Portland Blazers 2019 – 2020: Tim koji ima još toga da kaže

screenshot

Iz sezone u sezonu Blazersima se ne daju velike šanse na jakom Zapadu, a svake godine nas Lillard i McCollum demantiraju. U ovu sezonu ušli su kao konferencijski finalisti, sačuvali su jezrgu tima a povređenog Nurkića nadomestili su dovođenjem Hassana Whitesidea.

Otišla je nekolicina igrača s klupe, problem bi možda mogao biti odlazak Aminua koji je krpio dosta pozicija. Također korisnim se pokazao i Harkless, a niti njega više nema. Otišli su Kanter, Leonard, te Seth Curry koji je bio koristan na pziciji back up šutera. Stigli su uz Hassana i iskuni Pau Gasol (koji se penzionisao), Kent Bazemore, Mario Hezonja…

Uoči sezone bili smo oprezni u prognozama, pa smo najavili da bi se mogli boriti za 6. mesto na Istoku. Na kraju su završili kao 8. najviše zahvaljujući pauzi te sjajnim partijama u Orlandu koje su ‘začinjene’ i povratkom Jusufa Nurkića. Serijom odličnih igara i rezultata i na krilima fenomenalnog Lillarda i Nurkića Blazersi su iskoristili lošu formu Memphisa, te ih savladali u direktnom duelu za plasman u play off:

NBA.com

Najveće pojačanje u Orlandu gde se igrao nastavk sezon bio im je povratak Nurkića. Nevjerovatno je koliko Nurk ima utjecaja na ovu ekipu, u oba smjera. Whiteside se činio kao solidno rješenje, no tek u Orlandu se videla razlika između njega i Nurka. Lillard je opet ušao u svoj “mod” u Orlandu, a i za vrijeme sezone je imao jedan mjesec u kojemu je pružao nevjerovatne igre, kada je gotovo polovica ekipa bila povređena. McCollum je standardno dobar, a veliko iznenađenje (za pojedine) je i Melo. Pokazao je svima da nije niti blizu kraja karijere, a Blazersi su njegovim potpisom višestruko profitirali.


 RECAP SEZONA:


 

Play off run: Lebron i Obrva prejaki

Od svih ekipa u Orlandu Blazersi su imali najviše za dokazati. U regularnom dijelu sezone imali su jako puno problema. Povrede Collinsa i Nurkića su dobrano oslabile visoku liniju, a Whiteside i pored impresivnog učinka (preko 15 poena i čak 13.5 skokova) nije dovoljno kvalitetan (i raznovrstan) da sam pokrije taj gubitak. To se videlo u Orlandu kada se Jusuf Nurkić vratio u prvu petorku, a Melo je počeo da radi ono što zna najbolje – da poentira.

“Ukoliko se sastanu sa Lakersima, Blazersi će pobediti,” najavio je hrabro Charles Barkley. I niko se tada nije nasmejao. Mnogi smatraju da ova izjava ‘velikog brbljavca’ ima težinu i da se Vogel, Lebron, Davis i ekipa ozbiljno moraju zamisliti ukoliko u prvom krugu doigravanja nalete na tim iz Oregona.

I bilo je tako. Portland je iznenadio Lakerse već na prvom meču.

Na krilima pobjeda iz regularnih sezona, Blazersi su furiozno ušli u prvi meč i iznenadili Lakerse. AD je odigrao katastrofalan meč, s druge strane Lillard i Nurkić su izdominirali i Blazersi su otišli s prvom pobjedom u džepu. Nije im pomogao niti fenomenalni Lebron, zapravo razočarao je ostatak ekipe koji ništa nije mogao ubaciti. U drugoj utakmici stvari polako sjedaju na svoje mjesto, dominantna predstava Lakersa i izjednačenje u seriji. Nastavilo se u sličnom tonu do kraja prvog kruga. Lakersi nakon 1-1 uzimaju tri pobjede zaredom i završavaju seriju. Blazersi su u posljednjoj bili hendikepirani izostankom Lillarda koji je povredio koljeno u četvrtoj utakmici i izašao je iz “balona”.

PRVI KRUG PLAY OFFA: (1) Lakers – (8) Blazers 4-1

Game 1: Trail Blazers 100, Lakers 93
Game 2:  Lakers 111, Trail Blazers 88
Game 3: Lakers 116, Trail Blazers 108
Game 4: Lakers 135, Trail Blazers 115
Game 5: Lakers 131, Trail Blazers 122

 


Portland 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Carmelo Anthony; 34 – Trevor Ariza, Anthony Toliver

Najmlađi igrači: 19– Nassir Little

Najviše nastupa: 70 – CJ McCollum, Anfernee Simons (4 starter)

Najviše minuta po meču: 37.5 – Damian Lillard; 36.5 – CJ McCollum, 33.4 – Trevor Ariza

Strelci: 30.0 – Damian Lillard; 22.2 – CJ McCollum; 17.6 – Jusuf Nurkić

Asistencije: 8.0 – Damian Lillard; 4.4 – CJ McCollum; 4.1 – Jusuf Nurkić

Skokovi: 13.5 – Hassan Whiteside; 10.3 – Jusuf Nurkić

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 62.1 % – Hassan Whiteside; 50.6 % – Rodney Hood


 

Dame je MVP!

Blazersi su u Orlandu napravili čudi i iz gotovo bezzlazne situacije uspeli su da u poslednjem momentu preskoče Memphis i plasiraju se u play off. No, da nije bilo jednog igrača – Damiana Lillarda – teško da bi to bilo izvodivo. Pogledajmo samo njegove učinke u ‘balonu’ i biće nam jasno zašto je izabran za MVP-a ovog dela prvenstva:

Bek Blazersa je regularni deo takmičenja u Orlandu završio sa procescima od 38 poena, 9.5 asistencija i sa preko 4 skoka po meču, uz preko 45 % šuta za tri poena (davao je skoro 6 trojki po meču).

Možda i najbolju utakmicu odigrao je protiv Mavsa. Ljubimac i ikona Blazersa, sasuo je čak 61 poen u sinoćnoj pobedi, i time postavio rekord karijere. Sa 53 % uspešnog šuta (17 od 32 iz igre, 9 od 17 za tri), 8 asistencija i 5 skokova za čudesnog Damea:

Osim Wilta Chamberlaina nitko u povijesti Lige nije dva puta u sezoni ubacio više od 60 poena. Sve do Lillarda ove sezone.

NBA igrač jako lagano ulaze u ritam, tzv “zonu”. Period kada jednostavno izgleda kao da ne mogu promašiti. Obično to potraje jednu, eventualno nekoliko utakmica, ali Lillardov niz je tada trajao gotovo mjesec dana. Dame nakon što je Knicksima ubacio 11 poena na samu Novu godinu, krenuo je u nezaustavljivi niz. Samo je dva puta ubacio 20 poena, u ostalima se nije spuštao ispod 25 (također samo jedna utakmica). Vječito je bio iznad 30 poena, Warriorsima je ubacio 61, Pacersima i Jazzerima preko 50.
Dame je radio puno na svojoj igri, a to se sada najbolje vidi. Gotovo sve ekipe udvajaju Lillarda, poznato im je odakle dolazi najveća opasnost. No, postoji jedna razlika. Dame sada jako dobro zna što radi. Kirurškom preciznošću prolazi kroz blokove, uzima čiste šuteve i pogađa ih izvan svake pameti. Blazersi su izgledali jako opasno s njim na kormilu.

Neverovatni Nurkić…

Posebno je impresivan način na koji se Jusuf Nurkić vratio na NBA parkete nakon 16 mjeseci pauze usljed teške povrede (dvostrukog preloma potkoljenice). Šta u naponu karijere jedna ovakva povreda znači za mladog čovjeka i vrhunskog sportaša možemo samo da zamislimo.

U 8 utakmica u Orlandu Juka je beležio 17.6 poena, 10.3 skokova, 4 asistencije, 2 blokade, 1.4 ukradene lopte. Bio je uz Lillarda igrač odluke, a Blazersi su zabilježili 7 pobeda, 2 poraza uključujući i play in pobedu protiv Memphisa (8. pozicija na Zapadu, 35-39)

Najbolji meč odigrao je protiv Memphisa u play in pobedi kada je završio 22 poena, 21 skokom, 6 asistencija i 2 postignute trojke:

 

…i clutch Melo

Melo nikako nije razočarao, štoviše ugodno je iznenadio i na trenutke podsjetio na najbolje dane. U “balonu” je bio svesrdna pomoć Lillardu, Nurkiću i ostalima u borbi za playoff, koji je na kraju u posljednjoj utakmici i izboren. Odlučio je baš Melo, trojkom, a pogodio ih je nekoliko u ključnim momentima u dresu Blazersa. Ugovor mu je istekao i slobodan je u potrazi za novom ekipom. Nekako sumnjamo da će čekati kao prošli puta. Već je izjavio kako bi htio ostati u Blazersima koji su mu postali kao drugi dom,

 

Melo je izgledao kao u svojim prvim sezonama u NBA, skinuo je dosta kilograma, vratio mu se dio atleticizma i po svemu sudeći čeka nas neki drugi Melo.

Poslednja šansa?

Blazersi su iskusan tim, Lillard i McCollum se znaju u dušu igraju godinama zajedno. Sa njima se sjajno uklopio Jusuf Nurkić, svestrani centar koji značajno doprinosi igri i rezultatima. Tu je i Melo, na osnovu svega što je izjavljivao nakon završene sezone u Portlandu je našao svoj drugi dom i gotovo sigurno će ostati. Njegov ugovor je poprilično mali (2.1 milion) sa tim da se može očekivati da mu Portland ponudi 2 ili 3 godišnji ugovor kako bi ga zadržao. Portlandu je godinama problem bio salary cap, i u prošloj sezoni bili su ekipa sa najvećom vrednosti ugovora igrača:

Hoops Hype

Portland bi mogao biti u nešto boljoj situaciji kada je cap u pitanju. Bekovski dvojac, Lillard-McCollum, ima garantovanih 61 milion u narednoj godini što je više od pola budžeta ova franšize. Siguran je i Zach Collins sa 5.4 miliona. Jusuf Nurkić ima po Portland sjajan ugovor – 12 miliona za igrača koji je značajno pogurao Blazerse ka play offu ove sezone. Veteran Trevor Ariza ima garantovanih 1.8 miliona za sledeću sezonu a ugovor mu postaje garantovan i primiće 12 miliona ukolika ga Blazersi ne otpuste do 18 oktobra. Rodney Hood (6 miliona) i Mario Hezona (1,9 milion) imaju igračke opcije.

Dobra je stvar što će Portland imati priliku da se oslobodi visokog ugovora Hassana Whitesidea (27 miliona) koji postaje slobodan igrač u periodu između dve sezone. Teško je očekivati da će ijedan klub (ne samo Blazersi) da mu ponude višegodišnji ugovor sa tolikim iznosima. Verovatnije da ga neće zadržati i da će pokušati dovesti neke jeftinije back up centre i nekoga ko bi mogao da pokrije pozicije tri i četiri.

Sa postavom Lillard, McCollum (Hood), Ariza, Anthony, Nurkić, uz dva-tri igrača koji bi bili pojačanja uz manje ili prihvatljivije ugovore, Blazersi mogu biti contenderi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*