Los Angeles Clippers 2019-2020: Zvezde ne čine tim

Los Angeles Clippersi bili su najveći dobitnici prijelaznog roka. Vlasnik franšize, kontroverzni Steve Ballmer, jedva se sudržavao od veselja kada je na press konferenciji prije početka sezone predstavio dvije nove akvizicije u svojoj ekipi – Paula Georgea i šampiona Kawhi Leonard. Da bi stvar bila bolja većina ekipe koja je zadala velike muke Warriorsima u sezoni prije je ostala na okupu. Clippersi su tako preko noći postali glavni favoriti za naslov s dvije superzvijezde u glavnoj ulozi.

Ipak, sezona Clippersa je bila puna problema. I na parketu, i izvan njega. Problemi s kemijom u ekipi, koja je izgledala nekako neprirodna, do ne baš inovativne, dosadne košarke na parketu. Usprkos svemu uspjeli su se u regularnom dijelu smjestiti odmah iza gradskih rivala Lakersa – na drugom mjestu Zapada. Sezonu su završili sa 49-23 omjerom i u playoff su ušli s velikim očekivanjima.

Basketball Reference


Gomilanje problema

Od samog starta vidjelo se na igri Clippersa kako stvari neće ići tokom koji su oni sebi zacrtali. Leonard je malo-malo bio na “load managmentu” toliko da je nanervirao čak i svoje suigrače. Doslovno je birao utakmice koje će igrati, što nije toliko utjecalo na rezultat, ali je na kemiju u ekipi. Nešto što će se pokazati kao ključno na samom kraju sezone.

Doc se previše oslanjano na individualna rješenja u napadu, te trenutne ispiracije Sweet Loua i Leonarda. PG je opet mučio muku s ramenom, mučio se sa šutom kroz cijelu sezonu, a posebno loš je bio u playoffu gdje nije uspio sastaviti dvije dobre utakmice zaredom. Na kvalitet su uspjeli izboriti drugo mjesto Zapada, previše je klase u toj ekipi, a nadali su se da će ispraviti greške iz regularne sezone kako playoff bude tekao. Umalo su se opekli na Mavsima, Luka ih je izdominirao. Da nije bilo Zingisove povrede, lako je moguće da ne bi gledali Clipperse izvan prve runde.

Na početku sezone Doc je bio jedan od šest aktivnih trenera s prstenom. Sada je postao trener čije su čak tri ekipe propustile 3-1 u seriji. U povijesti NBA Lige ukupno je 13 puta ispušteno 3-1 vodstvo, a zasada Doc dominira. Od 2003. godine Doc je čak šest puta propuštao velika vodstva u seriji.

  • 2003. prva runda – Orlando ispušta 3-1 od Pistonsa
  • 2009 druga runda – Kelti ispuštaju 3-2 od Magica
  • 2010 finale – Kelti ispuštaju 3-2 od Lakersa
  • 2012. finale istoka – Kelti ispuštaju 3-2 od Heata
  • 2015. druga runda – Clippersi ispuštaju 3-1 od Rocketsa
  • 2020. druga runda – Clippersi ispuštaju 3-1 od Nuggetsa

Imena koja je vodio nisu nimalno “naivna. Velika trojka Pierce – Allen – Garnett plus Rondo u Keltima, Cp3 i Griffin u Lob City eri, te sada PG i Leonard. Manjak reakcija s klupe tijekom utakmice koštalo ga je barem polovice, ako ne i više tih utakmica. Clippersi su jednostavno igrali lošu košarku, usprkos izuzetno jakoj ekipi.

Poražavajuće superzvijezde

Najveće razočaranje, barem u sedmoj utakmici u playoffu, su bili Leonard i Paul George. Leonard je u 44 minute uspio ubaciti 14 poena uz 6/22 iz igre, dok je PG jedva došao do 10 poena, s 4/16 iz igre. Nuggetsi nikako nisu poznati kao dobra defenzivna ekipa, no protiv ovih Clippersa tako su izgledali. Leonard je čitavu sezonu nekako prepasivan. Brojke mu nisu drastično opale, no ipak po njegovim kretnjama, agresiji u napadu mogli smo vidjeti kao da se suzdržava i igra koliko treba. Mislili smo da će to nestati u playoffu i da će ponovno biti onaj “stari MVP” iz prošle sezone. To se nije dogodilo. I protiv Mavsa i Nuggetsa je izgledao nekako ukočeno, posebno posljednjih nekoliko utakmica. Sedma je samo kulminacija svega.

PG je opet muku mučio s ramenom. Propustio je početak sezone, da bi nakon nekih 20-ak odigranih utakmica opet morao na pauzu. Taman je počeo hvatati formu. Na parkete se vratio krajem prvog mjeseca, a u završnici regularne sezone igrao je dosta loše. Tražio se još uvijek, kada je Liga prekinuta. U posljednjih 20 utakmica imao je 18 poena u prosjeku uz 44% šuta za tri poena. U playoffu su šuterske brojke dobrano pale. Tri puta je prelazio 30 poena, s tim da je protiv Mavsa zabio najviše – 35. TU utakmicu Clippsi su dobili sa 43 razlike.

Load managment i povrede su učinile svoje. Uz sve to katastrofalna kemija u ekipi je presudila Clippersima. Vidjelo se po njihovom govoru tijela da stvari još uvijek nisu sjele na svoje mjesto. PG je priznao kako je definitivno bilo problema u ekipi, a sada kada je otišao i Rivers našao se i koji komentar upućen sada već bivšem treneru.


LA Clippers 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  34 – Joakim Noah; 28 – Kawhi Leonard

Najmlađi igrači:  22 – Mfiondu Kabengele, Amir Coffey, Jerome Robinson, Ivica Zubac, Landry Shamet

Najviše nastupa: 70 – Ivica Zubac; 57 – Kawhi Leonard

Najviše minuta po meču: 32.4 – Kawhi Leonard; 29.6 – Paul George

Strelci: 27.1 – Kawhi Leonard; 21.5- Paul George

Asistencije: 5.6 – Lou Williams; 4.9 – Kawhi Leonard

Skokovi: 7.5 – Ivica Zubac; 7.1 – Kawhi Leonard, Motrezl Harrell

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.3% – Ivica Zubac; 58% – Montrezl Harell


Playoff run

(2) Los Angeles Clippers – (7) Dallas Mavericks 4-2

Serija puna preokreta u kojoj su Mavsi dobrano namučili Clipperse, čak i više nego što to rezultat govori. Nakon četiri utakmice bilo je 2-2, Mavsi su opasno prijetili i čak izgledali bolje na parketu. Da se Zingis nije povredio nakon tri utakmice stvari su lako mogle otići na mlin Mavsa. Nevjerovatan je bio naš Luka Dončić. Osim rekordnih prosjeka kroz seriju, sve je oduševio četvrtom utakmicom. Clippsi su imali 2-1, Zingis je bio out zbog povrede, a Mavsima je trebala pobjeda da ostanu u igri. Gubili su i preko 20 razlike u prvom dijelu, ali onda na scenu stupa Luka. Praktički je sam vratio Mavse u igri, a na kraju i pogodio fenomenalan šut za pobjedu i 2-2 u seriji. Lukine brojke su bile nestvarne, 31 poen, 9.8 skokova i 8.7 asista u prosjeku. Prava je šteta što je ponestalo snage u posljednje dvije utakmice, no bez Zingisa ipak nije išlo.

Game 1:  Clippers 118, Mavericks 110
Game 2:  Mavericks 127, Clippers 114
Game 3: Clippers 130, Mavericks 122
Game 4: Mavericks 135, Clippers 133 (OT)
Game 5: Clippers 154, Mavericks 111
Game 6: Clippers 111, Mavericks 97

(2) Los Angeles Clippers – (3) Denver Nuggets 4-3

Na krilima Jokića Nuggetsi su sinoć stigli do 1-1 u seriji sa Clippersima. U prvom meču su izgledali jako loše, umorni od teške serije s Jazzom. Ipak proigrali su na vrijeme i dali do znanja Clippersima da se neće tako lako provući. Sjajno su limitirali Leonarda koji nije izgledao tako loše kao sinoć već jako dugo vremena. Jokić i momci iz Denvera imaju šanse, Clippersi su ekipa sa dosta mana, uzgred rosteru puno kvalitetnih imena.

Leonard je uključio svoj playoff mode i to je bilo previše za okrnjenje Mavse. Clippersi su, moramo priznati, imali dosta sreće protiv Mavsa. Zingis se povredio, te nakon treće utakmice se nije vraćao u roster. Dotada je bio drugi najbolji igrač ekipe, iza Dončića, i napokon je pokazivao formu prije povrede. Mavsi su na krilima fantastičnog Dončića i njegovog šuta za pobjedu uspjeli izjednačiti na 2-2, ali nakon toga postojala je samo jedna ekipa. Clippersi su se pokazali dosta labilnim u tom prvom krugu. U toj četvrtoj utakmici ispustili su preko 20 poena prednosti i dopustili Luki da ih “torpedira”. Leonard je morao još više povući za pobjedu, a ono što najviše brine Doca je forma Paula George. Nije se mogao sastaviti s košem u prvom krugu, očajno je šutirao i bio praktički igrač manje u napadu. Ako išta ozbiljno misle, PG se pod hitno mora probuditi i pomoći Leonardu.

Očajna obrana gotovo je koštala Nuggetse serije protiv Jazza. Imali su 1-0, preživjeli su 57 poena Mitchella i sve se činilo dobrim. Naredne tri utakmice su otišle na stranu Jazza. Mitchella i dalje nisu mogli čuvati, priljučio se i Ingles i Gobert i Nuggetsi su izgledali kao jednom nogom kući. Ipak, ukazao se Murray i s nekoliko fantastičnih vezanih mečeva vratio ih je u igru. Jokić je bio također sjajan, posebno u posljednjem odlučujućem meču. Osim 30 poena, ubacio je i koš za pobjedu, iako je zahvaljujući nespretnosti Nuggetsa serija gotovo mogla otići na drugu stranu. Conleyev šut sa sirenom, srećom po Jokića i Nuggetse, izašao iz koša i tako su uspjeli zadržati prednosti i izboriti drugi krug.

Nuggetsi se nisu ni okrenulu, a našli su se u istoj situaciji kao i seriju prije, protiv Jazza. U zaostatku 1-3. Nisu se predavali, iako su stvari izgledale izuzetno loše. U petoj utakmici, Clippersi su u jednom trenutku imali i 19 poena prednosti, no u drugom dijelu Nuggetsi se bude. Uspjevaju dobiti petu utakmicu, a na krilima tog momentuma dobijaju sve do kraja. Ključna je možda bila šesta utakmica. Clippersi su bili odlučni završiti seriju i ne dopustiti sedmu utakmicu. Ipak, Jokić i Murray su imali drugačije namjere. Naš centar je odigrao jednu od najbolji utakmica svoje karijere, ubacivao je sa svih strana i sjajno vodio ekipu. Izborili su sedmu utakmicu, koji su na kraju izdominirali. Murray je ubacio 40 poena, a Leonard i PG su imali katastrofalne izvedbe.

Junački su se borili i na kraju izborili Finale konferencije i borbu sa Lakersima.

Game 1:  LA 120, Denver 97
Game 2:  Denver 110, LA 101
Game 3: Denver 107, LA 113
Game 4:  LA 96, Denver 85
Game 5*: LA 105, Denver 111
Game 6*: Denver 111, LA 98
Game 7*: LA 89, Denver 104

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*