Pacific 2020 – 2021: Favoriti iz LA i povreda koja je ‘ugasila’ šampione

Jedna od zanimljivijih divizija je ona na samom jugozapadu SAD, gde stoluju aktuelni šampioni Lakersi, jedni od favorita da napadnu titulu i gradski rivali Clippersi, kao i franšiza koju kao da je neko urekao u protekle dve godine – Golden State Warriors. Šampionski tim kojeg su povrede osujetile da dođe do tripleta, a veliki come back ove sezone sprečila je još jedna povreda – Klaya Thomsona.

Malo više o svakoj diviziji možete čuti kod naših kolega s Busan Basket Podcasta. Marko i Luka su proletjeli kroz svih šest divizija, a nama je proletjelo vrijeme slušajući.

LA LAKERS

IN- Alfonzo McKinnie (Cleveland), Dennis Schroder (Oklahoma City), Marc Gasol (Toronto), Montrezl Harrell (L.A. Clippers), Wesley Matthews (Milwaukee)

OUT- Danny Green (Philadelphia), JaVale McGee (Cleveland), Dwight Howard (Philadelphia), Avery Bradley (Miami), Rajon Rondo (free agent, Atlanta), JR Smith (free agent), Dion Waiters (free agent)

Šampioni u novu sezonu ulaze još jači. Kako god to čudno zvučalo. Totalno su obnovili klupu, doveli su Schroedera i Harella, dvojicu najboljih 6. igrača Lige. Dokusurili su stvari dovođenjem Marca Gasola umjesto McGeea i Howarda koji su napustili ekipu. Dali su nove ugovore Popeu i Kuzmi koji ih ove sezone trebaju opravdati. Pogotovo Kuzma koji je igrao toplo-hladno prošle sezone. Pažnju treba obratiti i na prošlogodišnjeg rookiea Thorton Tuckera. Bio je sjajan u predsezoni, definitivno je pokazao da zaslužuje minutažu. Vogel će mu sigurno dati priliku.

Kao i prošle sezone cilj ove ekipe je naslov. Lebron i Davis su garancija barem konferencijskog finala, možda čak i velikog finala. Lakersi su jaki kao “zemlja” ove sezone dodatno su pojačali klupu provjerenim igračima sa playoff iskustvom, dok Gasol ima i šampionskog iskustva. Brojke su mu počele padati u posljednjim godinama, no u obrani je i dalje nevjerovatno koristan. U ovoj, smanjenoj ulozi Gasol će moći pružiti najviše.

Prognoza: 1 ili 2 mesto na Zapadu

Recap sezona:

 

LA CLIPPERS

IN- Serge Ibaka (Tor), Nicolas Batum (CHA), Luke Kennard (DET)

OUT- Montrezl Harrell (LAC), Landry Chamett (BRO), Rodney McGruder (DET), JaMychall Green (DEN)

Nakon prošlogodišnjeg fijaska i velikog rasula u play off seriji sa Nuggetsima, Doc Rivers je platio cenu i napustio kormilo kluba. Tyron Lue, njegova zamena, konačno će imati prilike dokazati klasu – je li sposoban samostalno voditi jedan NBA klub (bez Lebrona, naravno). Biće izazovno gledati tim koji se ne čini više tako superiornim kao prošloga leta. Posebno jer menadžment nije napravio neke značajne poteze da ga pojača. Odlazak Harrella je veliki gubitak za ovaj tim Clippersa, iako su se na toj poziciji pokrili iskusnim Ibakom koji je opet drugačiji tip igrača. Stigao je Kennard, no veliki ugovor koji je dobio tek treba opravdati dobrim zdravljem i igrama. Potpisali su Morrisa, produžili ugovor sa Paul Georgom (226 miliona za 5 godina!), doveli Batuma koji može biti značajan back up na poziciji beka kao i Jackson koji je odlučio vratiti se u LA. Od ekipe koja je prošle godine bila favorit broj 1 za titulu, a kasnije i najveće razočarenje play offa, Clippersi su sada među top 5 što im može skinuti teret favorite. Trenerski dvojac Lue – Atkinson moraće dobro zasukati rukave da posloži ovaj tim kako treba i da se već od početka regularne sezone igra ozbiljno i fokusirano.

Prognoza: Top 3 na Zapadu

Recap sezona:

 

GOLDEN STATE WARRIOS

IN – James Wiseman (1 runda, 2 pick), Kelly Oubre (PHO), Brad Wannamaker, Kent Bazemore, Nico Mannion (2 runda, 48 pick), Justinian Jesup (2 runda, 51 pick)

OUT –  niko

Sezona od koje su svi mnogo očekivali. Veliki come back sa Stephom, Klayom i Draymondon, te nekim novim mladićima poput Wigginsa (nekada 1 pick), Wisemana (2 pick ove godine) i prepoznatljivom igrom u odbrani i u napadu. No, povreda Thomsona koja će ga udaljiti sa terena još jednu godinu ambicije je spustila na nivo još jedne prosečne sezone u kojoj će se klub boriti za play off. Izgleda da je serija od pet uzastopnih finala najviše traga ostavila na Thomsonu, čeličnom borcu koji nije odustajao čak ni kada je sivma bilo jasno da kolena ne mogu više da izdrže (serija sa Raptorsima). Kelly Oubre je najzvučnije pojačanje, igrač koji bi trebao odmeniti Klaya što već sada zvuči kao loš vic. James Wiseman bi, ukoliko izdrži pritisak i prođe Draymondovu inicijaciju, mogao postati centar kakvog ova generacija nikad nije imala.

Prognoza: 8. – 12. mesto 

Recap sezona:

 

SACRAMENTO KINGS

IN – Hassan Whiteside (POR), Tyrese Haliburton (12 pick, 1 runda), Xavier Tillman (35 pick, 2 runda), Jahmi’us Ramsey (43 pick, 2 runda), Kenyon Martin Jr (52 pick, 2 runda)

OUT – Bogdan Bogdanović (ATL), Kent Bazemore (GSW), Harry Giles (POR), Alex Len (TOR)

Razbaštinjavanje zaostavštine Vlada Divca u Sacramentu. Tako se može nazvati prelazni period između dve sezone. Odlazak srpske legende se čela kluba, Peđe Stojakovića u paketu, kao i Bogdana Bogdanovića u Hawkse dovelo je do raspada srpskog četverca. Ispostavilo se bez kormilara. Divac je, ukratko, doživeo neuspeh sa svojom vizijom, a sada će se izgleda raditi drugačije. Kingse je napustio i Bogdan Bogdanović, a njegov odlazak otvara proctor za Buddy Hielda koji se u proetkle dve sezone isprofilisao u sjajnog šutera sa distance, ali je isto tako pokazao nekonstantu i veliko nezadovoljstvo statusom. Očekuje se njegova eksplozija ove sezone, kao i napredak De’Aarona Foxa, koji u Orlandu nije podsećao na hot prospect i lidera ovoga tima. Sve oči će biti uprte i u Marvina Bagley od kojeg se očekuje konačno da pokaže klasu i odigra jednu sezonu kako valja. Nađe li Bagley nekakvu inicijalnu hemiju sa Foxom, i ostane li pre svega zdrav, Kingsi se nečemu mogu nadati. Na poziciji centra Kingsi su doveli Hassana Whitesidea, double double mašinu koji se na prvu loptu čini kao veliko pojačanje, ni njegov karakter i statistika koja skriva odsustvo njegovog doprinosa timu je nešto sa čime Kingsi treba da računaju kao rizik. Ulazak u plej-of ne deluje kao nemoguća misija, a trener Walton će imati priliku da razvija mladi tim i rezultatski ga diže do kraja ove sezone.

Prognoza: Borba za play off

Recap sezona:

 

PHOENIX SUNS

IN – Chris Paul (OKC), Jae Crowder (MIA), Damian Jones (MIA), Abdel Nader (OKC), Langston Galloway, Jalen Smith (1 runda, 10 pick), CJ Elleby (2 runda, 46 pick)

OUT – Ricky Rubio (MIN), Kelly Oubre (GSW), Aron Baynes (TOR), Franks Kaminsky (SAC), Ty Jerome (OKC), Jalen Lecque (IND), Elie Okobo (BRO)

Sunsi su tokom letnje pauze napravili ozbiljan tim. Već profilisanom šuteru, a još uvek mladom igrau, Devinu Bookeru i double dobule mašini na centru, DeAndre Aytonu dodali su iskusnog Chrisa Paula koji još uvek ume da igra na vrhunskom nivou i bude mentor mladim igračima. Stigao je i Jae Crowder koji se u dresu Miamia profilisao u odličnog šutera i pouzdanog člana prve petorke. Tu su i Mikala Bridges kao i Cameron Johnson koji su u Orlandu igrali odlično, Darip Šarić i Javon Carter koji su dobili produženje ugovora. Sunsi su bili iznenađenje ‘balona’, malo im je falilo da od potpunog otpisanih dođu do play offa, sada na krilima tih igara i uz pojačanja koja su stigla imaju priliku da se konačno plasiraju u play off.

 Prognoza: od 6. do 8. mesta Zapada
Recap sezona:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*