Philadelphia ’76ers 2019 – 2020: Potpuni raspad Procesa

Philina kola krenula su nizbrdo. I dok su prošle sezone bili na korak do finala Istoka sa fizički možda najdominantnijom ekipom lige (Simmons-Reddick-Butler-Harris-Embiid), u ovu su sezonu ušli sa mnogo više ambicija, ali sa znatno tanjim igračkim kadrom i klupom koja definitivno nije mogla obezbediti širinu i rotaciju dovoljnu da se popune rupe nastale lošom formom pojedinih igrača (Horford, delimično Harris) i povredama ključnih zvezda (Simmons pred play off, Embiid koji ne može da izdrži 100 % opterećenja u toku sezone).

Tako su 76ersi ispali već u prvom kolu, dominatno ih je pregazio Boston predvođen – slučajnoj ili ne – Jaysonom Tatumom, 3. pickom drafta 2017., koje su pre svih mogli da biraju upravo 76ersi ali su ga prepustili rivalima iz Bostona zarad 1. picka, zaboravljenog, Markelle Fultza.

Ni forma prikazana u balonu tokom završetka regularnog dela…

…niti predstave tokom play offa nisu popravile gorak utisak da se franšiza zakopala lošim izborom igrača u poslednje dve godine, i da je ostala bez perspektive da kao tim dalje napreduje.

 


76ers 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  33 – Al Horford; 31 – Mike Scott

Najmlađi igrači:  20- Zhaire Smith; 22- Matisse Thybulle

Najviše nastupa: 72 – Furkan Kokmaz, Tobias Harris, 68 – Mike Scott

Najviše minuta po meču: 35,4 – Ben Simmons; 34,3 – Tobias Harris

Strelci: 23 – Joel Embiid; 19,6 – Tobias Harris; 16,4 – Ben Simmons

Asistencije: 8- Ben Simmons; 4 – Al Horford

Skokovi: 11,6 – Joel Embiid; 7,8 – Ben Simmons

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58% – Ben Simmons; 51,8 – Glenn Robinson


 

Početak Procesa…

Ako govorimo o NBA ligi, pa i sportu općenito, Proces je razdoblje u kojem su Philadelphia 76ersi godinama planski gubili kako bi skupili što više visokih izbora na draftu, pa se s igračima koje su na taj način doveli spektakularno vratili na vrh. Godinama su rušili negativne rekorde, ali Proces je simbolizirao nadu. Prije nego što su uspjeli doći do vrha, ona se raspršila.

Proces u Philadelphiji počeo je 2013. godine. Neki će reći da je završio prije dvije godine, kad su trejdali Darija Šarića i Roberta Covingtona u Minnesotu za Jimmyja Butlera, neki smatraju da i dalje traje, ali  je otkazom treneru Brettu Brownu, nakon što su Sixerse u prvom krugu doigravanja pomeli Boston Celticsi, definitivno završilo jedno njegovo veliko poglavlje. Sad se postavlja pitanje treba li ga nastaviti ili krenuti u sasvim novom smjeru.

Nakon što su propustili doigravanje u sezoni 2012./2013., trener Doug Collins podnio je ostavku, a uskoro je isto učinio i generalni menadžer Tony DiLeo. Umjesto njega klub je angažirao Sama Hinkieja, vizionara koji je radio u Houston Rocketsima. On se odlučio za drastični zaokret u filozofiji, rušenje momčadi do temelja i potpuno novi početak.

Osim angažmana Bretta Browna, trenera koji je godinama radio s legendarnim Gregom Popovichem u San Antoniju, prvi potez mu je bio trejd najboljeg igrača Jruea Holidaya za rookie centra Nerlensa Noela, za kojeg je bilo jasno da će zbog ozljede propustiti cijelu prvu sezonu. Jedanaestim je pickom odabrao playmakera Michaela Carter-Williamsa, prosječnog igrača koji se isticao u gomili ispodprosječnih i osvojio nagradu za novaka godine.

Bila je to prva faza Procesa koji se bazirao na tankiranju i sakupljanju visokih pickova drafta, koji su trebali iznjedriti poneku buduću superzvijezdu na kojoj će temeljiti lov na naslov prvaka. Unatoč pogrešnim potezima i promašenim pickovima, kojih su se kasnije rješavali samo da ih se riješe, ta je filozofija u klub zaista dovela dva današnja superstara u Joelu Embiidu i Benu Simmonsu.

No Proces je bio dugačak i bolan. U prvoj sezoni Sixersi su imali omjer 19-63, u drugoj 18-64, a u trećoj katastrofalnih 10-72. Rušili su negativne rekorde, jednu su sezonu otvorili s 18 poraza, a u jednom trenutku su ih nanizali čak 28.

SofaScore

 

…i njegov kraj

Philadelphia 76ers su nakon još jednog ispadanja u playoffu završili suradnju sa svojim dugogodišnjim trenerom Bretom Brownom. Čovjek koji je bio tu od početka famoznog Procesa. Prošao je prve tri “tankerske” sezone sa 19,18 i “rekordnih” 10 pobjeda, čekanja Embiida i Simmonsa da se oporave od povreda i fijaska s Fultzom koji kao da je zaboravio šutirati kada je stigao u Sixerse kao prvi pick na draftu. Asseta su imali, godinama su slagali ekipu, no Brown ih nije uspio dovesti do željenog naslova prvaka.

Sve je moglo biti drugačije da Leonard nije pogodio šut sa sirenom. Lopta se nećkala, nekoliko puta odskočila i na kraju završila u košu. To je rezultiralo prolaskom Raptorsa dalje koji su se kako svi znamo okitili naslovom prvaka. Embiid se “zakleo” kako će ove sezone sve biti drugačije, ali bilo je još gore.

Ne možemo svaliti svu krivnju na Browna. Sixersi su prošle sezone izgledali jako dobro, imali su odličnu igru u oba smjera i ispali su samo na jednu loptu. Ove sezone su na papiru imali jaču ekipu, no u stvarnosti to nije tako izgledalo. Doveli su Horforda, centra koji je uvijek radio dar-mar u obrani Sixersa dok je nosio dres Kelta. Produžen je ugovor i s Harrisom, no obojica su zakazala ove sezone, pogotovo u playoffu. Horford se nikako nije uspio naviknuti na igru u paru s Embiidom, brojke su mu drastično opale i Brown ga nije znao koristiti na pravi način. Za razliku od Budenholzera i Stevensa u prijašnjim sezonama.

Druga diskutabilna odluka je bila puštanje Butlera. Jimmy je ponekada težak, najviše zato što ostavlja sve na parketu i to isto traži od svojih suigrača. Zato se nije snašao u Wolvesima, a ni u Sixersima. Čak kruže priče kako je Simmons inzistirao da Butler ode. Uzeći u obzir Simmonsa i njegov šut, vjerujemo da mu Butler nije dao mira na treningu, što je sigurno zasmetalo mladu zvijezdu Sixersa.

Uzeći sve u obzir Sixersima je trebala promjena, a naredne sezone ćemo vidjeti dali je ta promjena trebala biti trenerska. Brand je podijelio nekoliko dugačkih ugovora tako da će Sixersi i naredne sezone biti u manje – više istom sastavu. Osim ako se i u igračkom kadru ne odluče na drastične promjene. Prema prvim informacijama to ne bi treba biti slučaj, već će dati još jednu šansu paru Simmons-Embiid. Ostali (Horford, Harris) sigurno ostaju, teško da će bilo koja ekipa preuzeti njihove ogromne ugovore. Pogotovo nakon ovakve sezone.

Kako dalje?

Pričalo se kako nije prošlo ni 24h od otkaza u Clippersima, a Sixersi su već kontaktirali Doca Riversa za poziciju glavnog trenera. Vrlo brzo dogovor je sklopljen, a Doc je postao novi trener Sixersa. Na klupu je stiglo provjereno ime, ali isto tako i trener koji je poznat po tome što gubi nemoguće. Drugo ime stiglo u stručni štab je možda čak i “zvučnije” od Doca. Daryll Morey je potpisao sa Sixersima, te je postao predsjednik košarkaških operacija. Elton Brand je zadržao svoju poziciju, dok je Morey sustigao u pomoć.

Zasada većih promjena u rosteru nije bilo. Spominjale su se razne glasine, da Harden stiže umjesto Simmonsa, Embiid je već nekoliko puta “zamijenjen”… Zasada ništa od toga. Morey je polako krenuo u rješavanje najvećih problema u rosteru. Šut im je bio najveća boljka, a to je efektno riješeno dovođenjem Setha Currya, koji je prošle sezone u Mavsima imao gotovo 50% šuta za tri poena. Stigao je i šampion Danny Green, a Morey je tako s dva poteza bitno pojačao ekipu. U “paketu” s Greenom iz šampionskih Lakersa stigao je i Dwight Howard, koji će poslužiti kao zamjena Embiidu na 15-ak minuta po utakmici umjesto Horforda kojega se riješio nakon loše prošlogodišnje sezone.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*