“Bludni” sin Američke košarke

NBA.com

Piše: Dragan Stojić

Može čovek slučajno postati milioner (ako dobije ‘’sedmicu’’ na lotou), moguće je slučajno zavesti miss sveta (to je već malo teže),  biti krunisan  za kralja (još teže),ali je zato u istoriji NBA ostalo zabeleženo da je igrač slučajno postao šampion.

Gledajući karijeru Charlesa Jonesa , najpre bi se mogao izvući zaključak da je ovaj košarkaš rodom iz železničke naseobine Mcgehee tokom svoje karijere najčešće išao pogrešnim kolosekom, pa su merne stanice najjače svetske lige u njegovom slučaju gotovo redovno pokazivale da je sezone završavao sa više načinjenih prekršaja nego postignutih poena (!?!), mada je u leto 1995. godine došlo do nekog ‘’kvara’’ na kalkulatorima i popularni  Gadget ostaje zauvek ‘’zabagovan’’ u istoriji lige i Houston Rocketsa kao deo šampionske postave.

Iako je rođen trećeg a ne 1. aprila 1957. godine, C.J. se kao od šale prošetao NCAA parketima, tako da je u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka nakon odsluženja košarkaškog roka, i to veoma uspešnog, u univerzitetskoj ekipi Albany Stata (double – double učinak), doživeo svoj arizonski san izborom u redove Phoenix Sunsa kao 165. pick na draftu 1979. godine.

Međutim, da se od snova ne može živeti, čak i ako su oni slatki, osetio je na svojoj koži, pa je na javi umesto svetske pozornice nastupio na kontinentalnoj, jer je njegovo radno mesto postala CBA.

Umesto da mu neodlazak u redove Sunca, ili nekog drugog kluba člana najvećeg ‘’cirkusa pod obručima, blokira mozak, to se desilo njegovim rivalima u okviru takmičenja pod okriljem Continental basketball associationa, jer im se Gadget činio kao železnička rampa, u stvari ih je on svojim ‘’rampama’’ pod košem gazio kao brzi voz.

Pošto je ljubav namenjena čak i zaboravljenima i otpisanima, posle trostrukog naslova najboljeg blokera CBA, Jonesa je 1983. ‘’grad bratske ljubavi’’, Philadelphia, zagrlila i šapnula mu magični broj – 76.

U životu ono ‘’ali’’ prečesto sreću pokvari, C.J. je pogrešno zaključio da i u NBA postoji pravilo ‘’jedan za jedan’’, a to matematika strogo kažnjava.Jedna utakmica, jedan postignuti poen u sezoni, isto toliko skrivljenih ‘’penala’’ stavili su mu do znanja da je Philadelphija namenjena   Tomu Hanksu a ne njemu. Košarka je suviše surova da bi trpela glumce.

Naredne sezone je uz nastup za nižerazredni Bay State Bombardiers, u Chicagu, vetrovitom gradu, probao da provetri karijeru, no nije imao dovoljno oštre rogove i ‘’krdo’’ je napustio posle svega tri nastupa, na svu sreću sa više postignutih poena nego načinjenih ličnih grešaka (8-6).

Zapucao je u glavni grad SAD, mada je prošao i casting van NBA, u redovima Tampa Baya, u D.C-ju je bilo municije koja mu je više odgovarala.

Zaista su Washington Bulletsi od druge polovine osamdesetih precizno pucali tokom regularnog dela sezone, ali im je barut redovno bivao mokar čim bi na  meti  stajao natpis  ‘’play off’’.

Kad je Jones ispucao sve metke, brojke su posle devet sezona u dresu Washingtona pokazivale prosek od 4,8 poena i 5,3 ličnih grešaka po utakmici u ligi, a ništa bolje nije bilo ni u doigravanju.

Očigledno je bilo da mu je potreban generalni remont, a pravo mesto za to je ‘’grad automobila’’ – Detroit. Pravo mesto za nekog drugog, treba li naglašavati?

Ispravnih  delova za pokretanje Gadgetove mašine ni u Michiganu nije bilo, u 42 nastupa za Pistonse zabeležio je 91 poen i 136 prekršaja.

Kad je izgledalo da je dotakao duplo dno, ispostavilo se da je na kraju njegove provalije parkirana raketa. I to ne bilo kakva, već ona na najjači , šampionski pogon.

Houston Rocketsi su  pre nego što će C.J. krenuti ka osvajanju NBA vasione zajedno sa Olajuwonom i ostalima već na jedno krilo okačili šampionski prsten 1994, a dolaskom košarkaša rodom iz Arkansasa dobili gorivo puno vode, a loše performanse Charlesa Jonesa su bile očigledne – tri poena i pet ličnih grešaka više u regular seasonu, uz još gori učinak u postligaškom delu takmičenja (14-55).

Uprkos svemu su Rakete letele nezaustavljivo, u finalu 1995. Magični iz Orlanda su spakovani u kutiju bez otvora (4:0), mađioničar  Shaquille O’Neal bespomoćan, pa je i Jones, uprkos tome što je izostao njegov igrački potpis na titulu, ‘’venčan’’ sa istorijom NBA, jer je prsten namenjen šampionima zablistao na njegovoj šaci.

Poput lošeg mladoženje i nevernog muža je i u naredne tri sezone ‘’bludnik’’, da bi se NBA liga konačno odlučila na razvod od njega 1998. godine, jer je 2079 prevara pravila u poređenju sa 1826 poljubaca (poena) bilo za nevericu.

Šta reći a suzu ne pustiti?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*