Utah Jazz 2019 2020: Velike ambicije, i šamar u play offu

Jazzeri spadaju u red čvrstih ekipa sa Zapada koja kontinuirano nastupa u play offu i predstavlja tvrd orah za sve. Prošloga leta napravili su veliki posao – stigli su Mike Conley iz Memphisa, Bojan Babo Bogdanović iz Indiane, kao i nekoliko dobrih back up igrača poput Jeffa Greena ili Emmanuela Muddiaya. Napravili su funkcionalan spoj mladosti i iskustva koja je potrebna i ključna za nešto više. Conley je donio iskustvo, odličan je organizator igre i biće sjajan mentor Mitchellu da napreduje i razvija se oba smjera. Babo Bogdanović je nakon najbolje NBA sezone stigao u sjajan tim, gdje će imati prostora da radi ono u čemu je najbolji – da šutira sa distance.

Sa petorokom koju čine Conley, Mitchell, Bogdanović, Ingles i Gobert, te Mudiayem, Exumom, Greenom, Clarksonom, Niangom i Davisom na klupi očekivalo se mnogo više od 6. mesta na Zapadu a potom, nakon dramatičnog play off okršaja sa Nuggetsima, ispadanje u prvom krugu play offa:

Iako su u sezonu ušli sa velikim ambicijama i komplento renoviranim timom, ovaj učinak nije ništa bolje od onih u prethodnim sezonama:

 


Utah Jazz 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  33 – Jeff Green; 32 – Joe Ingles, Mike Conley

Najmlađi igrači:  22 – Juwan Morgan, Rayjon Tucker, Miye Oni, Wright-Foreman, Tony Bradley

Najviše nastupa: 72 – Joe Ingles (45 kao starter); 71 – Royce O’Neale (62)

Najviše minuta po meču: 34.3 – Donovan Mitchel, Rudy Gobert; 33.1 – Bojan Bogdanović

Strelci: 24.0 – Donovan Mitchel; 20.2 – Bojan Bogdanović

Asistencije: 5.2 – Joen Ingles; 4.4 – Mike Conley; 4.3 – Donovan Mitchel

Skokovi: 13.5 – Rudy Gobert

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 69.3% – Rudy Gobert; 46.2 % – Jordan Clarkson


Sjajna sezona Babe

Bojan Bogdanović sjajno se uklopio u tim Jazzera i prava je šteta što je svoje nastupe završio u regularnom delu. Mnogo je falio svom timu u balonu u Orlandu, a posebno u play off okršajima sa Denverom.

Odigrao je svoju najbolju sezonu u karijeri a za 63 meča, koliko je odigrao kao jedan od najstandardnijih u petorci Utaha, beležio je 20.2 poena, 4.1 skok i 2.1 asistenciju uz čak 41.4 posto šuta za tri poena:

Kompilacija njegovih sjajnih igara u protekloj sezoni sažeta je u ovom videu:

Corona koja je skoro sve upropastila

A kada je krenula pošast Corone u martu i kada je liga stopirana na četiri meseca, činilo se da dobro uštimanom orkestru iz Utaha nema spasa. Dvojica ponajboljih igrača Donovan Mitchell i Rudy Gobert posvađali su se zbog neodgovornog ponašanja Francuza. Podsjetimo se, Gobert je nulti pacijent NBA Lige, a prije nego što je dobio rezultate testova, ponašao se poprilično djetinjasto.

Nije osjećao simptome pa se glupirao sa suigračima, dirao njih i njihove stvari. Poprilično neodgovoran potez Francuza. Zarazio je Mitchella, te još jednog suigrača. Sreća u nesreći je što su njih trojica jedini zaraženi (uključujući Mitchella). Svih ostali 58 ljudi, uključući igrače, trenersko osoblje i pomoćno osoblje, su negativni. Obojica su potvrdila kako oporavak teče u najboljem redu, te da simptomi nisu strašni u njihovom slučaju.

Mitchell je već izjavio kako je odnos nepopravljiv, te da je jako ljut na Goberta. Počele su priče o tradeu, jer bilo bi jako teško održavati kemiju u ekipi s dvojicom posvađanih suigrača. Ipak, prema posljednjim informacijama iz tabora Jazza, odnos njih dvojice napreduje te se nazire sretan kraj.

Na kraju su se, ipak, strasti smirile i Jazzeri su nastavak sezone dočekali u nešto zdravijoj atmosferi.

Play off run: Kobni Nuggetsi

Nuggetsi su u ovogodišnja play off duel sa Jazzom ušli nešto spremniji i iskusniji nego godinu dana ranije. Iako su u Orlandu igrali toplo-hladno, čuvali su svoja oružja za ovaj duel. Sa druge strane, Jazzeri su u ‘balonu’ prikazali poprilično nekonstantne igre, a osetio se izostanak Bojana Bogdanovića koji je, delimično, uspeo nadomestiti Jordan Clarkson. Conley je podigao formu, Mitchel je standardno igrao dobro, kao i Ingles dok je u protekloj sezoni, čini se, nazadovao Rudy Gobert koji posle dueg vremena nije bio u konkurenciji za defanzivca godine.

Gledali smo sjajan duel, Utah je dobro otvorila seriju i čvrstom igrom, čini se, poprilično sigurno stigla do vođstva od 3-1. Jamal Murray i Nikola Jokić vodili su Nuggetse do neverovatnog preokreta. Stigli su od 1-3 do 4-3 u seriji, a Murray je pokazao da je konačno sazreo za velike mečeve. Posljednja utakmica je bila posebno napeta i tvrda. Jokić je ubacio 30 od 80 poena Nuggetsa, te ubacio šut za pobjedu. Skoro su sve prosipali, da je Conleyeva lopta ušla u posljednjim sekundama, no ipak je iscurila van i Nuggetsi su slavili.


(3) Denver Nuggets – (6) Utah Jazz 4-3

Game 1: Nuggets 135, Jazz 125 (produžetak)
Game 2: Jazz 124, Nuggets 105
Game 3: Jazz 124, Nuggets 87
Game 4: Jazz 129, Nuggets 127
Game 5: Nuggets 117, Jazz 107
Game 6: Nuggets 119, Jazz 107
Game 7: Nuggets 80, Jazz 78


Istorijski play off duel

Ovu seriju je obilježilo strašno nadmetanje Mitchella i Murraya. Obojica su redovno išla preko 50 poena, duel kakav smo malo kada vidjeli. Na kraju je jedan morao ispasti, a to što je Murray imao Jokića pored sebe na kraju je presudilo ovu seriju.

Samo nam je vintage duel Havliceka i Westa iz 1969 godine priredio nešto ovako i to u velikom NBA finalu – Mr. Logo je tada beležio u proseku 37.6 poena, bio je MVP finala, dok je Havlicek davao 28.3 poena. Samo su Michael Jordan (1998, prvi krug play offa) i Allen Iverson (2001, druga runda) uspeli da u jednoj seriji daju dva puta po 50+ poena.

Donovan Mitchell završio je seriju sa prosekom od 36.3 poena, dok je Murray u proseku davao 31.6 poena po meču. Murray je bio nešto efikasniji, šutirajući 55 % iz igre, 53.3 % sa linije za 3 poena i 92 % sa linije za slobodna bacanja. Mitchel je iz igre šutirao 52.8 %, 51.6 % za tri poena i 94.8 % slobodna bacanja.

I dok je Mitchel oborio rekord po broju postignutih trojki u jednoj NBA play off seriji (33), Murray je bio samo korak iza (32). Rekord je prethodno držao Steph Curry u legendarnoj seriji u kojoj su Warriorsi okrenuli 1-3 protiv Oklahome u finalu Zapada 2016.

Nova sezona

U novu sezonu Utah ulazi sa stari snagama. Ekipa Quina Snydera nije doživela velika promene, čak su se i na pojedinim pozicijama osnažili. Iz Pelicansa se vratio snažni krilni centar Derrick Favours, Jordan Clarkson je produžio vernost timu, a putem drafta su stigli Idoka Azubuike (27 pick, 1 runde) i Saben Lee (38 pick, 2 runde).

Utah je iskusan tim. Sa izuzetkom Donovana Mitchella (25) i Rody Goberta (27) koji ulazie u zrelije igračke godine, svi ostali oslonci tima su vetarani – Conley, Ingles, Bogdanović, i u narednoj sezoni možda će imati i poslednju šansu da naprave neki veći iskorak u play offu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*