Playoffs 2020: Povratak titule u La-la Land

Screenshot/Youtube

Dugih sedam godina bez playoffa, čak deset bez prstena. Los Angeles Lakersi na krilima Lebrona i Davisa došli su do naslova prvaka u ovoj čudnovatoj sezoni. Svima je poznato što se sve izdešavalo, prekid zbog virusa, nastavak u kontroliranim uvjetima. Ovaj naslov prvaka će definitivno imati posebno mjesto u povijesti. U ovakvim uvjetima, najbolje su odgovorili Lakersi koji su dominantno prošli kroz ovaj playoff. Lebron je pokupio MVP titulu, a on i Davis su se etablirali kao najbolji dvojac Lige.

Na Istoku, potpuno zasluženo gledali smo borbu Miamia i Bostona koji su u polufinalima izbacili prvoplasirane Buckse, te još uvijek aktualne šampione Raptorse. Miami se uspio domoći Finali nakon 4-3 protiv Kelta i izuzetno teškoj seriji. Ipak, pogođen umorom i povredama poklekli su na kraju. Na Zapadu Lakersi su relativno lagano dobili Rocketse, dok su Nuggetsi napravili jedan od najvećih podviga u povijesti Lige. Drugi puta zaredom su okrenuli 1-3 u seriji i izbacili Leonarda i Clipperse.

U prvom krugu imali smo dvije “metle” obje na Istoku. Celtics i Heat svoje su duele riješili u četiri utakmice, dok je Bucksima i Raptorsima bila potrebna jedna više. Na Zapadu je bila nešto drugačija priča. Rocketsi i Nuggetsi su prošli dalje tek nakon maksimalnih sedam utakmica, s tim da su Nuggetsi preokrenuli 1-3 protiv Jazza. Clippersima je bilo potrebno šest utakmica da izbace Luku i Mavse, dok su prvi posao riješili Lakersi – u pet utakmica su izbačeni Blazersi.

NBA

FINALE

(1) Los Angeles Lakers – (5) Miami Heat 4-2

Dočekali smo i veliko Finale. Lakersi su na početku bili lagani favoriti, no to se promijenilo nakon prve utakmice. Nažalost, dvojica izuzetno bitnih igrača Heata, Adebayo i naš Goran Dragić ranije su završili utakmicu zbog povrede. Nisu bile lakše prirode. Adebayo je obnovio povredu ramena i vrata, dok je Dragon imao problema sa stopalom. Adebayo se vratio te u četvrtoj utakmici, dok je Dragon odigrao samo jedan manji dio šest. Vukao je zato Jimmy Butler. Itekako je vukao. Postao je jedan od rijetkih igrača koji je imao više od jednog triple double učinka u finalu, a predvodio je Heat gotovo u svim statističkim kategorijama. Dominirao je, ni Lebron ni kompletna obrana Lakersa nisu imali lijeka za njega. Tako je i Heat došao do dvije pobjede, herojstvom Jimmya i sjajnim igrama ostatka ekipa.

Ipak, bez povređenog dvojca ipak nije moglo. Lakersi su bili prespremni za ovaj playoff, Vogel je izvrsno postavio ekipu i sjajno se prilagođavao svakom protivniku iz serije u seriju. Tako je uspio zaustaviti Butlera na momente, što je bilo dovoljno da Lakersi u nekim utakmicama dođu bez problema do pobjede. U posljednjoj, vidno iscrpljeni igrači Heata nisu imali rješenja za intenzitet Lakersa koji nisu nikako htjeli dopustiti sedmu utakmicu. Na kraju je razlika išla i preko 20 poena, a nakon poluvremena znalo se tko uzima prste.

Lebron James je pokupio MVP titulu, totalno zasluženo.

Game 1: Lakers 116, Miami Heat 98
Game 2: Lakers 124, Miami Heat 114
Game 3: Heat 115, Lakers 104
Game 4: Lakers 102, Heat 96
Game 5: Heat 111, Lakers 108
Game 6: Lakers 106, Heat 93

FINALE ZAPADA

(1) Los Angeles Lakers – (3) Denver Nuggets 4-1

Šut Anthony Davisa u drugoj utakmici potencijalno je prelomio ovu seriju. Nuggetsi su imali drugu utakmicu u rukama, no Davis pogađa i opet su se našli u zaostatku. Nakon naredne dvije našli su se u dobro poznatoj poziciji, Nuggetsi su imali 1-3 zaostatak. Ovaj puta nije išlo. Lebron i AD nisu ništa prepuštali slučaju i serija je završena nakon pet utakmica. Murray i Jokić su dali sve od sebe, no u tom trenutku Lakersi su bili bolja ekipa.

Otkriće je Rajon Rondo. Rajon već godinama u playoffu pruža puno bolje igre nego u regularnoj sezoni. Nastavio je sa istim trendom i ove. Bio je povređen, sve do treće utakmice protiv Rocketsa. Čim se vratio vidjeli smo koliko je Rondo zapravo falio ovoj ekipi. U njemu su Lakersi dobili još jednog kreatora osim Lebrona, sjajno je vrtio pick i pronalazio pravovremena rješenja. Šuteri Lakersa su samo čekali Ronda kako bi mogli pokazati da nisu zaboravili šutirati. Prvu utakmicu su deklasrirali Nuggetse i izgledaju kao veliki favoriti. Ipak, ako smo nešto skontali ovaj playoff je da Nuggetse nikada ne treba otpisati, no morati će se dobrano pomučiti da izbace ove Lakerse. Zasada najveći izazov za njih.

Kraljevi preokreta Nuggetsi su izbacili Clipperse. Nakon poluvremena pete utakmice imali su samo 0.2% šanse za prolazak dalje. Ipak, kosolidirali su se i iskoristili sve mane Clippersa. Počeli su igrati agresivnu obranu, zaustavili su PG-a koji je imao još jednu očajnu seriju i na krilima Jokića i Murraya došli su do povijesnog uspjeha. Ovim playoffom Jokić je definitivno zacementirao titulu najboljeg centra Lige. Njegovo čitanje igre je nevjerovatno, sjajno je čitao obranu Clipperse i vodio Nuggetse. Maksimalno je koristio mismatcheve, kada god bi ili Harrell ili niski igrač bio na njemu spuštao se u post, kada ga je čuvao Zubac izvlačio se van i pokušavao probiti ili asistirati. Posljednju utakmicu je imao čak 13 asista i tako totalno razmontirao Clippse.

Ne smijemo zaboraviti ni Murraya. Nakon što istorpedirao Jazz, slično je nastavio i s Clippersima. Smjenjivali su se redom Beverley, Jackson, Shamet, PG, pa čak i Leonard, no nitko nije imao rješenja za Murraya. U posljednjoj sedmoj ubacio je 40 poena i tako zaokružio veliku pobjedu i prolazak u Finale konferencije.

Game 1: Lakers 126, Nuggets 114
Game 2: Lakers 105, Nuggets 103
Game 3: Nuggets 114, Lakers 106
Game 4: Nuggets 108, Lakers 114
Game 5: Lakers 117, Nuggets 107

FINALE ISTOKA

(3) Boston Celtics – (5) Miami Heat 2-4

Sudar ove dvije ekipe je već krenuo i već nakon tri utakmice bilo je jasno kakvu seriju ćemo imati. Heat je startao s dvije početne pobjede. Posebno impresivna je bila prva kada je Adebayo strašnom blokadom donio Heatu pobjedu. Utakmice su bile “na nož” Kelti su oba puta bili jako blizu, no Butler i Heat rješavaju stvar. Bilo je nakon ta dva poraza burno u svlačionici Kelta, da bi u trećoj izašli spremni na parket i došli do prve pobjede.

Boston Celticsi izgledaju kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklapa u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjeti se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, prava je šteta da je opet doživio povredu. No, prema prvim prognozama trebao se vratiti u Finalu konferencije, ukoliko Boston dođe do njega. Stigli su, nakon duge i teške borbe s Raptorsima, a Hayward bi se vrlo lako mogao vratiti u seriji s Heatom.

Boston je počistio Sixerse u prvom krugu, a sjajne igre su prenjeli i na drugi krug. Na krilima sjajnog Tatuma Raptorsi su nastradali u prve dvije. No, nesretni šut Anunobya ih je malo spustio na zemlju. Loša igra Browna ih je koštala pobjede u posljednjoj utakmici i serija je vraćena na početak. Boston je petu utakmicu riješio bez ikakvih problema, razbio Raptorse i imali su tada dvije meč lopte. Ipak, nakon dva produžetka u šestoj utakmici Raptorsi poravnavaju rezultat i imali smo odlučuju sedmu utakmicu. Boston je na kraju ipak pokazao više i zasluženo uzeo pobjedu u toj posljednjoj utakmici.

Spoelstra i Riley su opet sklopili sjajnu ekipu, po ko zna koji put. Prošle sezone su bili dobri, no falio im je jedan Allstar koji bi povukao kada je potrebno. Doveli su Butlera te s tim efektno riješili problem. Uz Butlera sjajnu Allstar sezonu je imao i Bam Adebayo. Krilni centar Heata je eksplodirao i pretvorio se u jednu od najboljih četvorki Lige. Nerijetko baš Adebayo organizira napad Heata, a njega suradnja sa šuterima Robinsonom i Herrom je sjajna. Osim Adebaya i navedenog šuterskog dvojca Riley je “izmislio” još jednog rookiea- Kendricka Nunna. Nunn je najduže od svih rookiea bio u trci s Morantom za ROY nagradu. Nedraftirani igrač je kroz G-ligu stigao do Heata, a kada je dobio priliku nije ju više ispustio.

Heat je iznenađujuće lagano počistio Pacerse. Još iznenađujuće je što bili i na najboljem putu da na isti način prođu i Buckse. Miami Heat je trenutno najbolja ekipa u playoffu, konkretno imaju samo jedna poraz u devet utakmica. Osovina Dragić-Butler izgleda fenomenalno, a naš Goran je trenutno među pet najboljih igrača ovogodišnjeg playoffa. Igraju strašnu košarku, Spoelstra je majstor svog zanata, odlično je uklopio Butlera i čini se da je on bio dio slagalice koji je falio. Uklopio se u ovu ratničku ekipu, na terenu izgledaju sjajno na oba kraja parketa.

Osim bekovskog dvojca, s klupe je prava opasnost postao Tyler Herro. Mladi rookie dosada niti jednom u playoff nije išao ispod 10 poena, a u posljednjim utakmicama serije protiv Bucksa njegovi clutch šutevi su bili ključni. U četvrtoj je praktički sam s nekoliko trojki izborio produžetak i na kraju istog ozbiljno zakomplicirao stvari. Bucksi su uspjeli izbjeći sramotu i uzeti tu jednu utakmicu, no već u narednoj Herro, Dragon i kompanija su riješili stvari.

 

Game 1: Celtics 114, Heat 117
Game 2:
Celtics 101, Heat 106
Game 3: Heat 106, Celtics 117
Game 4: Heat 112, Celtics 109
Game 5: Celtics 121, Heat 108
Game 6: Heat 125, Celtics 113

 

DRUGI KRUG ZAPADNA KONFERENCIJA

(1) Los Angeles Lakers – (4) Houston Rockets 4-1

Drugi krug na Zapadu je počeo nešto kasnije od Istoka. Rocketsima je trebalo sedam utakmica da prođu Thundere, dok su Lakersi imali nekoliko dana odmora nakon meča s Blazersima. Sudeći po prvoj utakmici, taj odmor im nije godio. Rocketsi su poveli 10- i dobrano uzdrmali Lakerse nakon prvog meča.

D’Antonieva ekipa izgleda sjajno, a trade koji je Morey odradio sada se čini pomalo i vizionarskim. PJ Tucker je odigrao obrambeno fantastičan meč, u 26 posjeda Davis mu nije ubacio niti jedan poen. Iako vidno niži, Tucker ne daje niti milimetar prostora Davisu, koji nije navikao igrati protiv tako agresivne obrane. Sjajno ga prati i cijela ekipa Rocketsa. Udvajanja su pravovremena, nema laganog koša iz reketa, bez obzira na manjak visine. Opet, tako niski, dovoljno su brzi da gotovo sve preuzimaju, a rotacije u obrani su dovedene skoro do savršenstva. Lakersima je jako teško igrati, posebno ako su im šuteri indisponirani.

Lakersi su se na momente dosta mučili protiv Blazersa. Lebron i Davis su imali pune ruke posla. Morali su dobrano povuči, te su praktički jedini odigrali pristojnu seriju. AD je imao 29 poena u prosjeku, Lebron 26.2, a treći najbolji strijelac je bio Kyle Kuzma sa 10.3 poena uz 35% šuta iz igre. Razočarao je ostatak ekipe, Pope i Green ne mogu pogoditi ništa u napadu, Kuzma se ponovno muči kao na početku sezone, a teško da mogu očekivati i velike stvari od svojih centara, Howarda i McGeea. Veteranska ekipa je ispala iz forme, što znači puno veću potrošnju Lebrona i Davisa dok se ne vrate na svoje. To bi mogao biti problem protiv nezgodne ekipe Rocketsa. Sa bekovima u ovakvoj formi nemaju odgovor na Westbrook,a pogotovo ne na Hardena. Lebron će odraditi svoje, no ako Tucker i ostatak Rocketsa nastavi s ovakvom obranom na Davisu, Lakersi bi se mogli jako mučiti.

Tako je izgledala prva utakmica, dok su ostale bila potpuno suprotnost. Lakersi su dobrano zategli stvari u obrani i Rocketsi su na momente izgledali totalno pogubljeni. Treću utakmicu odlučio je povratnik Rajon Rondo, maestralnom predstavom. Još jednom Playoff Rondo se budi. Serija je do kraja bila usmjerena samo u jednom smjeru. Lakersi su briljantnim obrambenim predstavama sjajno zatvarali Hardena, a s Russom u ovako lošoj formi Rakete jednostavno nisu imale što tražiti protiv Lakersa. Lebron i Davis su izdominirali seriju, posebno od priključivanja Ronda koji je odlično razigravao ekipu. Još jedno razočaranje za Rocketse, ispadanje kojim je završila jedna era Rocketsa.

Prognoza: Rocketsi u 7

Game 1:  Houston 112, Los Angeles 97
Game 2: Los Angeles Lakers 117, Houston Rockets 109
Game 3: Houston Rockets 102, Los Angeles Lakers 112
Game 4: Houston Rockets 100, Los Angeles Lakers 110
Game 5: Los Angeles Lakers 119, Houston Rockets 96

(2) Los Angeles Clippers – (3) Denver Nuggets 4-3

Na krilima Jokića Nuggetsi su sinoć stigli do 1-1 u seriji sa Clippersima. U prvom meču su izgledali jako loše, umorni od teške serije s Jazzom. Ipak proigrali su na vrijeme i dali do znanja Clippersima da se neće tako lako provući. Sjajno su limitirali Leonarda koji nije izgledao tako loše kao sinoć već jako dugo vremena. Jokić i momci iz Denvera imaju šanse, Clippersi su ekipa sa dosta mana, uzgred rosteru puno kvalitetnih imena.

Leonard je uključio svoj playoff mode i to je bilo previše za okrnjenje Mavse. Clippersi su, moramo priznati, imali dosta sreće protiv Mavsa. Zingis se povredio, te nakon treće utakmice se nije vraćao u roster. Dotada je bio drugi najbolji igrač ekipe, iza Dončića, i napokon je pokazivao formu prije povrede. Mavsi su na krilima fantastičnog Dončića i njegovog šuta za pobjedu uspjeli izjednačiti na 2-2, ali nakon toga postojala je samo jedna ekipa. Clippersi su se pokazali dosta labilnim u tom prvom krugu. U toj četvrtoj utakmici ispustili su preko 20 poena prednosti i dopustili Luki da ih “torpedira”. Leonard je morao još više povući za pobjedu, a ono što najviše brine Doca je forma Paula George. Nije se mogao sastaviti s košem u prvom krugu, očajno je šutirao i bio praktički igrač manje u napadu. Ako išta ozbiljno misle, PG se pod hitno mora probuditi i pomoći Leonardu.

Očajna obrana gotovo je koštala Nuggetse serije protiv Jazza. Imali su 1-0, preživjeli su 57 poena Mitchella i sve se činilo dobrim. Naredne tri utakmice su otišle na stranu Jazza. Mitchella i dalje nisu mogli čuvati, priljučio se i Ingles i Gobert i Nuggetsi su izgledali kao jednom nogom kući. Ipak, ukazao se Murray i s nekoliko fantastičnih vezanih mečeva vratio ih je u igru. Jokić je bio također sjajan, posebno u posljednjem odlučujućem meču. Osim 30 poena, ubacio je i koš za pobjedu, iako je zahvaljujući nespretnosti Nuggetsa serija gotovo mogla otići na drugu stranu. Conleyev šut sa sirenom, srećom po Jokića i Nuggetse, izašao iz koša i tako su uspjeli zadržati prednosti i izboriti drugi krug.

Nuggetsi se nisu ni okrenulu, a našli su se u istoj situaciji kao i seriju prije, protiv Jazza. U zaostatku 1-3. Nisu se predavali, iako su stvari izgledale izuzetno loše. U petoj utakmici, Clippersi su u jednom trenutku imali i 19 poena prednosti, no u drugom dijelu Nuggetsi se bude. Uspjevaju dobiti petu utakmicu, a na krilima tog momentuma dobijaju sve do kraja. Ključna je možda bila šesta utakmica. Clippersi su bili odlučni završiti seriju i ne dopustiti sedmu utakmicu. Ipak, Jokić i Murray su imali drugačije namjere. Naš centar je odigrao jednu od najbolji utakmica svoje karijere, ubacivao je sa svih strana i sjajno vodio ekipu. Izborili su sedmu utakmicu, koji su na kraju izdominirali. Murray je ubacio 40 poena, a Leonard i PG su imali katastrofalne izvedbe.

Junački su se borili i na kraju izborili Finale konferencije i borbu sa Lakersima.

Prognoza: Clippersi u 6

Game 1:  LA 120, Denver 97
Game 2:  Denver 110, LA 101
Game 3: Denver 107, LA 113
Game 4:  LA 96, Denver 85
Game 5*: LA 105, Denver 111
Game 6*: Denver 111, LA 98
Game 7*: LA 89, Denver 104

 

DRUGI KRUG ISTOČNA KONFERENCIJA

(1) – Milwaukee Bucks – (5) Miami Heat 1-4

Poraz u prvoj utakmici protiv Magica probudio je Buckse. Vučević i ekipa su ih iznenadili, no kasnije su stvari sjele na svoje mjesto. Ipak, Magic je pružio dostojan otpor, a da su bili kompletni (bez Gordona i Isaaca) ovo bi bila puno napetija serija. U drugi krug su tako ušli s jednim porazom, ali tek onda je krenula njihova agonija. Ako Kawhi Leonard ima playoff mode, ima ga i trener Bucksa Budlenhozer. No u negativnom smislu. Heat je nakon tri utakmice na gotovo nedostižnoj prednosti, a iako možemo diskutirati da su posljednju utakmicu izgubili zbog sudaca, treba uzeti u obzir da su izjednačili nakon jednako diskutabilnog faula na Middeltonu. MVP Giannis je zaustavljen, Bud se gubi tijekom utakmice, koristi rotaciju iz regularne sezone i Bucksi tonu. Fascinantno je da je najbolja petorka Bucksa na terenu kombinirano provela samo nekoliko minuta. Od večeras svaka utakmica je biti ili ne biti za njih, a ako nekako uspiju preokrenuti, postati će prva ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Heat je iznenađujuće lagano počistio Pacerse. Osovina Dragić-Butler izgleda fenomenalno, a naš Goran je trenutno među pet najboljih igrača ovogodišnjeg playoffa. Igraju strašnu košarku, Spoelstra je majstor svog zanata, odlično je uklopio Butlera i čini se da je on bio dio slagalice koji je falio. Uklopio se u ovu ratničku ekipu, na terenu izgledaju sjajno na oba kraja parketa, te su po dosad viđenog možda i glavni kandidat za veliko Finale sa Istoka.

Prognoze su se i ostvarile. Miami je razbio Buckse, koje je Middelton izvukao kako ne bi bila metla. Heat je izgledao kao bolja i kvalitetnija ekipa, a kada su Bucksi izgubili Giannisa na početku četvrte utakmice, stvari su praktički bile rješenje. Tu utakmicu su uspjeli izvući na krilima Middeltona, no to je bilo to od njih u ovoj seriji. Heat je obrambeno izgledao dva koplja ispred Bucksa, neutralizirali su Giannisa, a veliki dio krivnje možda ide i na trenera Buda. Odbio je prilagoditi rotaciju u ovoj seriji, što ga je dosta koštalo. Bucksi imaju još puno za raditi, a Heat je već sada polako postao jedan od glavnih favorita za titulu.

Prognoza: Miami u 5

Game 1: Heat 115, Bucks 104
Game 2:  Heat 116, Bucks 114
Game 3: Heat 115, Bucks 100
Game 4: Bucks 118, Heat 115
Game 5*: Heat 103, Bucks 94

(2) Toronto Raptors – (3) Boston Celtics 3-4

Kanađani su ispustili jednu utakmicu protiv Netsa, no prolazak niti u jednom trenutku nije bio upitan. Nakon 150 poena u posljednjoj utakmici, krenuli su se spremati za Boston. Prve dvije utakmice su bile možda i najgore utakmice Raptorsa u playoffu u posljednje dvije godine. Boston je dobio obje, a Raptorsi su se našli u jako nezgodnoj situaciji. Ipak, treća utakmica je bila prekretnica. Opasno su visili, Boston je prijetio da će otići na 3-0, a onda se ukazao Anunoby. Lowry je bacio sjajan pas, a OG je pogodio trojku sa sirenom i smanjio na 1-2. Narednu utakmicu proigrali su Siakam i VanVleet koji nigdje nije bilo u ovoj seriji. Da nije bilo Lowrya u posljednje dvije, Raptorsi bi se vjerovatno već sada bili oprostili od branjenja naslova prvaka.

Boston je počistio Sixerse u prvom krugu, a sjajne igre su prenjeli i na drugi krug. Na krilima sjajnog Tatuma Raptorsi su nastradali u prve dvije. No, nesretni šut Anunobya ih je malo spustio na zemlju. Loša igra Browna ih je koštala pobjede u posljednjoj utakmici i sada su ponovo na početku. Tatum igra sjajan playoff, vođa je ove ekipe i bez problema odrađuje sve što Stevens zamisli. No, u ovoj seriji osjeti se izostanak Haywarda. Brown je u četvrtoj utakmici šutirao očajnih 2/11 za tri poena, a Stevens na klupi baš i nije imao pretjerano puno opcija da Brown dobije predah. Hayward bi mogao preuzeti dio tereta u napadu, a ni obrana ne bi puno patila.

Gledali smo pravu rovovsku bitku do samog kraja. Peta utakmica je u potpunosti pripala Bostonu. Brown se probudio i odigrao sjajan meč. Raptorsi nisu mogli parirati krilnim igračima Bostona i meč je bio gotovo puno prije samog kraja. Šesta je utakmica bila prava poslastica. Raptorsi su nakon dva produžetka uspjeli doći do vrijedne pobjede i izbjeći ispadanje. Gledali smo nadmudrivanje s obje strane, dva vrhunska stratega na klupi i sjajnih igrača na terenu. Posljednja sedma utakmica nije bila napeta kao prošla, a Boston je na krilima Tatuma izborio pobjedu i finale Istoka.

Prognoza: Boston u 7

Game 1: Celtics 112, Raptors 94
Game 2:  Celtics 102, Raptors 99
Game 3: Raptors 104, Celtics 103
Game 4:  Raptors 100, Celtics 93
Game 5: Celtics 111, Raptors 89
Game 6: Raptors 125, Celtics 122
Game 7*:  Celtics 92, Raptors 87

 

PRVI KRUG ZAPADNA KONFERENCIJA

(1) Los Angeles Lakers – (8) Portland TrailBlazers 4-1

Stigao je Davis u najvećem tradeu ovoga ljeta. S njim se vratio i playoff. Prošle sezone Lebron nije uspio sam dovesti Lakerse do doigravanja, ali ove je nešto drugačija priča. Uz svesrdnu pomoć Obrve i ostalih, Lebron je postao najbolji asistent Lige, prvi puta u karijeri. Fokusirao se na druge stvari, no sigurno možemo očekivati pravog playoff Lebrona kada za to dođe vrijeme. Usprkos njemu, Davis se pokazao kao vjerovatno najbolji igrač Lakersa. Vodeći je u ekipi u gotovo svim najbitnijim statističkim kategorijama, drži obranu pod kontrolom i kandidat je ne samo za DPOY već i MVP nagradu. Osim navedenog zvjezdanog dvojca, ostatak ekipe je sjajno odreagirao. Bilo je tu dosta privikavanja, pogotovo Kuzminog, no veterani su spasili stvar. McGee i Howard su iznenađujuće dobri, Rondo odigra nekoliko solidnih minuta, a prava je šteta što u Orlandu nema Avery Bradleya koji se preporodio ove sezone. Upravo on je najveći izostanak za ovu ekipe, rupa koju će teško popuniti.

Blazersi su posljednja ekipa koja je izborila playoff. Bila im je potrebna dodatna utakmica protiv Memphisa. Uzeći u obzir s kakvim scoreom su stigli u Orlandu, postigli su pravi mali podvig. Najveće pojačanje im je povratak Nurkića. Nevjerovatno je koliko Nurk ima utjecaja na ovu ekipu, u oba smjera. Whiteside se činio kao solidno rješenje, no tek sada možemo vidjeti koliko je zapravo razlika između njega i Nurka. Lillard je opet ušao u svoj “mod” u Orlandu, a i za vrijeme sezone je imao jedan mjesec u kojemu je pružao nevjerovatne igre, kada je gotovo polovica ekipa bila povređena. McCollum je standardno dobar, a veliko iznenađenje (za pojedine) je i Melo. Pokazao je svima da nije niti blizu kraja karijere, a Blazersi su njegovim potpisom višestruko profitirali. Protiv Lakersa će biti izuzetno teško, prvenstveno jer nemaju koga baciti na Lebrona koji bi im mogao stvarati velike probleme. Otpor će sigurno pružiti i Lakersi se sigurno neće prošetat ovom serijom.

Prognoza: Lakersi u 5

Game 1: Trail Blazers 100, Lakers 93
Game 2:  Lakers 111, Trail Blazers 88
Game 3: Lakers 116, Trail Blazers 108
Game 4: Lakers 135, Trail Blazers 115
Game 5: Lakers 131, Trail Blazers 122

Na krilima pobjeda iz regularnih sezona, Blazersi su furiozno ušli u prvi meč i iznenadili Lakerse. AD je odigrao katastrofalan meč, s druge strane Lillard i Nurkić su izdominirali i Blazersi su otišli s prvom pobjedom u džepu. Nije im pomogao niti fenomenalni Lebron, zapravo razočarao je ostatak ekipe koji ništa nije mogao ubaciti. U drugoj utakmici stvari polako sjedaju na svoje mjeste, dominantna predstava Lakersa i izjednačenje u seriji. Nastavilo se u sličnom tonu do kraja prvog kruga. Lakersi nakon 1-1 uzimaju tri pobjede zaredom i završavaju seriju. Blazersi su u posljednjoj bili hendikepirani izostankom Lillarda koji je povredio koljeno u četvrtoj utakmici i izašao je iz “balona”.

Očekivano Lakersi prolaze dalje, na kraju bez prevelikih muka. Ostatak ekipe, uključujući Davisa je proigrao i to je bio prevelik zaloga za Blazerse. Treba istaknuti i sjajne igre Mela, koji je podsjetio na stare dane, pogotovo u posljednjoj utakmici. Bez Lillarda, Melo je bio prva opcija u napadu Blazersa, odlično igrao, ubacio 27 poena i u na sjajan način završio odličnu sezonu.

(2) Los Angeles Clippers – (7) Dallas Mavericks 4-2

Praktički preko noći Clippersi su od Dark horsea Zapada postali glavni favoriti. I pritome su uspjeli zadržati okosnicu ekipe. Jerry West se još jednom pokazao kao pravi majstor. Najveća vijest je sigurno potpis Leonarda, a zatim i Paula Georgea. Odlučili su udružiti snage i krenuti po naslov. Oformljena je super ekipa, jer osim navedenog dvojca ostali su i najbolji igrači iz prošle sezone kada su zadali dosta muka Warriorsima u prvom krugu. Sweet Lou i Harrel su tu, kao najbolji duo Lige s klupe, Beverley i Zubac u petorci, a rupe su pokpali sa hrpom veterana. Tako je potpisao jedan od braće Morris koji je bio uvjerljivo najbolji igrač Knicksa, Reggie Jackson koji pokušava revitalizirati karijeru, te na kraju Joakim Noah koji ako uspije ostati zdrav može dati nekoliko kvalitetnih minuta. Definitivno imaju najdublji roster u Ligi, možda i najboljeg igrača u Leonard te najbolji prateći “vokal” u Paulu Georgeu. Možda su i prvi favoriti Lige, no to ne znači da se neće pomučiti na ovako jakom zapadu.

Koliko je Zapad jak govori i da su Mavsi najbolja napadačka ekipa u povijesti Lige, a u playoff ulaze sa 7. mjesta. Uz sve to u ekipi imaju i Dončića legitimnog MVP kandidata. Upravo su njegove fantastične igre obilježile sezonu Mavsa. Luka se nije zaustavio na prošlogodišnjim brojkama, već ih je odlučio dobrano popraviti. Razvio se u ponajboljeg igrača Lige, čovjeka koji je ubilježio najviše triple double učinaka u sezoni. Carsliea strašno raduje i povratak Zingisa u formu. Tražio se kroz sezone, no u Orladnu napokon liči na onog starog dominantnog Zingisa. Najveći udarac je povreda pouzdanog Powella, no to znači da će Bobi dobiti više minuta. Mavsi su strašno neugodni i Clippersi će se morati dobrano pomučiti da prođu prvi krug.

Prognoza: Clippersi u 6

Game 1:  Clippers 118, Mavericks 110
Game 2:  Mavericks 127, Clippers 114
Game 3: Clippers 130, Mavericks 122
Game 4: Mavericks 135, Clippers 133 (OT)
Game 5: Clippers 154, Mavericks 111
Game 6: Clippers 111, Mavericks 97

Serija puna preokreta u kojoj su Mavsi dobrano namučili Clipperse, čak i više nego što to rezultat govori. Nakon četiri utakmice bilo je 2-2, Mavsi su opasno prijetili i čak izgledali bolje na parketu. Da se Zingis nije povredio nakon tri utakmice stvari su lako mogle otići na mlin Mavsa. Nevjerovatan je bio naš Luka Dončić. Osim rekordnih prosjeka kroz seriju, sve je oduševio četvrtom utakmicom. Clippsi su imali 2-1, Zingis je bio out zbog povrede, a Mavsima je trebala pobjeda da ostanu u igri. Gubili su i preko 20 razlike u prvom dijelu, ali onda na scenu stupa Luka. Praktički je sam vratio Mavse u igri, a na kraju i pogodio fenomenalan šut za pobjedu i 2-2 u seriji. Lukine brojke su bile nestvarne, 31 poen, 9.8 skokova i 8.7 asista u prosjeku. Prava je šteta što je ponestalo snage u posljednje dvije utakmice, no bez Zingisa ipak nije išlo.

(3) Denver Nuggets – (6) Utah Jazz 4-3

Nuggetsi su ove sezone godinu iskusniji i spremniji za playoff. Jokić se transformirao za vrijeme izolacije, skinuo višak kila i izgleda sjajno na parketu. Gubitak mu je najviše pomogao u obrani, puno je pokretljiviji i sada može solidno pokriti reket, pa čak i pick n roll. O njegovom napadu ne treba trošiti riječi, ponajbolji je centar Lige i glavna uzdanica ove ekipe. Najveći problem bi mogla biti Murrayeva nekonstatnost koji je nominalno drugi igrač ove ekipe. Također su na početku i bez Harrisa i Bartona koji su članovi petorke i vrlo bitni šrafovi ove ekipe. No, iskočio je Porter Jr koji je sjajnim igrama izborio drugu petorku “balona”. Iskazao se i Bol Bol, prosto je nevjerovatna mlada jezgra koju imaju Nuggetsi. Pritajeni su favoriti, jer usprkos trećem mjestu Zapada malo tko im daje šanse pored ekipa iz Los Angelesa. Jokić i ekipa bi mogli ugodno iznenaditi.

Jazzeri su nešto lošiji nego prošle sezone, barem u balonu. Osjeti se izostanak njihovog najboljeg šutera, našeg Bojana Bogdanovića. Često je bio prva opcija u napadu, koji je šutevima kažnjavao udvajanja na Mitchellu. Njegov izostanak zbog povrede veliki je hendikep za ovu ekipu. Dobre su vijesti da se Conley napokon navikao na Synderov napad, pohvatao je konce iako je to još uvijek daleko od Conleya iz najboljih dana u Memphisu. Ostatak ekipe igra manje više na istoj razini kao i prošle godine. Ingles je standardno dobar, a mali regres je doživio Gobert. Ove sezone nije u prvom planu za najbolje defenzivca Lige, a nakon incidenta sa diranjem mikrofona kemija u ekipi je dobrano narušena. On i Mitchell nisu ni razgovarali neko vrijeme, no stvari se polako stabiliziraju. Ipak, lagana prednost ide Nuggetsima, koji su u ovom trenutku ipak kvalitetnija ekipa.

Uprkos našim prognozama da će Nuggetsi lako izaći na kraj to nije bio slučaj. Videli smo zanimljivi seriju, preokrate i sjajne šuterske role Jamala Murraya i Donovana Mitchella koji je na kraju bio tragičar – iako je postavio rekord po broju postignutih trojki (33) u jednoj play off seriji. Jamal Murray i Nikola Jokić vodili su Nuggetse do neverovatnog preokreta. Stigli su od 1-3 do 4-3 u seriji, a Murray je pokazao da je konačno sazreo za velike mečeve. Posljednja utakmica je bila posebno napeta i tvrda. Jokić je ubacio 30 od 80 poena Nuggetsa, te ubacio šut za pobjedu. Skoro su sve prosipali, da je Conleyeva lopta ušla u posljednjim sekundama, no ipak je iscurila van i Nuggetsi su slavili.

Ovu seriju je obilježilo strašno nadmetanje Mitchella i Murraya. Obojica su redovno išla preko 50 poena, duel kakav smo malo kada vidjeli. Na kraju je jedan morao ispasti, a to što je Murray imao Jokića pored sebe na kraju je presudilo ovu seriju.

Prognoza: Nuggetsi u 6

Game 1: Nuggets 135, Jazz 125 (produžetak)
Game 2: Jazz 124, Nuggets 105
Game 3: Jazz 124, Nuggets 87
Game 4: Jazz 129, Nuggets 127
Game 5: Nuggets 117, Jazz 107
Game 6: Nuggets 119, Jazz 107
Game 7: Nuggets 80, Jazz 78

 

 (4) Houston Rockets – (5) Oklahoma Thunder 4-3

Možda i najzanimljviji duel prvog kruga. Oklahomi nitko nije davao šanse za uopće izbore playoff, nakon tradea Westbrooka i Georgea. Prema ESPN-ovim prognozama imali su čak 0.3% šanse za playoff. Okupili su mladu jezgru predvođeni Shai Gilgeous Alexanderom i od njih se tek u idućim sezonama očekivalo nešto. Ipak, Paul je pokazao da nije niti blizu penzije, bio je mentor mladim igračima i primjer na terenu, što se očitovalo sjajnim igrama. Schroeder i Alexander su pod njegovim mentorstvom imali najbolje sezone karijere. U prvom krugu su ih dopali baš Rocketsi, a to će biti dodatni motiv Paulu u seriji. Rakete će imati pune ruke posla, pogotovo s Adamsom koji je napokon pronašao formu koju je tražio čitave sezone.

Morey je napravio drastičan potez i u pola sezone tradeao svog jedinog pravog centra za Covingtona. Sada igraju small ball čitavu utakmicu i moramo priznati da su na trenutke izgledali sjajno. Westbrook je bio fantastičan, imao je niz od preko 30 utakmica sa najamanje 20 poena, dok je Harden suvereno uzeo titulu najboljeg strijelca Lige. Ipak, u prvom krugu će po svemu sudeći biti bez Westbrooka što je ogorman udarac. No, small ball petorke su nepredvidive i ako Rocketse krene šut malo ih koja ekipa može zaustaviti. Jedini je problem što, kao što smo naveli, nema Westbrooka koji je kažnjavao svako udvajanje na Hardenu. Sada će i njemu biti puno teže doći do poena, a osim njih dvojice nemaju izraženog strijelca u ekipi ( osim Gordona, no i on je ove sezone češće povređen nego što igra).

Prognoza: Thunderi u 7

Game 1:  Rockets 123, Thunder 108
Game 2:  Rockets 111, Thunder 98
Game 3: Thunder 119, Rockets 107
Game 4: Thunder 117, Rockets 114
Game 5: Rockets 114, Thunder 80
Game 6: Thunder 104, Rockets 100 
Game 7: Rockets 104, Thunder 102

Druga serija na zapadu koja je otišla u sedam utakmica. Thunderi su na početku sezone imali samo 0.2% šanse za playoff, a na kraju su dobrano namučili Hardena i Rocketse. Nakon početnih 0-2, Thunderi se bude i na krilima Paula dolaze do dvije pobjede i izjednačenja u seriji. Povratak Westbrook nakon povrede i još jednog kratkog prekida Lige je bio pozitivan impuls za Rocketse u petoj utakmici. Ipak u šestoj, Thunderi opet na krilima Paula i grešaka Westbrooka na samom kraju dolaze do izjednačenja. Uporno su se vraćali svaku utakmicu, nakon velikih zaostataka i nisu dali Rocketsima da lagano završe posao.

Ipak u posljednjoj junak je bio James Harden. No ne na način na koji smo naviknuli. U napadu ništa nije mogao pogoditi, ali je zato uspio izblokirati šut Dorta u posljednjim sekundama. Dort je dotada zabio 30 poena i postao najmlađi nedraftirani igrač koji je u playoffu ubacio minimalno 30 poena. Utakmicu prije izvana je šutirao 0/9, Rocketsi su ga namjerno puštali, što je ovaj puta iskoristio. Osim u posljednjoj akciji. Rocketsi su se tako provukli, a Paul i Thunderi itekako mogu biti zadovoljni prikazanim igrama. Nakon ovoga lako je moguće i da ne mijenjaju Paula, već uz pokoje pojačanje probaju otići korak dalje naredne sezone.

PRVI KRUG: ISTOČNA KONFERENCIJA

(1) Milwaukee Bucks – (8) Orlando Magic 4-1

Kao i prošle godine prvo mjesto na Istoku su uzeli Milwaukee Bucksi. Budelholzerovi momci ne samo da su prvi na Istoku, već imaju i najbolji score Lige. Savršeno su uhodan tim predvođeni još uvijek aktualnim MVP-em Giannisom. Grk ove sezone pruža još bolje brojke u manje minuta, jer rotacija Bucksa je nešto dublja nego prošle sezone. Korver, Matthew i brat Lopez također su donijeli prijeko potrebno veteransko iskustvo ovoj ekipi koji ove godine imaju samo jedan cilj – naslov prvaka.

Najbolji strijelac i skakač ekipe je Giannis sa 29.5 poena i 13.6 skokova u prosjeku, a prati ga Middelton sa 20.9 poena. Koliko je duboka rotacija Bucksa govori da čak 13 igrača im preko 14 minuta u prosjeku ove sezone. Najveće iznenađenje su sjajne igre veterana George Hilla koji ima strašne šuterske brojke. Istina ne uzima previše šuteva, no 56% za dva i 46% za tri poena su respektabilne brojke. Iskočio je i mladi DiVincenzo koji odrađuje lavovski posao u obrani, dok je u napadu sve slobodniji.

Stari lisac Clifford doveo je Magic do dugoočekivanog playoffa. Ekipa koja ima potencijala, no nikako da ga ispuni u potpunosti. Ovdje u prvom redu mislimo na Arona Gordona koji još uvijek nije niti blizu Allstar nastupa. Nešto što bi od njega, uzeći u obzir potencijal, mogli očekivati. Nikola Vučević je i dalje najbolji igrač ekipe. Vuč je ovu sezonu završio sa 19.6 poena uz 10.9 skokova, te je bio najbolji strijelac i skakač ekipe. Iza njega je bio Francuz Fournier, pa Ross i tek onda ranije navedeni Gordon.

U “balon” Magic je nesretno ostao bez izuzetno bitnog igrača – Jonathana Isaaca. Mladi krilni igrača nikako da izađe na kraj s povredama, te je opet doživio tešku povredu koljena. Izgubljen je za sezonu, a samim time šanse Magica u ovoj seriji svedene su na minimum.

Prognoza: Bucksi u 4

Game 1:  Magic 122, Bucks 110
Game 2:  Bucks 111, Magic 96
Game 3: Bucks 121, Magic 107
Game 4: Bucks 121, Magic 106
Game 5: Bucks 118, Magic 104

Bucksi su otvorili ovogodišnji playoff porazom. Magic na krilima Vučevića i fanatične obrane su iznenadili najbolju ekipu Lige u regularnoj sezoni. Giannis je odradio posao, no ostatak ekipe je bio katastrofalan. No, kratak roster Magica i kvalitet Bucksa je presudio u ostatku serije. Ne možemo reći da Magic nije bio blizu i da nije mogao doći do još jedne pobjede, no Bucksi su zasluženo prošli u drugi krug.

(2) Toronto Raptors – (7) Brooklyn Nets 4-0

Slobodno možemo reći da su najveće iznenađenje sezone Toronto Raptorsi. Ostali su bez Top 3 igrača Lige u Leonardu i bez pouzdanog beka Greena koji je obavljao veliki dio posla. Očekivala se borba za playoff, ali nikako da će dominirati na ovaj način. No, Nurse je pokazao da je možda i najbolji strateg Lige, razvio je Siakama u franšiznog igrača, van Vleet je postao čak i rubni Allstar, dok je izvukao najbolje iz veterana Gasola, Ibake i Lowrya. Igraju strašnu obranu, Lowry i vanVleet rade nevjerovatan pritisak na loptu, Anunoby je postao već sada vrstan defenzivac koji može braniti gotovo sve pozicije, a Gasol i Siakam patroliraju reketom. Napad bi mogao biti malo problem, oslanjaju se na sistem koji ponekada može zakazati. Također, praktički samo Siakam može “izmisliti” poene u završnici, nešto što bi ih moglo koštati u playoffu. No, svakako Raptorsi su jedni od glavnih favorita na Istoku i ove sezone.

Serija između Raptorsa i Netsa je trebala biti puno neizvjesnija, da su Netsi u kompletnom sastavu u Orlandu. Igraju bez dva najbolja igrača Irvinga i Duranta. Kyrie je igrao ove sezone, no propustio je dosta utakmica zbog povrede, dok je Durant odmah bio otpisan zbog povrede ahilove tetive baš protiv Raptorsa u prošlogodišnjem finalu. Usprkos svemu Netsi su se domogli playoffa, najviše zahvaljujući Dindwiddie u Lavertu. Dindwidiiea također nema u Orlandu, pa su Netsi oslabljeni za tri svoja najbolja igrača. U ovakvom sastavu teško je očekivati da će proći Raptorse, no Lavert, Allen, Harris i ostali imaju dovoljno kvalitete da učine seriju zanimljivom, što su i pokazali u dosadašnjim nastupima u Orlandu.

Prognoza: Raptorsi u 5

Game 1:  Raptors 134, Nets 110
Game 2:  Raptors 104, Nets 99
Game 3: Raptors 117, Nets 92
Game 4: Raptors 150, Nets 122

Prvi krug su riješili bezbolno, no nikako bez muke. Netsi su bili dostojan protivnik, no kvaliteta u redovima Toronta je ipak bila prevelika. Prvi meč su riješili relativno lagano, a najveća borba je bila u drugom. Raptorsi su gotovo cijelu utakmicu gledali u leđa Netsima. U napadu su bili katastrofalni, a tek su u posljednjoj četvrtini uspjeli preuzeti vodstvo. Powell je imao dobru seriju na kraju, te je bio najzaslužniji za pobjedu. Netsi su imali i napad za izjednačenje, no spetljali su se i Powell je zakucavanjem totalno prelomio meč. U ostalima su dominirali, posebno u posljednjem meču u kojemu su ubacili 150 poena. Problem bi mogla biti povreda Lowrya koji je upitan za početak serije s Bostonom.

Dosada su se izdvojila dvojica igrača, Siakam i vanVleet. VanVleet je bio najbolji pojedinac u prvom krugu. Ubacivao je 21.3 poena uz gotovo 60% za tri poena. Odlično je otvorio playoff i zasada je glavna udarna igla Raptorsa u napadu. Osim Vleeta odličnu seriju su odigrali Siakam, Ibaka i Norman Powell.

(3) Boston Celtics – (6) Philadelphia 76ers 4-0

Boston Celticsi izgledaju kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklapa u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjeti se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, trebalo mu je dugo vremena no sada napokon izgleda kao da se riješio straha koji je vukao još od one stravične povrede. Boston ove sezone izgleda spremno, te ukoliko ne bude povreda tijekom playoffa spadaju u najužu konkurenciju za sam vrh Istoka.

Sixersi su opet razočarali. Ekipa se dodatno pojačala nakon prošlogodišnjeg nesretnog ispadanja od Raptorsa i Leonardovog sada već slavnog šuta za pobjedu. Stigao je Richardson, sjajni bek Heata. Vrstan defenzivac, a uz to je bio i najbolji strijelac Miamia prošle sezone. U Sixersima je tek na momente pokazivao takve igre. Horford se dugo tražio, tek je uhvatio formu pred kraj sezone, no i od njega se puno više očekivalo. Embiid je plakao nakon te serije, a po svemu sudeći sada bi uplakan mogao otići već u prvoj rundi. Ostali su bez Simmonsa, koji uz sve mane koje posjeduje, uz  Embiida je najbitniji igrač ove ekipe, posebno u obrani. Simmons je jedan od najboljih obrambeni igrača Lige, a njegova odsutnost će se osjetiti protiv Tatuma, Browna i Haywarda. Sixersi i dalje imaju dovoljno dug roster da učine ovu seriju napetom i zanimljivom, imaju najveću prednost na centru, no ipak nakon svih ovih ispadanje prošlih sezone nekako više vjerujem Bostonu.

Prognoza: Boston u 6

Game 1:  Celtics 109, 76ers 101
Game 2:  Celtics 128, 76ers 101
Game 3: Celtics 102, 76ers 94
Game 4: Celtics 110, 76ers 106

Očekivala se pobjeda Celticsa u prvom krugu, posebno nakon što je objavljeno kako neće biti Simmonsa u redovima Sixersa. Već dugi niz godina Boston ima rješenje za Sixerse, toliko puta su ih isprašili u playoffu da je Embiid izjavio kako Sixersi i Kelti uopće nisu rivali, jer ih ispraše svaki puta. Tako je bilo i sada. Čak i bez Embiid “kriptonita”- Ala Horforda kojega su doveli baš Sixersi, Kelti nisu imali većih problema obračunati se sa Sixersima. Ne možemo reći da Sixersi nisu prijetili, no Boston je svaku utakmicu završavao puno prije kraja. Praktički samo je posljednja bila unuta pet razlike, no i tada Sixersi nisu bili baš blizu – Boston je imao 10 poena prednosti na ulasku u posljednju minutu.

Tatum je odigrao maestralnu seriju. Opet je počeo igrati kao prije dvije godine kada je bio otkriće playoffa. Čak sada igra još i bolje i smirenije. Bilježio je okruglih 27 poena u prosjeku uz gotovo 50% šuta iz igre. Novopridošli Kemba Walker je po prvi puta u karijeri pobijedio u playoff seriji. Čak je ostvario više pobjeda nego u dosadašnjoj karijeri. Odlične partije su pružali i Brown i Theis, dok je Smart fantastično koordinirao obranom. Najveći problem će im predstavljati nova povreda Haywarda koji je nezgodno stao i povredio zglob. Nije bezazlena povreda i Hayward će morati pauzirati gotovo mjesec dana. Vjerovatno je izgubljen za ovu seriju.

(4) Indiana Pacers – (5) Miami Heat 4-0

Najiznednačeniji duel prvog kruga na Istoku. Dvije podjednake ekipe, što i sam score govori. Pacersi su i ove sezone uspjeli održati konstantu i igrali su vrlo dobru košarku na obje strane. Dovođenje Brogdona se pokazalo kao pun pogodak. Sjajni bek je eksplodirao s većim ovlastima u Pacersima, pogotovo kada nije bilo Oladipa na parketu. Najveći hendikep je neigranje Sabonisa, koji se povredio netom prije početka “balona” te je za njega sezona završena. Sabonis je bio jedini Allstar Pacersa ove sezone. No, to znači i više prostora za Mylesa Turnera – koji je stagnirao ove sezone, najviše zbog sjajnih Sabonisovih igara. Oladipo se vratio u formu, što su sjajne vijesti, a još jedan hendikep će biti neigranje TJ Warrena. Haubica Pacersa je imao neke nestvarne brojke u “balonu” i u Lillarda i Bookera definitivno je igrač u najboljoj formi. Doživio je povredu stopala, neće ga biti 10-ak dana u najbolje slučaju.

Spoelstra i Riley su opet sklopili sjajnu ekipu, po ko zna koji put. Prošle sezone su bili dobri, no falio im je jedan Allstar koji bi povukao kada je potrebno. Doveli su Butlera te s tim efektno riješili problem. Uz Butlera sjajnu Allstar sezonu je imao i Bam Adebayo. Krilni centar Heata je eksplodirao i pretvorio se u jednu od najboljih četvorki Lige. Nerijetko baš Adebayo organizira napad Heata, a njega suradnja sa šuterima Robinsonom i Herrom je sjajna. Osim Adebaya i navedenog šuterskog dvojca Riley je “izmislio” još jednog rookiea- Kendricka Nunna. Nunn je najduže od svih rookiea bio u trci s Morantom za ROY nagradu. Nedraftirani igrač je kroz Gligu stigao do Heata, a kada je dobio priliku nije ju više ispustio. Ova serija ima potencijal otići u sedam utakmica. Obje ekipe su izjednačenje u svim pogledima i biti će ovo prava poslastica prvog kruga.

Pomalo iznenađujuće Heat je počistio Pacerse u prvoj rundi. Svakako smo očekivali prolaz Heata, no da će Pacersi izgubiti sve četiri prve utakmice, pomalo je iznenađujuće. Spoelstra je pogodio prekomadovanjem iskusnog Dragića u petorku koji je bio sjajan u prvoj rundi. Bilježio je 22.8 poena uz 5 asista, te bio najbolji strijelac ekipe. Pratio ga je Butler i rookie Tyler Herro koji je imao nekoliko sjajnih predstava.

Prognoza: Miami u 7

Game 1:  Heat 113, Pacers 101
Game 2:  Heat 109, Pacers 100
Game 3: Heat 124, Pacers 115
Game 4: Heat 99, Pacers 87

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*