Houston Rockets 2019-2020: Posljednji ispraćaj smallballa

Očekivanja, najave i velike nade su se polagale u ovu ekipu Houstona. Era Hardena i CP3-a je neslavno završila, a umjesto njega stigao je bivši “Bradin” sudrug – Russell Westbrook. To je bio trade koji je uzdrmao NBA Ligu, već početkom sezone počelo se sumnjati u funkcioniranje ovog sustava. Odnosno Hardena i Westa u jednoj petorci. Na momente ta suradnja je sjajno izgledala, a prekid Lige definitivno je negativno utjecao na ovu ekipu. Westbrook nije uspio pronaći pravu formu u playoffu, tako da su izletjeli u drugoj rundi – nakon mučenja baš s CP3 i Thunderima u prvom krugu. U konačnici ovo je bila posljednja etapa ove ekipe. Idejni tvorac Morey je napustio ekipu, kao i glavni trener D’Antoni, a naposlijetku su i tradeali Westbrooka. Okreću novu stranicu…



Houston Rockets 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  37 – Tyson Chandler; 35 – Thabo Sefolosha

Najmlađi igrači:  21 – Isaiah Hartstein; 22 – Chris Clemson

Najviše nastupa: 72 – PJ Tucker; 71 – Ben McLemore

Najviše minuta po meču: 36,5 – James Harden; 35,9 – Russell Westbrook

Strelci: 34,3 – James Harden; 27,2 – Russell Westbrook

Asistencije: 7,5 – James Harden; 7,0 – Russell Westbrook

Skokovi: 13.8 – Clint Capela; 8 – Robert Covington

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 69,3% – Clint Capela


Russelle izvini!

Najšokantniji potez deadlinea povukao je Morey. Slijepo vjerujući analitikama razdrmao je Rocketse tradeajući prvog centra Clinta Capelu. Da je zauzvrat uzeo drugog centra, situacija ne bi bila čudna, no Morey je dobio Covingtona. Kasnije je potpisao još dvojicu Carrolla i Jeff Greena i tako oformio ekipu samo s bekovima i krilima. Centre koje imaju na rosteru nisu baš iskoristivi, tako da je Houston prešao potpuno na smallball.

Jedan od igrača koji je najviše profitirao je Russell Westbrook. Moram priznati, početkom sezone imao sam dosta sumnje u to kako će dvojac Westbrook-Harden funkcionirati. Obojica su “ball hogovi”, igraju isključivo s loptom u rukama, te imaju tendenciju imati utakmica s očajnim postotocima šuta.

Ipak, Russell je nakon početnog privikavanja proigrao. I to kako. Posebno je raspoložen od navedenog tradea. Smallball petorke s praznim reketom su kao nacrtane za Westbrooka. Formu je već počeo hvatati početkom godine, a u posljednjih 36 utakmica je na  nestvarnim prosjecima. Ubacuje 30.7 poena uz 8.1 skoka i 6.9 asista. Oborio je ovosezonski rekord za najviše utakmica zaredom sa 20+ poena.

I dalje svim silama napada obruč, no racionalizirao je igru. Radio je ono u čemu je najbolji, ulaz i distanca.

D’Antoni je Westbrooku namijenio nešto drugačiju ulogu i poziciju od one koju je imao u Thunderima. Prebacio je Westbrooka na dvojku, dok je Harden jedinica i čovjek zadužen za prenošenje lopte i pokretanje napada. Kako je Harden najopasniji strijelac Lige, obrane moraju biti fokusirane na njega kada ima loptu u rukama. To ostavlja jako puno prostora za Westbrook. Na poziciji playmakera u Thunderima često je napadao na potpuno postavljene obrane na samim počecima napada. Tada obrane imaju najviše koncentracije i najbolje su postavljene što uvelike može otežati napadaču.

U Rocketsima tu ulogu odrađuje Harden. Osim Hardena koji je preuzeo njegovu ulogu, od pomoći mu je i ostatak ekipe. Odlično se pozicioniraju na trojci i konstatno su opasnost po koš. Obrana u tom slučaju može birati, dvojka Westbrooka u reketu ili šut za tri poena.

Prava je šteta da nismo mogli vidjeti Westbrook u pravoj formi u playoffu. Zadesila ga je povreda početkom “balona”. Iako nije bila teže prirode, nije uspio uhvatiti formu na vrijeme, pa je igrao stvarno loše na kraju regularne sezone i u doigravanju. Kada je funkcioniralo, stvari su izgledale odlično, prava je šteta što barem u ovom posljednjem “dijelu” jedne ere nisu uspjeli biti na 100%.

Spasilac franšize

Početak nove ere u Houstonu obilježila je smjena trenera, a danas je svoj odlazak najavio i generalni menadžer kluba, Daryl Morey. Kako javlja ESPN, Morey je najavio vlasniku franšize Tilmanu Fertittu kako će napustiti ovu poziciju, no do narednog period ostaće u svojstvu savetnika.

I pored toga što nisu uspeli da dođu do prstena, Rocketsi su u 13 godina dok je Morey biti GM imali sjajne rezultate i bili su među top 3 najuspešnijih franšiza u ligi:

NBA on ESPN

Ispadanjem od Los Angeles Lakersa sa 1-4 u ovogodišnjem playoffu približio se kraj jedne ere. Morey je riskirao na trade deadlineu, ali rizik se nije isplatio. Zasada. Proteklih nekoliko godina playoff je bolna točka Rocketsa. Gotovo otkako je stigao James Harden, doigravanja Rocketsa su puna “srcedrapajućih” trenutaka. Počevši od 2014. i Lillardovog buzzer beatera, pa do tragičnih predstava u odlučujućim utakmicama polufinala i finala konferencija protiv Warriorsa dvije godine zaredom.

Gledajući sve što su Rocketsi ispustili ne možemo poreći da je faktor sreće definitivno bio izostavljen u njihovom slučaju. Uvijek su kiksali na kraju puta, uvijek ih je nekoliko koraka dijelilo od završnog cilja.

Playoff

 (4) Houston Rockets – (5) Oklahoma Thunder 4-3

Druga serija na zapadu koja je otišla u sedam utakmica. Thunderi su na početku sezone imali samo 0.2% šanse za playoff, a na kraju su dobrano namučili Hardena i Rocketse. Nakon početnih 0-2, Thunderi se bude i na krilima Paula dolaze do dvije pobjede i izjednačenja u seriji. Povratak Westbrook nakon povrede i još jednog kratkog prekida Lige je bio pozitivan impuls za Rocketse u petoj utakmici. Ipak u šestoj, Thunderi opet na krilima Paula i grešaka Westbrooka na samom kraju dolaze do izjednačenja. Uporno su se vraćali svaku utakmicu, nakon velikih zaostataka i nisu dali Rocketsima da lagano završe posao.

Ipak u posljednjoj junak je bio James Harden. No ne na način na koji smo naviknuli. U napadu ništa nije mogao pogoditi, ali je zato uspio izblokirati šut Dorta u posljednjim sekundama. Dort je dotada zabio 30 poena i postao najmlađi nedraftirani igrač koji je u playoffu ubacio minimalno 30 poena. Utakmicu prije izvana je šutirao 0/9, Rocketsi su ga namjerno puštali, što je ovaj puta iskoristio. Osim u posljednjoj akciji. Rocketsi su se tako provukli, a Paul i Thunderi itekako mogu biti zadovoljni prikazanim igrama. Nakon ovoga lako je moguće i da ne mijenjaju Paula, već uz pokoje pojačanje probaju otići korak dalje naredne sezone.

Game 1:  Rockets 123, Thunder 108
Game 2:  Rockets 111, Thunder 98
Game 3: Thunder 119, Rockets 107
Game 4: Thunder 117, Rockets 114
Game 5: Rockets 114, Thunder 80
Game 6: Thunder 104, Rockets 100 
Game 7: Rockets 104, Thunder 102

(1) Los Angeles Lakers – (4) Houston Rockets 4-1

Drugi krug na Zapadu je počeo nešto kasnije od Istoka. Rocketsima je trebalo sedam utakmica da prođu Thundere, dok su Lakersi imali nekoliko dana odmora nakon meča s Blazersima. Sudeći po prvoj utakmici, taj odmor im nije godio. Rocketsi su poveli 10- i dobrano uzdrmali Lakerse nakon prvog meča.

D’Antonieva ekipa izgleda sjajno, a trade koji je Morey odradio sada se čini pomalo i vizionarskim. PJ Tucker je odigrao obrambeno fantastičan meč, u 26 posjeda Davis mu nije ubacio niti jedan poen. Iako vidno niži, Tucker ne daje niti milimetar prostora Davisu, koji nije navikao igrati protiv tako agresivne obrane. Sjajno ga prati i cijela ekipa Rocketsa. Udvajanja su pravovremena, nema laganog koša iz reketa, bez obzira na manjak visine. Opet, tako niski, dovoljno su brzi da gotovo sve preuzimaju, a rotacije u obrani su dovedene skoro do savršenstva. Lakersima je jako teško igrati, posebno ako su im šuteri indisponirani.

Lakersi su se na momente dosta mučili protiv Blazersa. Lebron i Davis su imali pune ruke posla. Morali su dobrano povuči, te su praktički jedini odigrali pristojnu seriju. AD je imao 29 poena u prosjeku, Lebron 26.2, a treći najbolji strijelac je bio Kyle Kuzma sa 10.3 poena uz 35% šuta iz igre. Razočarao je ostatak ekipe, Pope i Green ne mogu pogoditi ništa u napadu, Kuzma se ponovno muči kao na početku sezone, a teško da mogu očekivati i velike stvari od svojih centara, Howarda i McGeea. Veteranska ekipa je ispala iz forme, što znači puno veću potrošnju Lebrona i Davisa dok se ne vrate na svoje. To bi mogao biti problem protiv nezgodne ekipe Rocketsa. Sa bekovima u ovakvoj formi nemaju odgovor na Westbrook,a pogotovo ne na Hardena. Lebron će odraditi svoje, no ako Tucker i ostatak Rocketsa nastavi s ovakvom obranom na Davisu, Lakersi bi se mogli jako mučiti.

Tako je izgledala prva utakmica, dok su ostale bila potpuno suprotnost. Lakersi su dobrano zategli stvari u obrani i Rocketsi su na momente izgledali totalno pogubljeni. Treću utakmicu odlučio je povratnik Rajon Rondo, maestralnom predstavom. Još jednom Playoff Rondo se budi. Serija je do kraja bila usmjerena samo u jednom smjeru. Lakersi su briljantnim obrambenim predstavama sjajno zatvarali Hardena, a s Russom u ovako lošoj formi Rakete jednostavno nisu imale što tražiti protiv Lakersa. Lebron i Davis su izdominirali seriju, posebno od priključivanja Ronda koji je odlično razigravao ekipu. Još jedno razočaranje za Rocketse, ispadanje kojim je završila jedna era Rocketsa.

Game 1:  Houston 112, Los Angeles 97
Game 2: Los Angeles Lakers 117, Houston Rockets 109
Game 3: Houston Rockets 102, Los Angeles Lakers 112
Game 4: Houston Rockets 100, Los Angeles Lakers 110
Game 5: Los Angeles Lakers 119, Houston Rockets 96

Čovjek iza najboljeg napada Lige

Houston Rocketsi su okrenuli novi list. Morey više nije GM, D’Antoni više nije trener. Prije nekoliko dana imenovali su novog glavnog trenera. Bivši pomoćni trener Mavsa Stephen Silas dobio je posao. Ovo će mu biti prvi angažman kao glavni trener, naslijedio je svog oca Paula Silasa koji je imao sjajnu igračku, a nakon toga i trenersku karijeru.

Ovo mu je prvi posao kao glavni trener, no Silas nikako nije rookie u Ligi. Proveo je 20 sezona kao NBA pomoćnik, radio je u Cavsima, Warriorsima, Hornetsima i na kraju u Mavsima. Zanimljivo je da je Silas bio jako blizu posla kojega je dobio prije nekoliko dana. 2016. godine glavni kandidati za novog trenera Rocketsa su bili D’antoni i Silas. Tko čeka, dočeka.

Silas je poznat po sjajnom odnosu s igračima, a zvijezde ga obožavaju. Luka ističe Silasa kao jedan od glavnih razloga njegovog napretka. Isto tako, napada Mavsa je najbolji u Ligi, a Silas je jedan od glavnih kreatora tog napada. Upravo te referencu su mu donijele posao u Rocketsima. Rakete su definitivno totalno ispremještale stvari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*