Let i zakucavanje preko ‘diva iz Sudana’

Izvor: Sportskasecanja.com

Verovatno su mnogima prva asocijacija na pomen Dominika Vilkinsa njegova sjajna zakucavanja, kojih je bilo bezbroj tokom karijere. „Leteo“ je popularni Nik iz večeri u veče u dresu Houksa sredinom osamdesetih godina na parketima širom Amerike, izvodivši često nestvarna zakucavanja koja su oduševljavala navijače širom planete. Jedno takvo spektakularno zakucavanje izveo je i 24. marta 1987. godine u prestonici SAD-a, a iako zakucavanje možda nije bilo eksplozivno kao neka druga, spektakularnim ga je učinila sama činjenica da je zakucao preko 231 centimetar visokog Manutea Bola.
Krajem marta 1987. godine, Atlanta Houksi su po očekivanju sigurnom igrom kao gosti pobedili Vašington Buletse sa 96:87. Tim iz prestonice bio je tih godina redovna mušterija „Jastrebovima“, pa pobeda gostiju nije nikog iznenadila i verovatno bi bila brzo zaboravljena da u poslednjem minutu susreta nije bilo spektakularnog zakucavanja Vilkinsa preko Manutea Bola.

Pošto su bili u zaostatku 7 poena, pokušali su Buletsi presingom da brzo dođu do lopte i iznude grešku gostiju, ali su košarkaši Atlante lako „razbili“ taj presing i uposlili Vilkinsa, koji se nalazio na oko 8 metara od protivničkog koša. Video je Dominik tada da ima dosta prostora ispred sebe, pa se stuštio ka košu Buletsa, ali se onda ispred njega pojavio Manute Bol. Ipak, Vilkinsa to uopšte nije poremetilo, uspeo je da izvede sjajno zakucavanje, iako je Bol pokušao dosta nespretno da ga zaustavi. Naime, „Div iz Sudana“, kako su novinari tih godina zvali Manutea Bola,  okrenuo se bočno i pokušao na taj način da izblokira Nika, ali je to izgledalo poprilično komično, jer je Vilkins uspeo vrlo lako da snažno preko Manutea zakuca loptu u koš i stavi Sudanca na poster.

Kako je izgledalo spektakularno zakucavanje Dominika Vilkinsa preko „Diva iz Sudana“ Manutea Bola, koje je obeležilo duel Buletsa i Houksa u martu 1987. godine, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*