Toronto Raptors 2019 – 2020: Šampionsko srce sagorelo na Floridi

screenshots

Kad se podvuče crta, slobodno možemo reći da su najveće iznenađenje prošle sezone Toronto Raptorsi. Ostali su bez Top 3 igrača Lige u Leonardu i bez pouzdanog beka Greena koji je obavljao veliki dio posla. Očekivala se borba za playoff, ali nikako da će dominirati na ovaj način. No, Nurse je pokazao da je možda i najbolji strateg Lige, razvio je Siakama u franšiznog igrača, van Vleet je postao čak i rubni Allstar, dok je izvukao najbolje iz veterana Gasola, Ibake i Lowrya. Igraju strašnu obranu, Lowry i vanVleet rade nevjerovatan pritisak na loptu, Anunoby je postao već sada vrstan defenzivac koji može braniti gotovo sve pozicije, a Gasol i Siakam patroliraju reketom. Napad bi mogao biti malo problem, oslanjaju se na sistem koji ponekada može zakazati. Također, praktički samo Siakam može “izmisliti” poene u završnici, nešto što bi ih moglo koštati u playoffu. No, svakako Raptorsi su jedni od glavnih favorita na Istoku i ove sezone.

Wikipedia / screenshot

Ovim su Raptorsi nastavili sa kontinuitetom dobrih igara i rezultata iz prethodnih sezona, koji su redovno završavani u poodmaklim rundama play offa, dok su prošle godine stigli do kraja:

Neverovatna serija

Iako nisu odbranili titulu, Raptorsi su ostavili dobar utisak ove sezone. Odlaskom Kawhi Leonarda, prostor da (ponovo) preuzme liderstvo u ovom timu dobio je play Kyle Lowry i to je zaista radio fantastično. Lowry je pokazao da i dalje može da igra na visokom nivou, a sezonu je začinio i sa 19.4 poena, 7.5 asistencija, 5 skokova i preko 35 % šuta za tri poena. Utisak je da mu je najveću podršku davao Fred VanVleet koji je beležio rekordnih 17.6 poena i 6.6 asistencija u ovoj sezoni. Pascal Siakam koji je vodio Raptorse do titule prošle sezone, imao je solidan učinak, ali je utisak da je zakazao kada je bilo najvažnije – u play off duealima, posebno sa Celticsima.

No, timska igra Raptorsa kojoj teži Nick Nurse nije ostala bez rezultata. Drugi najbolji score na Istoku, posle Bucksa, ostvaren je pre svega konstatom i sjajnom serijom početkom 2020. godine. Nakon 12. januara, kada su ih Spursi porazili sa samo jednim poenom razlike, krenuo je njihov pobednički niz. Toronto je pobedio čak 15 mečeva u nizu, a tačno mesec dana trajao je ovaj niz kada su konačno pali od Netsa.

Basketball-Reference

Činilo se kako ih očekuje neminovni pad nakon odlaska Leonarda, no zanimljiva je stvar da su Raptorsi prošle sezone igrali bolje nego sa Leonardom u postavi. Ovo je šampionska ekipa, njih Leonard jest vukao, no nikako to nije radio sam. Ono što je možda još i impresivnije je to što su Raptorsi prošle sezone mučili muku s povredama. Na neko vrijeme pauzirali su redom, Lowry, van Vleet, Siakam, Ibaka, Gasol, Powell,… Konkretno, od prvih 10 strijelaca Raptorsa, svi su propustili barem 10-ak utakmica (izuzev Anunobya).

Rekord franšize

A 23. februara 2020, Raptorsi su stigli i do rekorda franšize. Bio je to pravi šampionski ples Toronto Raptorsa. Izabranici Nicka Nursea prosto su samleli Pacerse, šestoplasirani tim Istoka, na svom terenu. Na kraju je bilo 127 – 81, rekordnih + 46 za aktuelne NBA šampione.

Prema stranici StatsMuse, ovo je najveća pobeda u istoriji franšize, a prisetimo se i detalja sa tog meča:

Već na startu su Raptorsi otklonili sve dileme kada su poveli sa 21 – 3, pa su potom imali i prednost od 32 – 6, da bi u finišu meča stigli i do najubedljivije prednosti od +49 (bilo je tada 127 – 78)!

Pascal Siacam dao je 21 poen za pobednika, Lowry je dodao 16, uz 11 asistencija i 7 skokova, dok je Serge Ibaka upisao po 15 poena i skokova. Domantas Sabonis bio je jedina svetla tačka kod Pacersa, sa 14 poena i 11 skokova.

Nurse je čak odmarao svoje startere na ovom meču, što i dalje nije uticalo na igru i rezultat. Timska igra prosto je samlela protivnika.


Toronto Raptors 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  35 – Marc Gasol; 33 – Kyle Lowry; 30 – Serge Ibaka

Najmlađi igrači:  21 – Shamorie Pond; Oshae Brissett

Najviše nastupa: 72 – Terence Davis (4 starter); 69 – AG Anunoby (68)

Najviše minuta po meču: 36.2 -Kyle Lowry; 35.7 – Fred VanVleet;  35.2 – Pascal Siakam

Strelci: 22.9 – Pascal Siakam; 19.4 – Kyle Lowry; 17.6 – Fred VanVleet; 16 – Norman Powell

Asistencije: 7.5 -Kyle Lowry; 6.6 – Fred VanVleet

Skokovi: 8.2 – Serge Ibaka; 7.3 – Pascal Siakam; 6.3 – Marc Gasol

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 51.2 % – Serge Ibaka; 50.5 % – OG Anunoby; 49.5 % – Powell


Play off run

U play off su Raptorsi ušli kao drugoplasirani na Istoku, odmah iza Giannisovih Bucksa.

Prvi krug su riješili bezbolno, no nikako bez muke. Netsi su bili dostojan protivnik, no kvaliteta u redovima Toronta je ipak bila prevelika. Prvi meč su riješili relativno lagano, a najveća borba je bila u drugom. Raptorsi su gotovo cijelu utakmicu gledali u leđa Netsima. U napadu su bili katastrofalni, a tek su u posljednjoj četvrtini uspjeli preuzeti vodstvo. Powell je imao dobru seriju na kraju, te je bio najzaslužniji za pobjedu. Netsi su imali i napad za izjednačenje, no spetljali su se i Powell je zakucavanjem totalno prelomio meč. U ostalima su dominirali, posebno u posljednjem meču u kojemu su ubacili 150 poena. Problem bi mogla biti povreda Lowrya koji je upitan za početak serije s Bostonom.

Serija između Raptorsa i Netsa je trebala biti puno neizvjesnija, da su Netsi u kompletnom sastavu u Orlandu. Igraju bez dva najbolja igrača Irvinga i Duranta. Kyrie je igrao ove sezone, no propustio je dosta utakmica zbog povrede, dok je Durant odmah bio otpisan zbog povrede ahilove tetive baš protiv Raptorsa u prošlogodišnjem finalu. Usprkos svemu Netsi su se domogli playoffa, najviše zahvaljujući Dindwiddie u Lavertu. Dindwidiiea također nema u Orlandu, pa su Netsi oslabljeni za tri svoja najbolja igrača. U ovakvom sastavu teško je očekivati da će proći Raptorse, no Lavert, Allen, Harris i ostali imaju dovoljno kvalitete da učine seriju zanimljivom, što su i pokazali u dosadašnjim nastupima u Orlandu.


(2) Toronto Raptors vs (7) Brookly Nets 4-0

Game 1:  Raptors 134, Nets 110
Game 2:  Raptors 104, Nets 99
Game 3: Raptors 117, Nets 92
Game 4: Raptors 150, Nets 122


No, u drugom krugu play offa bila je već druga priča. Čekao ih je moćni tim Bostona čija timska igra i odlična taktika Brada Stevensa nikako nisu odgovarali Raptorsima.

Prve dvije utakmice su bile možda i najgore utakmice Raptorsa u playoffu u posljednje dvije godine. Boston je dobio obje, a Raptorsi su se našli u jako nezgodnoj situaciji. Ipak, treća utakmica je bila prekretnica. Opasno su visili, Boston je prijetio da će otići na 3-0, a onda se ukazao Anunoby. Lowry je bacio sjajan pas, a OG je pogodio trojku sa sirenom i smanjio na 1-2. Narednu utakmicu proigrali su Siakam i VanVleet koji nigdje nije bilo u ovoj seriji.

Do kraja serije, gledali smo pravu rovovsku bitku. Peta utakmica je u potpunosti pripala Bostonu. Brown se probudio i odigrao sjajan meč. Raptorsi nisu mogli parirati krilnim igračima Bostona i meč je bio gotovo puno prije samog kraja. Šesta je utakmica bila prava poslastica. Raptorsi su nakon dva produžetka uspjeli doći do vrijedne pobjede i izbjeći ispadanje. Gledali smo nadmudrivanje s obje strane, dva vrhunska stratega na klupi i sjajnih igrača na terenu. Posljednja sedma utakmica nije bila napeta kao prošla, a Boston je na krilima Tatuma izborio pobjedu i finale Istoka.


(2) Toronto Raptors vs. (3) Boston Celtics 3-4

Game 1: Celtics 112, Raptors 94
Game 2:  Celtics 102, Raptors 99
Game 3: Raptors 104, Celtics 103
Game 4:  Raptors 100, Celtics 93
Game 5: Celtics 111, Raptors 89
Game 6: Raptors 125, Celtics 122
Game 7*:  Celtics 92, Raptors 87


I dalje među gazdama na severu

U novu sezonu Torotno ulazi sa jednim malim problemom – zbog epidemioloških mera i restrikcija za putovanje kanadske Vlade – tim je odlučio svoje domaće utakmice igrati u SAD, u Amalie areni u Tampi, na Floridi. Ukoliko se do kraja (skraćene) sezone nešto ne promeni, biće ovo prvi put od 1995 godine (kada su se Raptorsi i Grizzliesi iz Vancouvera priključili ligi) da nećemo imati jedan NBA meč u regularnoj sezoni koji se igra u Kanadi.

Fred VanVleet dobio je novi ugovor – 85 miiona na 4 godine, ugovor je produžio i Chris Bousher. Centarska linija Raptorsa doživela je najveće promene pošto su oba iskusna igrača na pozicijama 4 i 5 odselili put LA – March Gasol novi je član Lakersa, dok se Serge Ibaka pridružio Clippersima. Kao zamena stigao je Aaron Baynes iz Sunsa.

Biće zanimljivo videti koliko snažna bekovska linija Lowry-VanVleet, uz Siakama i Powella, te Baynesa na centru, može da učini u novoj sezoni. Sigurno da je top Istoka zacementiran, no pitanje imaju li snage za nešto više od drugog kruga play offa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*