a potom i do kraja sezone bio je nenadoknadiv.

No Lebron kao Lebron, odigrao je još jednu sezonu na vrhunskom nivou sa statistikom na kojoj bi mu pozavideli i mnogo mlađi NBA starovi u svom primeu. I već na početku sezone, dok ga je služilo zdravlje vodio je Lakerse do sjajne serije od 10 poeda u 13 mečeva, srušivši pri tome nekoliko mitova o sebi.

U 55 odigranih utakmica, u sezoni 2018-2019, beležio je 27.4 poena, 8.5 skokova i 8.3 asistencija, uz 51 % šuta iz igre.

Nažalost, povreda je učinila svoje. Play off mode, koji je Lebron najavio nakon All Stara, nikako nije funkcionisao. Lakersi su tonuli sve niže a u jednom momentu se čak pominjala i priča o Lebronovom trejdu.

A onda… novi saigrač i novi trenerski duet!

I u toku leta 2019. uprava Lakersa radila je još nekoliko važnih poteza.

U novu sezonu, punu očekivanja Los Angeles Lakerse je poveo Frank Vogel s mesta trenera. Nakon odbijenice Ty Luea koji je tražio i duži ugovor i više novaca, Lakersi su se odlučili na bivšeg trenera Pacersa i Magica. Od Indiane je napravio odličnu ekipu, u Magicu nije baš imao toliko resursa za raditi, no saradnja sa Lebronom i ekipom pokazala se plodonosnom. Možda i prvi put od Spoelstre gledali smo kako Lebron sluša jednog stratega. Trenera koji je poznat po sjajnoj strategiji i defanzivnoj taktici koja se pokazala važnom tokom ovogodišnjeg play offa.

Osim Vogela stigao je i Jason Kidd. Kidd je dugo bio najavljivan kao kandidat za glavnog trenera, no sjajno se snašao u ulozi pomoćnog trenera zaduženog za ofanzivu. Sa trenerskim iskustvom iz Bucksa, ovo je bio idealan način da Kidd prenese svoje znanje na mlade igrače Lakersa, a da ipak “ne izgori”. 

Najveći posao uradili su Lakersi dovođenjem Anthony Davisa, možda i najdominantnijeg visokog igrača današnjice (kada je zdrav, a bio je u prošloj sezoni). Priča se zakotrljala još krajem 2018, Lebronu je trebao u tom trenutko trebao pravi saigrač. Iako su za Davisa dali Balla, Ingrama, Harta, i još gomilu pickova, čini se da je dolazak 25-godišnjaka možda i najbolji poklon za Lebrona u jurišu na novu titulu. Oni koji su smatrali da su Lakersi dali previše sada su sigurno promenili mišljenje. Sa 26 poena, 9.3 skoka, 3.2 asistencije i 2.3 blokade bio je jedan od kandidata za najboljeg odbrambenog igrača lige. U play offu su njegove broje isto bile fantastične – 27.7 poena, 9.7 skokova, 3.5 asistencija i 1.4 blokade.

Lakersi su ovaj dvojac okružili iskusnim igračima. Redom su potpisivali Danny Greena, Rajona Ronda, Avery Bradleya, Javale McGeeja, Kostasa Antetokoumpa, a na kraju je stigao i DeMarcus Cousins. Dugo je čekao i vagao ponude, te na nagovor Ronda, Davisa i Lebrona odlučio se za La-La Land, no njegova karijera u LA nije trajala dugo, zbog povrede nije završio sezonu sa Lakersima. Zapravo nije odigrao niti jednu sekundi za tim iz LA.

…motivisan i napaljen!

A onda je usledila ta sezona. Sezona koju su navijači Lakersa čekali 10 sezona. Potpuno spreman i zdrav Lebron vodio je tim to prvog mesta u regularnom delu sezone (završene u ‘balonu’ u Orlandu), a potom je usledio play off.

Na koju god da su prepreku nailazili Lakersi tako su im analitičari pripisivali ‘brzi kraj’, a šanse su davali drugoj franšizi iz LA – Clippersima, kao i Bucksima na Istoku, za osvajanje titule. Ni sjajni Lillard, McCollum, Melo i Nurkić sa zahuktalim Bazersima, ni small ball postava Houstona u kojoj su dominirali Harden i Westbrook, a ni senzacionalni Denver sa Murrayem i Jokićem nisu mogli nauditi Lebronu i Lakersima. Sa svima su se razračunali ubedljivo, sa po 4-1 u pobedama.

Usledila je fenomenalna serija sa Heatom, starim znancem na klupi Miamia, Ericom Spoelstrom (sa njim je Lebron igrao četiri finala i osvojio 2 titule). Neverovatni Jimmy Butler uspeo je poslednjim atomima snage oteti Lebronu i Lakersima dve pobede, i to je bilo to. Lebron je ponovo kralj!

James je očekivano proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije NBA lige. Jedan od najboljih igrača svih vremena vodio je Lakerse do titule. Protiv Heata u šest utakmica prosečno je beležio 29,8 poena, 11,8 skokova i 8,5 asistencija.

Četvrti put u karijeri je poneo ovo laskavo priznanje, odnosno svaki put kada je njegov tim osvajao titulu: 2012 i 2013. goidine sa Miami Heatom, 2016 sa Cavsima i sada 2020. godine sa Lakersima.

LBJ and AD Postgame | #NBAFinals

Championship Brothers. ??LeBron JamesAnthony Davis#PhantomCam

Posted by NBA on Sunday, October 11, 2020

Prestigao je Derika Fishera i sada je igrač sa najviše odigranih mečeva u play offu (260), ima i najviše odigranih minuta (10.049), ujedno je i najbolji strelac NBA play offa svih vremena (7.463 poena) ispred Michaela Jordana (5.987) i Kareema Abdula-Jabbara (5.762).

Novi Lebronov podvig ponovo je pokrenuo priču o tome ko je najveći košarkaš svih vremena. Po mnogima James je na dobrom putu da ugrozi Michaela Jordana, ukoliko to već nije. Utisak je da je za razliku od MJ-a, James nekako svaki tim za koji je igrao podizao na viši nivo, svojim odnosom prema treningu, igračima, i dovodio ga do najviših visina. Doveo je ekipe do 10 finala NBA što je učinak vredan poštovanja, jer ne treba gledati samo titule toliko.

Pustiću vama novinarima da pričate i pišite o tome. Samo razmišljam kako da svoje telo i svoj um dovedem na maksimalan nivo. Odigrao sam 260 mečeva u plej ofu. Nikada nijedan nisam propustio. Uvek sam bio i uvek ću biti tu za svoje saigrače i svoju ekipu“, rekao je James.

“Samo želimo da nas poštuju. Rob Pelinka želi poštovanje. Trener Vogel želi poštovanje. Naša organizacija želi poštovanje. ‘Lakers nation’ (navijači) želi poštovanje. A i ja želim moje je**** poštovanje, takođe!”, poručio je James posle titule u NBA “mehuru” u Orlandu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*