Vreme novog kormilara

BasketballForever

Piše: Milan Milutinović

Na brodu Filadelfije došlo je do žestokog udara u ledeni breg u ovom doigravanju. Krivica je pala na prvog kormilara Breta Brauna koji je zajedno sa „brodograditeljem“ ove ekipe Semom Hinkijem započeo čuveni proces. Kormilo je preuzeo niko drugi do, uslovno rečeno najbolji slobodni kormilar, Dok Rivers. Sam Dok je izjavio da je odgodio svoji „godinu odmora“ zato što su ga 76-ersi zvali jer mu se sviđaju roster i sredstva ove ekipe. Sama Filadelfija, u ovom sastavu, je po mom mišljenju tim za najviše polufinale Istoka trenutno. Imajući u vidu energiju i vrelinu „Vreline“ iz Majamija, činjenicu da se Kevin Durent vraća u Bruklin, nameru Milvokija da pojačaju tim u cilju zadržavanja Gianisa jasno je da je od ove četiri ekipe koje su favoriti za osvajanje istoka, bar na papiru, Filadelfija najslabija. A i uz to autor ovog teksta nije neki preveliki fan Bena Simonsa, a prema početim utisicima izgleda kao da se Kormilar Dok slaže sa mnom.

Dakle Filadelfiji je potreban redizajn. Potrebno je povući par poteza koji bi razdrmali ekipu i dali joj potrebnu svežinu da ovaj put zaobiđe ledeni breg i prva, bar na istoku, stigne do cilja. Za to je evidetno potrebno rasturiti proces a u daljim pasusima je moj predlog kako treba to uraditi.

Po mom mišljenju potrebno je napraviti tri trejda i potpisati najmanje jednog bitnog igrača uloge u pauzi između sezona. Hronološki ove poteze bih ja preuzeo da sam „Kapetan“ broda 76-ersa:

I Trejd za Blejka Grifina

Jasno je da su Pistonsi završili svoje nadmetanjei da je vreme da počnu iz početka, no Grifin ima težak ugovor (dve godine, preko 70 miliona) i kako godine idu niti je mlađi niti je zdraviji. Dok je oduvek voleo Grifina i mislim da bi mu, pod uslovom da ostane zdrav, dobro došao u ovom timu Filadelfije. 76-ersi čak ne bi morali da se odreknu mnogo toga za ovaj trejd. Evo kako bi izgledao realan trejd po mom mišljenju:

Dakle 76-ersi dobijaju Grifina, Detroit dobija Horforda, Majka Skota i Oklahomin pik prve runde za ovaj drafz (25. izbor).

Zašto 76-ersi kažu da? Zato što im je Horford „višak“, zato što je Majk Skot, iako pristojan igrač uloge, u poslednjoj godini ugovora i zato što je ovaj draft jedan od slabijih u poslednjih par godina.

Zašto Pistonsi kažu da? Zato što je ostanak Grifina u Detroitu gubljenje vremena i za njih i za njega, zato što će Horford dobiti prostora za igru i uz par dobrih utakmica može biti vredno sredstvo za neki dalji trejd nadolazeće sezone ili sezone posle nje (ostalo mu je još tri godine ugovora) i zato što je pik koji se daje pik prve runde i na ovom draftu, iako slabijem, može uz dobar skauting Detroitu da donese sasvim solidno pojačanje.

II Trejd za prvi pik na draftu i izbor Lamela Bola sa te pozicije

Dok Rivers, kruže priče, šmeka Lamela Bola na predstojećem draftu i razmišlja da se upusti u trejd za njega. Realno gledano, ukoliko Embid ili Simons ne budu sastavni deo trejd paketa, ni Minesota (eventualno ni Golden Stejt) neće pristati na trejd. Kako je Embid do sada pokazao više, u nastavku trejd koji sam ja smislio i koji je izgrađen oko Simonsa:

Dakle Minesota dobija Simonsa i pravi svoju veliku trojku (Simons – Rasel – KAT) a 76-ersi dobijaju prvi pik na ovom draftu kojim uzimaju Lamela Bola, Džejmsa Džonsona, Džereta Kalvera i 33. pika na ovom draftu kojim draftuju nekog 3&D igrača (ako neki takav igrač bude bio tada dostupan).

Zašto Minestona kaže da? Zato što nisu impresionirani ovim talenton ovog drafta jer je Edvards ocecnjen kao sirov talentovan prospekt koji ne može da odmah pomogne i jer ne žele da rizikuju sa Lamelom Bolom i Raselom u paru, kao i sa Lamelom generalno te naposletku zato što moraju da pobede odmah jer im vreme ističe (KAT i Rasel će kroz tri godine obojica biti slobodni agenti a poznato je da visokoprofilni slobodni agenti nisu baš voljni da se sele u hladnu Minesotu koja je ujedno malo tržište).

Zašto 76-ersi kažu da? Zato što je jasno da proces ne funckioniše, možda će neki reći da je bolje da daju procesu bar još jednu šansu, ja se ne slažem a fanovi, uprava i vlasništvo 76-ersa nema baš strpljenja. Ako Lamelo Bol bude bar upola dobar kao što oni optimistični predviđaju i ako Kalver nastavi da se razvija ovo uopšte nije loš trejd po Filadelfiju. Uz dužno poštovanje prema obožavaocima lika i dela Bena Simosna, momak ne zna da šutira, ne možeš da igraš vrhunsku košarku u 21. veku kao plej ili bek, a da ne znaš da šutiraš, mnogi će reći da navesti kao kontraargument da Vestbruk ne zna da šutira pa igra (igrao je) vrhunsku košarku što jeste tačno ali Vestbruk bar pokušava i nekad mu pođe za rukom. Simons čak jako retko pokušava i kada ga ostave samog, a često ga ostavljaju samog.

Jedini problem koji vidim u ovom trejdu može biti nevoljnost Minesote da u isti uključi Džereta Kalvera, mada smatram da Filadefija ne sme da pristane na manje i smatram da bi Minesota na kraju ustuknula.

III Trejd za Badija Hilda

O ovome se već nadaleko priča i mislim da je realno da se desi. 76-ersi bi mogli ponuditi Sakramentu Džejmsa Džonsona kog bi dobili od Minesote, Zaira Smita, nezaštićeni pik prve runde za 2021. godinu, pik druge runde Niksa za 2021. godinu i jednog od Džoša Ričardsona ili Džereta Kalvera. Ja ću za potrebe ovog teksta reći da u Sakramento ide Džoš Ričardson jer je trenutno bolji i mislim da bi i sami Kingsi na njemu insistirali, ali isto tako mislim da bi to bilo bolje i za Filadelfiju jer stvarno mislim da bi Kalver mogao da bude sjajan 3&D igrač, iako je imao lošu šutersku sezonu na koledžu je šutirao 38.2 % za tri tako da se to da popraviti.

Zašto Kingisi kažu da? Badi je vidno nezadovoljan, javno je pričao da želi trejd i njegovo zadržavanje bi samo napravilo lošu atmosferu u timu. Pri tom dobijaju Ričardsona koji može biti dobra pomoć sa klupe (pod uslovom da Bogdan ostane) ili solidan starter (ako Bogdan ode), Zaira Smita koji nije loša li je dosta sirov prospekt i plus dva pika koji će na narednom draftu 2021. godine verovatno biti između 20.-30. i između 30.-40. izbora za draft koji je prema stručnjacima ocenjen kao bolji od ovog. Sasvim solidan povrat za nezadovljnog Badija.

Zašto 76-ersi kažu da? Zato što je Badi napadački napredak u odnosu na Ričardsona, i zato što će se naredne godine takmičiti za titulu i neće imati vremena da razvijaju Zaira Smita i pikove iz 2021. godine. Džejsm Džonson je tu samo kako bi novac funkcionisa i nije preterano bitan za celu priču.

IV Potpisivanje slobodnih agenata

Mislim da bi Filadelfija trebalo da potpiše jednog ili dva 3&D veterana na minimalni ugovor, ili bar šutera. Takođe mislim da bi trebalo da na MLE potpišu nekog ko bi bio zamena za Embida dok odmara, na pamet mi pada Derik Fejvors, istekao mu je ugovor, nema šta da traži u Nju Orleansu, i bio bi idealan fit za ovu ekipu.

V Zaključak

Dakle nakon povlačanja ovih nekoliko poteza startna petorka 76-ersa bi izgledala ovako: Lamelo Bol – Badi Hild – Tobias Haris – Blejk Grifin – Džoel Embid.

Sa klupe bi ulazili: Šejk Milton, Džeret Kalver, Matijas Tajbel, Derik Fejvors, Furkman Korkmaz, 33 pik. i još neki veteran ako bi ga potpisali, a morali bi jer je ovo slaba klupa.

Da li bi ovaj tim bio uspešniji od ove sadašnje Filadelfije? Zavisi od niza okolnosti.

Da li će se Lamelo Bol uklopiti u ligu i u ekipu i opravdati bar polovinu optimističnih prognoza?

Da li će Grifin i Embid ostati zdravi?

Da li će Tobias Haris moći da se transformiše u igrača koji bi polovinu svog vremena igrao sa starterima a drugu polovinu svog vremena predvodio rezerve?

Da li će Fejvors (ili neko sličnog kvaliteta) hteti da potpiše za 76-erse za MLE?

Da li će se Kalver razviti u pouzdanog igrača kojoj bi ovoj ekipi bio legitiman šesti čovek i koji bi polovinu svog vremena igrao sa starterima dok bi se Haris odmarao?

Mnogo je pitanja na koja ne znam tačan odgovor. Ali imam pozitivne pretpostavke za ovaj tim zbog čega sam se latio pera, dao mašti na volju i napisao ovaj tekst. Da li bi ovakav Filadelfija kruzer plovio brže i energičnije od postojećeg? Možda sledeće sezone i saznamo, svašta se priča po NBA čaršiji a Dok je već poznat kao nepredvidivi Kormilar koji je pritom pobeđivao na Istoku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*