275 miliona razloga da Lakersi slave!

Screenshot/Youtube

Polako odbrojavamo dane do početka nove sezone. Završen je draft, ekipe su izabrale svoje pickove, a trenutno su aktuelni trejdovi i tržište slobodnih agenata.

Ekipe su već počele sklapati igračku križaljku za narednu sezonu, a od pojedinih možemo očekivati velike promjene. Houston je ostao bez Moreya, svi žele napustiti njihov brod ukljujući i ikonu kluba Jamesa Hardena, a Clippersi su nakon fijaska promenili trenera. Stigao je Tyron Lue. Lakersi su ozbiljno zagrizli i sklapaju tim za odbranu trona – potpisali su Shroedera, Harrella i Mathewsa.

Napokon smo dočekali da i službeno počne prijelazni rok. “Mrak” je skinuo Džanan Musa koji je poslan u Detroit, te zamjena Schrodera i Greena, odnosno Lakersa i Thundera.

5. decembar

Šampionski dvojac Lakersa – Lebron James i Anthony Davis – produžili su saradnju sa klubom. Anthony Obrva Davis potpisao je petogodišnji ugovor vredan 190 miliona dolara. Njegov agent je potvrdio da 27-godišnjak ima opciju da okonča saradnju pre pete godine.

Time se Davis pridružio Lebronu, Kobe Bryantu i Shaqu O’Nealu kao četvrti igrač u istoriji franšize koji je potpisao ugovor vredan više od 100 miliona dolara.

Lebron je, sa druge strane, produžio saradnju sa Lakersima na još dve godine, za 85 miliona dolara.

„Lebron je ukazao poverenje Lakersima 2018. godine. Ovo produženje ugovora otvara mu put da učvrsti svoju poziciju velikana Lakersa. Ne bismo mogli da budemo više počastvovani nego što smo sada“, rekao je Rob Pelinka.

2. decembar

Imamo veliki trejd. Bar kada su imena u pitanju.

Russell Westbrook otišao je put Washingtona, dok su John Wall i zaštićeni pick prve runde stigli u Houston. U pitanju je, kako javlja Shams Charanio iz Athletica, zaštićeni prvi pick drafta 2023.

Westbrook sada dolazi u tim koji nema značajnih rezultatskih iskoraka već nekoliko sezona, tim u kojem će uz Bedley Beala biti lider. Wall, ukoliko zaigra, biće uz rame Jamesu Hardenu i (oporevljenom, nadamo se) DeMarcusu Cousinsu udarna igla Rocketsa.

25. novembar

Prije dva dana Atlanta Hawksi su ponudili ugovor Bogdanu Bogdanoviću vrijedan 72 miliona $ za četiri godine suradnje. Kako je Bogdan bio ograničeni slobodni igrač, Sacramento Kingsi su imali 48h da mečiraju ponudu. To se nije dogodilo i Bogdan je postao novi igrač Atlanta Hawksa!

Hawksi su u ovom prijelaznom roku dobrano pojačali ekipu, osim Bogdana potpisali su i Rondo, Galinari, te uz Capelu koji je stigao na trade deadlineu prošle sezone, sklopili su respektabilnu ekipu. Trae Young može biti zadovoljan sa svojom upravom, sklopili su konkurentnu ekipu i već ove sezone očekuje se playoff u kojem će Hawksi definitivno biti i više nego konkurentni.

23. novembar

Dario Šarić produžio je vjernost sa Phoenix Sunsima. Dobrim igrama u prošloj sezoni zaradio je novi ugovor. Dario će u naredne tri godine inkasirati 27 miliona $, što mu je najveći ugovor koji je dosada potpisao u karijeri.

22. novembar

Utah Jazz i Boston Celticsi “vezali” su svoje najveće zvijezde novim ugovorima. Donovan Mitchell i Jayson Tatum potpisali su maksimalne ugovore s Jazzom, odnosno Keltima. Potpisali su identične ugovore, obojica će dobiti oko 195 milona $ za pet godina.

*****

Bogdan Bogdanović i dalje se nije odlučio gdje nastavlja karijeru. Nakon što je propao prelazak u Buckse, nekoliko ekipa je stalo u red za Bogdana. Gotovo je sigurno kako ga više nećemo gledati u dresu Kingsa, a kao prvi favoriti istaknuli su se Atlanta Hawksi. Osim njih i Lakersi su ozbiljno zagrizli, a prema najnovijim informacijama u trku su se uključili i Pacersi. Ipak, Bogdan se odlučio za Hawkse koji su dobrano pojačali ekipu u ovom prijelaznom roku.

Nakon Ronda, Galinaria i Dunna, Bogdan Bogdanović je potpisao ugovor s Hawksima vrijedan 72 miliona $, na četiri godine. Bogdan je zapravo načelno pristao potpisati ugovor, a Kingsi imaju 48h da mečiraju ponudu pošto je Bogdan ograničeni slobodni igrač. Ukoliko ne mečiraju, Bogdan ima novu ekipu!

*****

Nakon Jeffa Teaguea, Celticsi su i pod košem dobili pojačanje. Iza Cavsa je stigao 29-godišnji centar Tristan Thompson koji je celu dosadašnju NBA karijeru proveo u Clevelandu, gde je u proseku imao 12 koševa i 10 skokova po utakmici. Thompson će u Bostonu zaraditi 19 milijuna dolara u naredne dve sezone.

Sun Sentinel

*****

Dvogodišnji ugovor za nastavak karijere potpisao je i razigravač Rajon Rondo, koji u Atlanta Hawkse dolazi nakon osvajanja naslova prvaka s LA Lakersima. Rondo je imao mogućnost ostati u Lakersima još jednu sezonu za 2,26 milijuna dolara, ali je odlučio uzeti 15 miliona u Hawksima, gde će biti mentor najboljem igraču Atlante Traeu Youngu.

*****

Nije dugo trebalo da Clippersi pronađu zamenu za odlazak Harrella. Novi igrač Clippersa je Serge Ibaka, 31-godišnji krilni centar koji je zadnjih godina igrao u Torontu i sa kojima je 2019. osvojio naslov. Clippersi su mu dali dvogodišnji ugovor vredan 19 milijuna dolara.

21. novembar

Sjajan posao napravili su Raptorsi.

Potpisali su jednog od svojih najboljih i ključnih igrača u protekle dve sezone, Freda Van Vleeta. Sjajni bek i ‘buldog’ u timu Toronta, potpisao je 4-godišnji ugovor vredan 85 miliona dolara. Ovaj 26-godišnjak velikim je koracima napredovao iz sezone u sezonu, od nepoznatog i nedraftanog igrača koji je 2017 beležio 2.9 poena do momka koji je bio jedan od ključnih u osvajanju prstena pre dve sezone.

*****

Bogdan Bogdanović bi mogao završiti u Hawksima. Nakon što mu je propao transfer u Buckse, nije se dugo čekalo i sjajni srpski bek ipak će se seliti na Istok, gde će se priključiti perspektivnog timu kojeg predvode Trae Young i Collins.

Pominje se da Bogdan želi četvorogodišnji ugovor prema kojem bi zaradio oko 72 miliona dolara, odnosno oko 18 miliona godišnje.

*****

Nakon dovođenja Dennisa Shroedera iz OKC-a, Lakersi su potpisali još jednog slobodnog igrača koji je odličan sa klupe. Dojučerašnji pouzdani krilni centar Clippersa, Montrezl Harrell, zamenio je dresove gradskih rivala i u narednoj sezoni gledaćemo ga u dresu LA Lakersa.

Tako će najbolji šesti igrač u NBA, koji je u sezoni beležio 18 poena i preko 7 skokova, biti veliko pojačanje za tim Lebrona Jamesa.

Ovim će Lakersi nadoknaditi odlazak Dwighta Howarda koji je zlatni dres zamenio onim Philadelphie 76ersa.

*****

Los Angeles Clippersi dogovorili su produženje saradnje sa Marcusom Morrisom. Sa poznatim NBA blizancem i pouzdanim igračem na poziciji broj četiri potpisali su na 4 godine za 64 miliona dolara.

*****

Jedan od traženijih košarkaša ovog free agencya, Slovenac Goran Dragić, poručio je putem Twittera poručio kako ostaje u aktualnim NBA viceprvacima Miami Heatu.

Potvrđeno je i da se radi o dvogodišnjem ugovoru vrijednom 37,4 milijuna dolara.

Iza Dragića je odlična godina u kojoj je dirigovao igrom Heata, međutim, povreda stopala u prvoj utakmici velikog NBA finala protiv Lakersa onemogućila ga je da svom timu pomogne u borbi za osvajanje prstena. U prošloj je sezoni bio na proseku od 16,2 poena i 5,1 asistencije, dok je u playoffu bio još i bolji sa preko 20 poena po meču.

20 . novembar

Hawksi su potpisali iskusnog 32-godišnjeg krilnog igrača, Danila Gallinarija. Galo je potpisao ugovor na 3 godine za 61.5 miliona dolara. Igrajući za OKC u prošloj je sezoni beležio 18.7 poena a za tri poena šutirao je 40.5 % poena.

*****

Nakon što je odigrao jednu od ključnih uloga u plasmanu Denvera u finale Zapadne konferencije, Jerami Grant se odlučio da prihvati ponudu Pistonsa i potpiše trogodišnju ugovor za 60 miliona dolara. Granta su njegova odbrana, atleticizam i dobar procenta za tri poena (38.9 % u prošloj sezoni) učinili zanimljivom robom na tržištu slobodnih igrača.

Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

*****

Pelicansi su potpisali Stevena Adamsa, dugogodišnjeg prvog centra Oklahome. U drugom pravcu nije otišao niti jedan igrač, no OKC je nastavila sa skupljanjem pickova – ovoga puta dobili su pravo na jedan pick prve runde i više pickova druge runde NBA drafta.

17. novembar

Bogdan Bogdanović novi je član Bucksa. U sign-and-trade kombinaciji sa Kingsima, srpski bek je završio u Milwaukeeju, uz Justina Jamesa, dok su put Kalifornije krenuli Donte DiVincenzo, Ersan Ilyasova i D.J. Wilson, javlja ESPNov insajder Adrian Wojnarowski.

Prethodno su Bucksi potpisali Jrue Holidaya iz Pelicansa, tako da njihova startna petorka izgleda ovako – Jrue Holiday, Bogdan Bogdanovic, Khris Middleton, Giannis Antetokounmpo, Brook Lopez.

16. novembar

Imamo i prvi blockbuster trade! Chris Paul je još jednom promijenio ekipu, kao što je bilo i očekivano. Sunsi su već godinama u potrazi za pravim playmakerom, a sada su ga napokon pronašli. CP3 ide u Phoenix Sunse, dok će u suprotnom smjeru Ricky Rubio, Kelly Oubre, Ty Jerome, Jalen Lecque i pick prve runde!

Sunsi su se raspitivali oko Paula posljednih dana, a Thunderi su čekali najbolju ponudu, a teško da su mogli bolje od ovoga.


28. oktobar

Kako su stvari krenule naredne sezone nećemo gledati Gordona Haywarda u dresu Kelta. Grozna povreda mu je praktički uništila karijeru u Celticsima. Povredio se tek što je stigao, a iako je prošlo već preko dvije godine od povrede, pravog Haywarda skoro da nismo vidjeli u dresu Kelta. Tražio je formu čitavo vrijeme, a Ainge i Stevens izgleda da nisu zadovoljni s njegovim igrama. Indiana Pacersi su zainteresirani za njegove usluge, a Boston bi mogao čak i pristati na trade. Zanimljiv je definitivno Miles Turner za kojega se pokazao kako jednostavno ne može igrati u paru sa Sabonisom. Obojica su jako sličan tip igrača, a trenutno je Sabonis bolji dok Turner stagnira već dvije sezone.

Trade bi bio win-win za obje ekipe, a i za Turnera i Haywarda koji bi promjenom dresa možda i proigrali kako znaju i umiju.

21. oktobar

Victor Oladipo bi mogao biti na izlaznim vratima Pacersa. Prije nekoliko tjedana počele su prve glasine oko Dipovog odlaska, koje je on na kraju opovrgnuo. Ipak, postoji mogućnost da će u potragu za novom ekipom, posebno ako se Pacersi ne budu pojačali u ovom prijelaznom roku. Ističe mu ugovor naredne sezone, što znači da bi Pacersi mogli ostati bez ičega ako “odšeta” nakon isteka ugovora.

Kao prvi favoriti spominju se Bucksi. Dipo bi bio idealan kao ispomoć Giannisu, još jedan Allstar igrač koji bi Buckse definitivno podigao na novu razinu. Osim Dipa, Bucksi su “bacili oko” i na našeg Bogdanovića, očito traže kvalitetnog beka šutera kako bi ga spojili s Giannisom.

20. oktobar

Danilo Galinari je odlučio krenuti u potragu za novom ekipom. Istekao mu je ugovor s Thunderima, gdje se zadržao samo jednu sezonu. Stigao je u tradeu za Paula Georgea iz Clippersa sa samo jednom godinom valjanog ugovora. Prije nekoliko dana Galo je izjavio kako se želi boriti za prsten, te da su novci najmanje bitni kod potpisivanja novog ugovora. Moglo se pretpostaviti da će napustiti Thundere, a danas je to i potvrdio na društvenim mrežama

19. oktobar

Nesretni Demarcus Cousins propustio je još jednu sezonu zbog povrede koljena. Njegova sezona s Lakersima je završila i prije nego je počela. Sada je u potrazi za drugim angažmanom, a prema prvim informacijama mogao bi završiti u dresu Kelta.

Na centarskoj poziciji imaju Theisa i mladog Williamsa, te su potrebna pojačanja. Boogie bi se dobro uklopio, a ako bi uspio izgurati sezonu bez povrede, Kelti bi mogli jako profitirati.

17. oktobar

Prema pojedinim spekulacijama koje stižu iz Amerike, Lakersi će pokušati da dovedu Chrisa Paula i tako formiraju veliku trojku sa Lebronom i Davisom. CP3 je imao odličnu sezonu sa mladim timom OKC-a koji je vodio da play offa i poprilično namučio svoj bivši klub, Houston Rocketse.

Podsetimo, 2011 godine, Lakersi su ponudili trade paket za Paula koji je uključivao tri tima, ali je NBA liga stavila veto na taj deal.

15. oktobar

Bogdan Bogdanović krajem ove sezone je postao slobodni igrač. Sredinom prošle sezone obznanio je odluku kako neće produživati postojeći ugovor s Kingsima, već će izaći na tržište slobodnih igrača. Iako su Kraljevi opet imali očajnu sezonu, Bogdan je odigrao jako dobro. Dosta ekipa bi ga voljelo vidjeti u svojim redovima, a trenutno najveći favoriti i ekipa koja je najviše zagrizla su Bucksi. Najbolja ekipa Lige u regularnom dijelu sezone imala je razočaravajući playoff i hitno su u potrazi za pojačanjima. Ako ponove ovu sezonu, upitno je hoće li uspjeti zadržati Giannisa, tako da naredne sezone moraju ići na sve ili ništa.

Prvaci su izgleda već osigurali kandidaturu za titulu naredne sezone. Očekivano Anthony Davis je odlučio ostati u Lakersima i potpisati novi ugovor. To se očekivalo već i na početku sezone, a posebno sada kada su se okitili prstenom.

Njegova podrška u reketu sa klupe, Dwight Howard, čini se da bi mogao promeniti sredinu. Shams Charania izveštava da Warriosi biti jedan od klubova koji će kontaktirati Howarda koji bi u svojstvu slobodnog agent mogao potpisati za Golden State. Eto još jednog kandidata za prsten, uz oporavljene Curryja i Thomsona, Wigginsa i Draymonda Greena.

A kako javlja The Athletic, Jeramy Grant će uskoro postati slobodan agent, što znači da će odbiti 9.3 miliona dolara koji su mu garantovani kriz igračku opciju u aktuelnom ugovoru. Grant je blizu da dogovori produženje saradnje sa Denverom za koji je u 71 meču regularne sezone davao 12 poena uz 3.5 skoka. No posebno dobro je igrao, u ofanzivi i defanzivi, u konferencijskom finalu sa Lakersima, a u play offu je beležio 11.6 poena i 3.3. skok. Grant želi bolji ugovor i prednost će dati Denveru, no ima i još timova koji stoje u redu za ovoj sjajnog all around igrača koji igra na poziciji tri i četiri, a to su Detroit, Phoenix i Dallas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*