Pogledajte šta je GM Rocketsa napravio u 13 sezona

screenshot

Početak nove ere u Houstonu obilježila je smjena trenera, a danas je svoj odlazak najavio i generalni menadžer kluba, Daryl Morey. Kako javlja ESPN, Morey je najavio vlasniku franšize Tilmanu Fertittu kako će napustiti ovu poziciju, no do narednog period ostaće u svojstvu savetnika.

I pored toga što nisu uspeli da dođu do prstena, Rocketsi su u 13 godina dok je Morey biti GM imali sjajne rezultate i bili su među top 3 najuspešnijih franšiza u ligi:

NBA on ESPN

Netom nakon ispadanja u ovogodišnjem playoffu trener Mike D’Antoni je odlučio kako se neće vraćati na klupu Rocketsa. Rocketsi su krenuli u potragu za zamjenom.

Spuštena zavesa…

Ispadanjem od Los Angeles Lakersa sa 1-4 u ovogodišnjem playoffu približio se kraj jedne ere. Morey je riskirao na trade deadlineu, ali rizik se nije isplatio. Zasada. Proteklih nekoliko godina playoff je bolna točka Rocketsa. Gotovo otkako je stigao James Harden, doigravanja Rocketsa su puna “srcedrapajućih” trenutaka. Počevši od 2014. i Lillardovog buzzer beatera, pa do tragičnih predstava u odlučujućim utakmicama polufinala i finala konferencija protiv Warriorsa dvije godine zaredom.

Najšokantniji potez deadlinea povukao je Morey. Slijepo vjerujući analitikama razdrmao je Rocketse tradeajući prvog centra Clinta Capelu. Da je zauzvrat uzeo drugog centra, situacija ne bi bila čudna, no Morey je dobio Covingtona. Kasnije je potpisao još dvojicu Carrolla i Jeff Greena i tako oformio ekipu samo s bekovima i krilima. Centre koje imaju na rosteru nisu baš iskoristivi, tako da je Houston prešao potpuno na smallball.

Jedan od igrača koji je najviše profitirao je Russell Westbrook. Moram priznati, početkom sezone imao sam dosta sumnje u to kako će dvojac Westbrook-Harden funkcionirati. Obojica su “ball hogovi”, igraju isključivo s loptom u rukama, te imaju tendenciju imati utakmica s očajnim postotocima šuta. Russell je nakon početnog privikavanja proigrao. I to kako. Posebno je raspoložen od navedenog tradea. Smallball petorke s praznim reketom su kao nacrtane za Westbrooka. Formu je već počeo hvatati početkom godine, a u posljednjih 36 utakmica je na nestvarnim prosjecima.

Dolaskom u “balon” njegova forma je naglo pala. Najviše zbog povrede zbog koje je propustio većinu prve runde. Našao se u nezavidnoj situaciji kada je u fazi pronalaska forme nakon povrede, a potrebno je da igra na najvišem nivou.

Bez Russa u formi Hardenu je bilo duplo teže. U prvoj utakmici su ih uspjeli dobit, no onda se Vogel prilagodio, Lakersi su zategnuli obrani i dovršili seriju. Harden je bio konstantno udvajan, a kada krene na ulaz, često i utrajan. Lakersi su usmjerili obranu na Hardena, bez Westbrooka i rapoloženih šutera Rocketsi su bili osuđeni na propast. Posebno loš Harden je bio u četvrtoj utakmici. Šutirao je mizernih 2/11 iz igre i izgubio pet lopti.

Russ i Harden su uvjereni da im je potreban samo još jedan komadić slagalice. Pitanje je hoće li Morey imati strpljenja? D’Antoni je već najavio odlazak nakon ove sezone, iako su Rocketsi htjeli razgovarati o produljenju ugovora. Njegove najave su se obistinile. U razgovoru s upravom Rocketsa obznanio im je da neće prihvatiti produljenje ugovora koji je istekao završetkom ove sezone. Njegovim odlaskom završava jedan era Rocketsa, nažalost ne baš pretjerano uspješna.

1 Trackback / Pingback

  1. Totalni remont Procesa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*