Atlantic 2020-2021: Četiri mušketira i – Knicksi

Odmah na početku sezone možemo sa gotovo 100%-tnom sigurnošću reći da će iz Atlantic divizije četiri ekipe ići u playoff: Raptorsi, Celticsi, Sixersi i Netsi. Baš kao i sezonu prije. Ekipe su manje više ostale identične, uz to da su Netsima napokon svi zdravi, i konačno ćemo na parketu gledati ubojite Irvinga i Duranta. Sve ekipe žele napraviti korak više nego prošle sezone, posebno Sixersi koji su razmontirali Proces. Stigli su D’Antoni i Morey koji će pokušati vratiti Proces na prave staze.

Malo više o svakoj diviziji možete čuti kod naših kolega s Busan Basket Podcasta. Marko i Luka su proletjeli kroz svih šest divizija, a nama je proletjelo vrijeme slušajući.

TORONTO RAPTORS

IN- Aron Baynes (Suns), DeAndre’ Bembry (Suns), Alex Len (Suns)

OUT- Marc Gasol (LAL), Serge Ibaka (LAC)

Najveće gubitke Raptorsi su doživjeli pod košem. Otišla su im oba stožerna centra – Marc Gasol i Serge Ibaka. Obojica su bila jako bitni faktori prošle sezone u Raptorsima. Preko Gasola se često vrtio napad, dok je Ibaka davao odličnu energiju s klupe. Od Siakama se sada očekuje još veći skok. Odigrao je vrlo dobru regularnu sezonu, ali zakazao je u doigravanju. Kelti su ga u potpunosti zaustavili, izgledao je potpuno nemoćno. Velika vijest je potpis VanVleeta. Očekivalo se da će ga Raptorsi zadržati, a on će zajedno s Lowryem biti zadužen za kreaciju napada.

Nurse na raspolaganju ipak ima solidnu centarsku liniju u Baynesu, Boucheru i Lenu, a isto tako češće će moći koristiti small-ball postave. Zvijezda iz sjene ove sezone bi mogao biti Anunoby. Izvrstan obrambeni igrač pokazao je hladnokrvnost u playoffu, ali i potencijal da razvije solidnu napadačku igru.

Raptorsi će i naredne sezone biti pritajeni favorit. Playoff im je zagarantiran, kao i da će definitivno namučiti svakog protivnika. Ipak, prevelike šanse za naslov nemaju, a potencijalno i premalo kvalitete.

IN- Tristan Thompson (Cavs), Jeff Teague, Aaron Nesmith (R), Payton Prichard (R)

OUT- Gordon Hayward (Hornets), Enes Kanter (Blazers), Brad Wanamaker, Vincent Poirier

Era Haywarda je neslavno završila. U nekoliko sezone prožetih povredama, Gordon nije pokazao puno. Na momente je bio sjajan, no tih momenata je bilo premalo. Kelti su izgubili strpljenje, a čini se da je i Haywardu trebala promjena. Prava je šteta što je doživio onako tešku povredu. Kelti se okreću dalje. Brown i Tatum su i dalje njihove glavne vedete. Prema riječima Brada Stevensa Tatum je čak još i narastao preko off-sezone. Bio je sjajan u prošlsezonskom doigravanju, vukao je Kelte i bio najbolji igrač. Osim Gordona koji, ruku na srce, nije imao preveliku produktvnost Kelti nisu izgubili previše.

Stigao je Tristan Thompson, igrač koji će definitivno pokriti najveću boljku Kelta – skok. Theis je vrlo dobar centar, no prečesto je bio usamljen u skoku i Kelti su patili na tom kraju terena. Thompson je jedan od najboljih napadačkih skakača Lige, a sigurno će donijeti određenu stabilnosti i u obrani. S njim pod obručima Kelti su definitivno jači. Umjesto Wanamakera na mjesto rezervnog playa stigao je iskusni Jeff Teague, tako da možemo reći da Kelti u ovu sezonu ulaze još jači.

PHILADELPHIA 76ERS

IN- Danny Green (Lakers), Seth Curry (Sixers), Tyres Maxey (R), Dwight Howard (Lakers)

OUT- Josh Richardson (Mavs), Al Horford (Thunder)

Pričalo se kako nije prošlo ni 24h od otkaza u Clippersima, a Sixersi su već kontaktirali Doca Riversa za poziciju glavnog trenera. Vrlo brzo dogovor je sklopljen, a Doc je postao novi trener Sixersa. Na klupu je stiglo provjereno ime, ali isto tako i trener koji je poznat po tome što gubi nemoguće. Drugo ime stiglo u stručni štab je možda čak i “zvučnije” od Doca. Daryll Morey je potpisao sa Sixersima, te je postao predsjednik košarkaških operacija. Elton Brand je zadržao svoju poziciju, dok je Morey sustigao u pomoć.

Zasada većih promjena u rosteru nije bilo. Spominjale su se razne glasine, da Harden stiže umjesto Simmonsa, Embiid je već nekoliko puta “zamijenjen”… Zasada ništa od toga. Morey je polako krenuo u rješavanje najvećih problema u rosteru. Šut im je bio najveća boljka, a to je efektno riješeno dovođenjem Setha Currya, koji je prošle sezone u Mavsima imao gotovo 50% šuta za tri poena. Stigao je i šampion Danny Green, a Morey je tako s dva poteza bitno pojačao ekipu. U “paketu” s Greenom iz šampionskih Lakersa stigao je i Dwight Howard, koji će poslužiti kao zamjena Embiidu na 15-ak minuta po utakmici umjesto Horforda kojega se riješio nakon loše prošlogodišnje sezone.

BROOKLYN NETS

IN- Bruce Brown (Pistons), Jeff Green (Rockets), Landy Shamet (Clippers)

OUT- Garrett Temple, Džanan Musa (Pistons)

Napokon kompletni! Kevin Durant je u potpunosti zaliječio povredu ahilove tetive i vratio se na parket. U predsezoni je izgledao jako dobro, kretnje su fluidne, povreda ga čini se nije uopće usporila. Što su sjajne vijesti, posebno za Netse. Vratio se i Kyrie Irving i Netsi napokon u punoj spremi napadaju naslov prvaka. To će pokušati s novim trenerom. Još za vrijeme prošle sezone Kenny Atkinson je dobio otkaz. Dugo se tražila zamjena, a na kraju je svoju priliku za trenerski debi dobio legendarni playmaker Steve Nash.

Cijela ekipa je ostala na okupu, prošlogodišnji junaci Dindwiddie, Lavert i Allen, a sada im se pridružuju i Durant i Irving. Netsi su sigurno jedni od glavnih favorita za naslov prvaka. Najveći problem za Nasha će biti kako pravedno raspodijeliti minutažu i potrošnju lopti. Naravno, uvijek je bolja odluka dati loptu u ruke Durantu, no i ostali će tražiti svoju porciju šuteva. Lavert i Dindwiddie su prošle sezone bili jako jako dobri, sigurno će htjeti nastaviti u istom ritmu.

Ako Nash usjpešno posloži stvari – Netsi postaju glavni favoriti s Istoka za naslov prvaka.

NEW YORK KNICKS

IN- Obi Toppin (R), Immanuel Quickley (R), Austin Rivers (Rockets), Nerlens Noel (Pelicans), Alec Burks

OUT– Bobby Portis, Taj Gibson, Wayne Ellington, Damyean Dotson

Knicksi su dugo bili su u potrazi za novim trenerom, a odluka je nedavno napokon pala. Novi trener Knicksa je Tim Thibodeau. Dogovoren je novi petogodišnji ugovor za koji nekako sumnjamo da će biti ispoštovan do kraja. Opet koliko je pametna odluka dati ovakav ugovor Thibsu koji se nikako nije iskazao na svom posljednjem angažmanu u Wolvesima. No, to su Knicksi. Tamo je sve moguće…

Nema spora da je Thibs dobar stručnjak, no vidljivo je kako ne trpi autoritet, te je old school tip trenera koji voli “trenirati strogoću”. U Wolvesima mu se to obilo o glavu, a u Bullsima je prolazilo dok su rezultati bili dobri. U New Yorku koji sada ima puno mladih igrača, nekako sumnjamo da će takav stav dobro proći. Isto tako poznat je po raubanju igrača, njegovi igrači redovno su u Top 5 po odigranim minutama u sezoni. Dobrano je skratio karijeru Dengu, Noahu i ostalima iz Bullsa, a indirektno je bio zaslužan i za Roseove povrede. Barem onu prvu, kod +20 nekoliko minuta prije kraja u prvoj utakmici prvog kruga playoffa!

Što se tiče samog rostera Knicksi ulaze tek s nekolicinom pojačanja. Što je zapravo i odlična stvar – nisu dali nikome ogroman ugovor koji će kasnije požaliti. Obojica rookiea su u predsezoni imali soldine predstave, a pitanje je kako će Thibs to sve uklopiti. Knicksi su mlada ekipa, a Thibs je navikao igrati već s gotovima igračima. Biti će sigurno potreban određen period adaptacije. Još ove sezone nekako ne vjerujemo da će se Knicksi upustiti u borbu za playoff, no napredak bi trebao biti očit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*