Miami Heat 2019 – 2020: Kako su ‘otpisani’ završili u Velikom finalu

Najprijatnije iznenađenje prošle sezone, ekipa Miami Heata sa Floride po mišljenju mnogih imala je potencijal i kapacitet da pomrsi konce Lakersima u velikom finalu. Da se nisu povredili Goran Dragić, Bam Adebayo, te da se Jimmy Butler nije nadljudski trošio, ko zna kako bi se završila ta priča.

Riley i Spoelstra su ponovno pokazali kao vrsni znalci. Riley je sklopio sjajnu ekipu, a Spoelstra je sve to fino uklopio. Ove sezone imaju idealan spoj mladosti i iskustva. Dragić, Butler, Igoudala, Crowder su sve redom iskusni veterani, Butler je vrhunska klasa i veliki borac, a nekolicina njih ima ozbiljnog playoff iskustva, pa čak i poneki prsten. No, najveća snaga Miami Heata ove sezone je njegova mlada jezgra skupljena ili putem drafta ili putem “otpisani” igrača iz G-lige.

Wikkipedia

Kultura sa jugoistoka SAD nastavila je da oduševljava fanove širom zemlje ali i sveta, a podsetimo se kako je tim igrao proteklih sezona:

Stari lisci

Miami ove sezone ima stvarno dosta sjajnih mladih igrača, ali glavna snaga ove ekipe je u veteranima. Dvojac Butler – Dragić igrao je fantastičnu sezonu, još bolji playoff, i bili su glavna pogonska snaga Heata. Dragon je na početku sezone pristao na ulogu šestog igrača. Realno, imao je mjesto u petorci u većini ekipa u NBA, ali Dragon je još jednom pokazao kako je velik igrač. Prihvatio je svoju ulogu i odrađivao je odlično. Sve dok nije došao red da se vrati u petorku. Rookie senzacija regularne sezone Kendirck Nunn ušao je u “balon” u lošoj formi. Spoelstra je zatim “potegnuo” na klupu i “instalirao” Dragona u petorku. Miami je proigrao, a Dragon je bio njihov najbolji igrač u prva dva kruga, i ko zna da se nije povredio pred finale šta bi bilo do kraja serije sa Lakersima.

Potenciran kao “rak rana svlačionice” Jimmy Butler je promijenio tri ekipe u posljednje tri godine. Iz Bullsa je otišao u Wolvese, zatim u Sixerse. Niti u jednoj ekipi se nije najbolje snašao. Inzistirao je na dolasku u Miami na ljeto. Što je tražio to je i dobio. Ova ekipa Heata je već prošle sezone bila solidna. Falio im je jedan superstar kako bi mogli konkurirati za nekakav ozbiljniji rezultat. Jimmy nije smatran za “taj red” superstarova, no u ovoj ekipi on to jest. Idealno se uklopio u ratničku košarku Heata. U obrani sjajan, a u napadu povuče kada treba. Izvukao je nekoliko playoff utakmica ove sezone za Heat i u velikom finalu je nadljudskim naporima doneo Heatu dve velike pobjede nad favorizovanim timom iz LA.

Otpisani

Nekoliko sezona unatraga Riley je započeo praksu dovođenja “otpisanih” igrača iz G-Lige. Uzeo je Whitesidea, pružio mu drugu priliku, a ovaj mu je višestruko vratio. Whitesidea su izabrali Kingsi, no tamo se nije naigrao. Igrao je u D-ligi za Reno Bighornse, a promenio je čak 7 klubova prije dolaska u Heat. Stari lisac Riley ga je odlično “nanjušio” i Hassan je postao jedan od dominantnijih centara lige. Sada je u Blazersima, gdje je stigao kao zamjena za Nurkića. Pokazivao je na momente vrlo dobre igre, kao u najboljim danima u Heatu ali i dalje je bio previše nekonstantan kroz čitavu sezonu.

Ubojiti šuter Duncan Robinson na putu je da postane još veći “ulov”. Svoju koledž karijeru započeo je u D3 diviziji, a D1 košarku je zaigrao u Michiganu. Prijavio se za draft 2018. godine nakon provedene četiri godine na koledžu. Heat ga je potpisao kao nedraftiranog i dao mu priliku. Slabo je igrao u prvoj sezoni, no u ovoj je eksplodirao. Pretvorio se u jednog od najubojitih šutera Lige. Ubacuje 13.5 poena uz preko 4o% šuta za tri poena u toku regularne sezone. To ga svrstava u top 5 šutera u Ligi. Njegova suradnja s centrom Bemom Adebayom je posebna priča. Način na koji koristi blokove i kreće se bez lopte je za udžbenike. Heat je u Duncanu dobio strašnog šutera kojega Spoelstra očito jako dobro zna kako iskoristiti.


Miami HEAT 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  39 – Udonis Haslem; 36 – Andre Igoudala

Najmlađi igrači:  20 – KZ Opala, Tyler Herro

Najviše nastupa: 73 – Duncan Robinson (68 kao starter); 72 – Ban Adebayo

Najviše minuta po meču: 33.8 – Jimmy Butler; 33.6 – Bam Adebayo

Strelci: 19.9 – Jimmy Butler; 16.2 – Goran Dragić; 15.9 – Bam Adebayo; 15.3 – Kendrick Nunn; 13.5 – Duncan Robinson, Tyler Herro

Asistencije: 6.0 – Jimmy Butler; 5.1 – Bam Adebayo, Goran Dragić

Skokovi: 10.2 – Bam Adebayo; 6.7 – Jimmy Butler; 6.6 – Justise Winslow

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55.7 % – Bam Adebayo; 52.7 % – Derrick Jones; 48.2 % – Jae Crowder


Draft priča

Heat je prošle sezone imao i 2 rookiea koji su pružali fenomenalne partije.

Kendrick Nunn je bio najveće iznenađenje Lige tokom regularnog dela. Kada pogledamo njegovu srednjoškolsku karijeru, zapravo teško da možemo biti iznenađenji s ovim. Naime, Nunn je svojedobno bio jedan od najbolji bekova u Americi u svojoj generaciji. Igrao je u istoj srednjoj školi kao i Derrick Rose, Simeon High, a iako je imao preko 10 ponuda za studiranje, odlučio je ostati kući te upisati sveučilište Illinois. Posljednju sezonu odigrao je za Oakland, a bio je i drugi strijelac NCAA Lige iza Trae Younga. Premjestio se na drugo sveučilište jer je na Illionisu bi optužen za remećenje javnog reda i mira, te čak i da je udario jednu ženu. Kendrick je priznao kako je remetio javni red i mir, no kategorički je odbio otpužbe da je nekog udario. Nažalost, ovo je preveliki “red flag” za NBA ekipe, iako Nunn nije niti bio kriv i zato ga nitko nije izabrao na draftu. Tako je odigrao sezonu za filijalu Warriorsa, Santa Cruz, a Heat ga je “pokupio” ove sezone.

Riley je pogodio i to kako. Nunn je postao drugi igrač nakon Kevina Duranta koji je u svojih prvih 5 NBA utakmica ubacio 100+ poena. Nastavio je sezonu u sličnom tempu. Bio je jedini konkurentni kandidat Morantu za ROY nagradu jako dugo vremena, dok se Zion Williams nije vratio u pogon. U regularnom delu je davao preko 15 poena, 3.3 asistencije, i uz 2.7 skokova.

Posljednji dragulj u nizu je šuter Tyler Herro. Heatu je od odlaska Ellingtona strašno falio kvalitetan šuter. Riley je stvar riješio jako efektno, birajući 13. pickom šutera s Kentuckya Tylera Herroa. Tyler nije klasični “bijeli šuter” koji je tu isključivo da “šiba” trojke. Herro je puno puno kompletniji igrač u napadu. Šuterski je sjajan, tu nema spora, no ne može mu se osporiti ni kvalitetan prvi korak, te završavanje oko obruča. Herro je “tempirana bomba” na terenu, a to su najbolje osjetili Hawksi, Bullsi i Wizardsi. Herro je Hawksima sasuo 19 poena za četvrtinu, počeo je lagano trojkama, a na kraju je ubacivao iz svih pozicija. Wizadsima je isporučio 25 poena uz sedam trojki iz devet pokušaja, a Bullsima je ubacio 27 uz 6 skokova.

Najbolje je ostavio za playoff. Trenutno je od početka doigravanja u svakoj utakmici postigao dvoznamenkasti broj poena. Uz to, potopio je Kelte sa 37 poena i što mu je bila najbolja utakmica karijere.

Vrlo lako se zagrije, a Heat je u njemu dobio dugoročno rješenja za poziciju dvojke.

Možda i glavna uzdanica Erica Spoelstre, igrač koji nekako spaja i sve čini smislenim je Bam Adebayo. Riley i Spoelstra su od njega napravili prototip modernog centra, igrača koji sve može na parketu. Bam je od srednjoškolskih dana bio jedan od top igrača u svojoj klasi. Njegova reputacija ga je dovela na Kentucky, jedno od najprestižnijih košarkaških programa u NCAA. Razočarao je u prvoj sezoni, na prvi pogled činilo se kako Bam ima strašne fizikalije, no da mu svega ostaloga jako fali. Pao je do 13. mjesta na draftu, točno u ruke Rileyu i Spoelstri. Oni su znali što napraviti s njim.

Prošle sezone Bam je pokazao znakove strelovitog napretka, a ove godine nadmašio je sva očekivanja. Potpuno zasluženo ubilježio je svoj prvi Allstar nastup, a tijekom cijele sezone na parketu je radio sve što je potrebno za Miami. U playoffu od posebne važnosti je njegov doprinos u obrani. Služi kao korektor koji sve stiže, pa je tako i blokirao Tatuma u prvoj utakmici finala konferencije i tako donio vrijednu pobjedu Heatu.


PLAY OFF RUN: Put do velikog finala

Finale: Los Angeles Lakers – Miami Heat 4-2

Nažalost po Heat, veliko su finale Lakersi dočekali kao veliki favoriti a nakon prve utakmice Miami je ostao bez dvojca – Dagić i Adebayo, zbog povreda. Adebayo je obnovio povredu ramena i vrata, dok je Dragon imao problema sa stopalom. Adebayo se vratio te u četvrtoj utakmici, dok je Dragon odigrao samo jedan manji dio šest. Vukao je zato Jimmy Butler. Itekako je vukao. Postao je jedan od rijetkih igrača koji je imao više od jednog triple double učinka u finalu, a predvodio je Heat gotovo u svim statističkim kategorijama. Dominirao je, ni Lebron ni kompletna obrana Lakersa nisu imali lijeka za njega. Tako je i Heat došao do dvije pobjede, herojstvom Jimmya i sjajnim igrama ostatka ekipa.


Game 1: Lakers 116, Miami Heat 98
Game 2: Lakers 124, Miami Heat 114
Game 3: Heat 115, Lakers 104
Game 4: Lakers 102, Heat 96
Game 5: Heat 111, Lakers 108
Game 6: Lakers 106, Heat 93


Ipak, bez povređenog dvojca ipak nije moglo. Lakersi su bili prespremni za ovaj playoff, Vogel je izvrsno postavio ekipu i sjajno se prilagođavao svakom protivniku iz serije u seriju. Tako je uspio zaustaviti Butlera na momente, što je bilo dovoljno da Lakersi u nekim utakmicama dođu bez problema do pobjede. U posljednjoj, vidno iscrpljeni igrači Heata nisu imali rješenja za intenzitet Lakersa koji nisu nikako htjeli dopustiti sedmu utakmicu.

Lebron James je pokupio MVP titulu, totalno zasluženo.

Finale Istoka: (3) Boston Celtics – (5) Miami Heat 2-4

Sudar ove dvije ekipe je već krenuo i već nakon tri utakmice bilo je jasno kakvu seriju ćemo imati. Heat je startao s dvije početne pobjede. Posebno impresivna je bila prva kada je Adebayo strašnom blokadom donio Heatu pobjedu. Utakmice su bile “na nož” Kelti su oba puta bili jako blizu, no Butler i Heat rješavaju stvar. Bilo je nakon ta dva poraza burno u svlačionici Kelta, da bi u trećoj izašli spremni na parket i došli do prve pobjede.


Game 1: Celtics 114, Heat 117
Game 2:
Celtics 101, Heat 106
Game 3: Heat 106, Celtics 117
Game 4: Heat 112, Celtics 109
Game 5: Celtics 121, Heat 108
Game 6: Heat 125, Celtics 113


No, Heat do kraja serije uspeva da održi prednost i na kraju slavi sa velikih 4-2 za svoje novo veliko finale. Junak ključne pobede bio je Bam Adebayo sa utakmicom sezone. Ubacio je 32 poena, najviše u sezoni, te dodao 14 skokova, Butler je dodao 22 poena, a još jednom odličan je bio Herro sa 19 poena s klupe. Celti su u posljednjoj četvrtini imali +6 u jednom trenutku. Tada se budi Herro, ubacuje pet poena u 30-ak sekundi i vraća utakmicu u egal. Heat je napravio seriju 9-0, glavnu riječ su vodili Herro i Butler. Nakon Jimmyevog koša Heat je otišao na 14 poena razlike i stvari su bile jasne, Heat je u velikom Finalu!

Polufinale Istoka: (1) Milwaukee Bucks – (5) Miami Heat 1-4

Najveće iznenađenje play off, no samo za one koji nisu gledali Heat do tog momenta i pratili kako ekipa raste iz utakmice u utakmicu. Miami je razbio Buckse, koje je Middelton izvukao kako ne bi bila metla. Heat je izgledao kao bolja i kvalitetnija ekipa, a kada su Bucksi izgubili Giannisa na početku četvrte utakmice, stvari su praktički bile rješenje. Tu utakmicu su uspjeli izvući na krilima Middeltona, no to je bilo to od njih u ovoj seriji. Heat je obrambeno izgledao dva koplja ispred Bucksa, neutralizirali su Giannisa, a veliki dio krivnje možda ide i na trenera Buda. Odbio je prilagoditi rotaciju u ovoj seriji, što ga je dosta koštalo. Bucksi imaju još puno za raditi, a Heat je već sada polako postao jedan od glavnih favorita za titulu.

 


Game 1: Heat 115, Bucks 104
Game 2:  Heat 116, Bucks 114
Game 3: Heat 115, Bucks 100
Game 4: Bucks 118, Heat 115
Game 5*: Heat 103, Bucks 94


Prvi krug Istoka: (4) Indiana Pacers – (5) Miami Heat 0 – 4

Pomalo iznenađujuće Heat je počistio Pacerse u prvoj rundi. Svakako smo očekivali prolaz Heata, no da će Pacersi izgubiti sve četiri prve utakmice, pomalo je iznenađujuće. Spoelstra je pogodio prekomadovanjem iskusnog Dragića u petorku koji je bio sjajan u prvoj rundi. Bilježio je 22.8 poena uz 5 asista, te bio najbolji strijelac ekipe. Pratio ga je Butler i rookie Tyler Herro koji je imao nekoliko sjajnih predstava.


Game 1:  Heat 113, Pacers 101
Game 2:  Heat 109, Pacers 100
Game 3: Heat 124, Pacers 115
Game 4: Heat 99, Pacers 87


 

1 Trackback / Pingback

  1. Čovjek koji je doktorirao NBA Ligu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*