Oklahoma City Thunder 2019-2020: Sezona zagrevanja pred veliki re-building

Screenshot / Clutchpoints

Dobra sezona je iza Thundera. Hrabro su ušli u rebuilding a na kraju se nisu obrukali rezultatski, a pametnim trejd potezima profitirali su za narednih deset godina. Naravno ukoliko budu mudro birali i koristili pickove.

Za razliku od prethodnih sezona, kada su imali Russella Westbrooka, pa i igrače poput Paula Georgea i Carmela Anthonya, u ovu sezonu Thunderi su ušli kao autsajderi, bez rezultatskih ambicija.

Prošloga je leta OKC krenuo u potpuni remont, bili su ekipa koja je doživela i najveće promene. Nakon razočaravajućeg play off, Presti se odrekao dve najveće zvezde – Paula Georgea i Russella Westbrooka, a kao zamenuo dobio hrpu igrača i pickove. Ekipa je, ujedno, uspela da zadrži nekoliko bitnih igrača poput Schroedera, Adamsa… Roster ne izgleda loše. Chris Paul je još uvek kvalitetan bez obzira na godine i sklonost povredama, Schroeder je bio solidan u protekloj sezoni, a Gigleous-Alexander je u Clippersima pokazao da ima puno potencijala da postane dobar play. Ako dodamo tu Gallinarija koji je bio jedan od najboljih igrača play off Clippsa iz proše sezone, te čvrstog Adamsa.

Umesto najavljivane grčevite borbe za play off, Thunderi su igrali dopadljivu i rasterećenu košarku, te su na kraju sezone završili na visokom 5. mestu Zapada sa istim učinkom kao i Rocketski i Jazz:

Prisetimo se i prethodnih sezona u kojima je Thundere predvodio MVP i NBA rekorder, Russell Westbrook:

 


OKC Thunder 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  34 – Chis Paul; 31 Danilo Gallinari 

Najmlađi igrači:  19 – Darius Beasley; 20 – Luquentz Dort

Najviše nastupa: 70 – Shai Gilgeous-Alexander, Chris Paul

Najviše minuta po meču: 34.7  – Shai Gilgeous-Alexander; 31.5 – Chris Paul

Strelci: 19.0 – Shai Gilgeous-Alexander; 18.9 – Dennis Shroeder; 18.7 – Danilo Gallinari

Asistencije: 6.7 – Chris Paul; 4.0 – Dennis Shroeder

Skokovi: 9.3 – Steven Adams; 5.9 – Shai Gilgeous-Alexander

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 59.2 % – Steven Adams; 48.9 % – Chris Paul


Play off run

Nakon zaista sjajnog regularnog dela i neočekivanog plasmana na visoko peto mesto Zapada sa 44 pobede, Thunderi su u prvom krugu naleteli na Rocketse. To je lideru ovog mladog tima, Chrisu Paulu, bio dodatni motiv – da se dokaže protiv svog bivšeg kluba sa kojim nije uspeo da se domogne prstena.

Očekivalo se da ‘rekate’ imaju ponu posla sa peticom OKC-a, Stevenom Adamsom, obzirom da su trejdali sve svoje centre, uključujući i Capellu, i opredelili se za small-ball postavu sa niskim i snažnim igračima. Vrlo zanimljiva i neizvesna serija otišla je do sedme utakmice. Thunderi kojima se i nisu davale velike šanse za play off propisno su namučili Hardena i Rocketse. Nakon početnih 0-2, Thunderi se bude i na krilima Paula dolaze do dvije pobjede i izjednačenja u seriji. Povratak Westbrooka nakon povrede bio je pozitivan impuls za Rocketse u petoj utakmici. Ipak u šestoj, Thunderi opet na krilima Paula i grešaka Westbrooka na samom kraju dolaze do izjednačenja. Uporno su se vraćali svaku utakmicu, nakon velikih zaostataka i nisu dali Rocketsima da lagano završe posao.

Ipak u posljednjoj junak je bio James Harden. No ne na način na koji smo naviknuti. U napadu ništa nije mogao pogoditi, ali je zato odigrao ključnu odbranu i uspio izblokirati šut Dorta u posljednjim sekundama.  Rocketsi su se tako provukli, a Paul i Thunderi itekako mogu biti zadovoljni prikazanim igrama.


HOUSTON vs OKLAHOMA 4 -3

Game 1:  Rockets 123, Thunder 108
Game 2:  Rockets 111, Thunder 98
Game 3: Thunder 119, Rockets 107
Game 4: Thunder 117, Rockets 114
Game 5: Rockets 114, Thunder 80
Game 6: Thunder 104, Rockets 100 
Game 7: Rockets 104, Thunder 102


Gromovi ponovo udaraju

Oklahomi nitko nije davao šanse za uopće izbore playoff, nakon tradea Westbrooka i Georgea. Prema ESPN-ovim prognozama imali su čak 0.3% šanse za playoff. Okupili su mladu jezgru predvođeni Shai Gilgeous Alexanderom i od njih se tek u idućim sezonama očekivalo nešto. Ipak, Chris Paul je pokazao da nije niti blizu penzije, bio je mentor mladim igračima i primjer na terenu, što se očitovalo sjajnim igrama. Schroeder i Alexander su pod njegovim mentorstvom imali najbolje sezone karijere.

Ne samo mentorske veštine već i sjajan košarkaški IQ krasi Chrisa Paula, a dokaz tome je i meč protiv Wolvsa kada je Paul je neverovatnim potezom u poslednjim sekundama približio Oklahomu produžetku.

Na sekundu do kraja Wolvsisu vodili 121 – 119 i Towns je imao dva slobodna bacanja da potvrdi pobedu. Tada je trener Wolvsa odlučio da ubaci Jordana Bella kako bi štitio skok, međutim krilni centar nije upasao dres. Po NBA pravilima on mora biti upasan i ako nije dodeljuje se jedno bacanje za protivničku ekipu.

CP3 je odmah to prijavio sudiji Fosteru, ovaj ga je poslušao i dodelio je penal Thunderu. Gallinari je pogodio i smanjio na -1, 121:120. Potom je Town promašio prvo slobodno, drugo dao i doveo Wolvse na +2, da bi Shroeder pogodio za produžetak.

Tokom dodatnih pet minuta OKC je dominirao i na kraju iščupao pobedu. Pogledajte ovu situaciju:

Iz mnogih oružja pucali su gromovi protekle sezone. Najveći iskorak napravio je mladi Gilgeous-Alexandar koji je uz Paula bio najstandardniji igrač tima. Tu su iskusni Gallinari, potom Shroeder koji je davao svoj doprinos sa klupe, dok je pod koševima dominirao snažni Steven Adams.

Još jedan dokaz timske igre je i činjenica da je u pobedi protiv Minnesote, OKC imao čak pet igrača koji su postigli 20 i više pogodaka što se desilo po prvi put u istoriji ove franšize:

Thunder nation

No, balon u Orlandu i potom play off u prvi plan su izbacili i neka nova imena:

Rekorder Thundera koji je oduševio ‘Bradonju’

A u poslednjem Oklahominom nastupu oduševio je momak koji se tokom sezone i nije toliko pominjao. Radi se o Luguentzu Dortu, košarkašu Oklahome koji je u poslednjem play off porazu od Houstona postao najmlađi košarkaš u povijesti koji je zabio 30 poena u utakmici broj 7 NBA doigravanja.

21-godišnji Kanađanin je nakon provedene jedne godine na Arizona Stateu odlučio izaći na NBA Draft 2019. godine na kojem ga nijedna ekipa nije izabrala.

Nakon drafta, Oklahoma City Thunderi su ga odlučili potpisati na dvosmjerni ugovor, a za ekipu je ove sezone odigrao 36 utakmica u regularnoj sezoni. 26. lipnja ove godine, Dort je potpisao četverogodišnji ugovor s Oklahomom vrijedan 5,4 milijuna dolara.

Osvajanjem petog mjesta na Zapadu, Thundere je u prvoj rundi doigravanja čekao dvoboj s Houstonom, a Lu je dobio jedan od najtežih mogućih zadataka – zaustaviti Jamesa Hardena. Zaustaviti igrača poput Hardena je nemoguće, ali je Dort pokazao na koji način ga je moguće usporiti i maksimalno mu otežati svaki pokušaj postizanja koša. Nakon te utakmice, Harden je bio pun pohvala za mladog Kanađanina za kojeg je, između ostalog, rekao kako ga sigurno očekuje dobra karijera u ligi.

Odlazak Donovana

A nakon ove, ne toliko neuspešne sezone, prvi strateg Billy Donovan i Ohlahoma Thunderi su odlučili završiti svoju petogodišnju suradnju. Istekao je ugovor, a obje strane su odlučile kako je najbolja opcija ne produžiti isti. Jedan od rijetkih trenera koji je uspješno odradio tranziciju iz NCAA u NBA ligu. Ne može se pohvaliti s prstenjem, no iza njega je pet vrlo uspješnih sezona s Oklahoma Thunderima.

Donovan je Thundere svake godine odveo u playoff, a najveći uspjeh je imao u svojoj prvoj sezoni. Tada su Thunderi na krilima Duranta i Westbrooka stigli do konferencijskog Finala, gdje su ispustili vodstvo od 3-1 i na kraju ispali od kasnijih prvaka Golden State Warriorsa. Naredne sezone je ostao bez Duranta koji se pridružio baš Warriorsima, ali Donovan je uspio svake naredne sezone odvesti Thundere u playoff.

Najveći podvig je imao ove sezone, kada su imali samo 0.2% šanse za doigravanje. Namučili su Rocketse u prvoj rundi i malo je falilo da se baš oni plasiraju dalje. Njegov rad je prepoznat u Ligi, pa je ove godine proglašen za Najboljeg trenera Lige uz Budenholzera, prema glasovima kolega trenera.

Od septembra 2020, Donovan je u novoj trenerskoj ulozi – vodiće franšizu iz Chicaga i pokušaće Bullse da vrati, za počeatk, makar i u play off.

Novi tim i mnoštvo pickova

A u sezonu 2020-2021 Thunderi, koja je 13-ta po redu za ovu franšizu, ulaze sa novim trenerom. Dosadašnji asistent, Mark Daigneault, promovisan je u novog prvog stratega čime će biti drugi najmlađi trener u ligi, nakon Ryana Saundersa iz Wolvsa.

U trejdu sa Sunsima, klub je napustio Chris Paul a stigli su Ty Jerome, Kelly Oubre Jr., Ricky Rubio, Jalen Lecque, kao i pick prve runde drafta 2022. Potom je Oubre trejdan u Warriorse u zamenu za još dva picka prve runde drafta – 2021 (zaštiženi pick Warriorsa) i 2022 (zaštićeni pick Denvera).

Rubio je prosleđen u Wolvse, u zamenu za draft prava na srpskom centra Alekseja Pokuševskog, Jamesa Johnsona i picka druge runde drafta 2024. U velikoj razmeni sa Bucksima i Pelicansima, u redove OKC-a završavaju iskusni play George Hiil, kao i Darius Miller i Kenrich Williams, stigla su još tri picka – zaštićeni prve runde (Denverov) 2023, te dva druge runde – Wizardsa 2023 i Hornetsa 2024. Još četiri picka druge runde stiže kroz trejdove u kojima je Danillo Gallinari završio u Hawksima, Lecque u Pacersima, Dellon Wright u Pistonsima.

Ukoliko pametnu budu radili sa pickovima, pred ovom franšizom je svetla budućnost – u narednih šest godina imaju pravo na čak 16 pickova prve runde drafta, i još mnoštvo iz druge.

Doduše, naredna sezona će biti izazova. Sa novim trenerom, mladom jezgrom timu će biti potrebno vreme da se uigra i pronađe svoj indentitet. Gilgeous-Alexander je lider ovog mladog tima, a uz Georga Hilla i Treora Arizu gotovo ceo tim sastavljen je od igrača prosečne kvalitete ili mladih igrača koji tek treba da se razvijaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*