Southeast 2020-2021: Hawksi postali opaki, u South Beachu porasle ambicije

Možda i najveće promjene u rosterima na Istoku doživjele su ekipe iz Southeast divizije. Hawksi su dodali brdo novih igrača i izgledaju opako, Wizardsi su u blockbuster tradeu dobili Westbrooka, a Jordan i Hornetsi su riskirali sa Haywardom i Lamelo Ballom. U borbu za playoff ove sezone trebali bi se uključiti i Hawksi i Wizardsi, a Miami Heat ima puno veće ambicije nakon lanjskog finala. Finalisti su manje-više ostali na okupu, “prijetilo” se Dragiću koji je potpisao novi ugovor a dobili su i nekoliko pojačanja. Najavu ostalih divizija možete pročitati na linkovima:

Malo više o svakoj diviziji možete čuti kod naših kolega s Busan Basket Podcasta. Marko i Luka su proletjeli kroz svih šest divizija, a nama je proletjelo vrijeme slušajući.

Atlanta Hawks

IN- Kris Dunn (Chicago), Danilo Gallinari (Oklahoma City), Solomon Hill (Miami), Nathan Knight (undrafted), Rajon Rondo (L.A. Lakers); Bogdan Bogdanović (Kings)

OUT- DeAndre’ Bembry (Toronto), Charles Brown Jr. (free agent), Vince Carter (retired), Dewayne Dedmon (Detroit), Treveon Graham (Milwaukee), Damian Jones (Phoenix), Skal Labissiere (free agent), Jeff Teague (Boston)

DRAFT – Onyeka Okongwu (6. pick), Skylar Mays (50. pick)

I više nego dobar napredak Trea Younga “natjerao” je Hawkse da reagiraju. Doveli su niz iskusnih igrača i sudeći po prvoj utakmici sezone – izgledaju opako. Dva najveća potpisa su Danilo Galinari i naš Bogdan Bogdanović. Talijan je otišao iz Thundera, a pomalo suprotno njegovim najavama da želi potpisati za contendera, ipak je prihvatio 61 milion $ od Hawksa. Bogdanović je bio na pragu Bucksa, ali praktički u zadnji tren Hawksi upadaju u posao. Bogdan će sada igrati u puno ozbiljnijoj ekipi od Kingsa, što će njemu definitivno odgovarati. Za početak čini se ulazi s klupe i ima ulogu šestog igrača, no vrlo brzo bi mogao biti prekomandovan u petorku. Stigao je i veteran Rondo, te vrlo dobri defenzivac Dunn iz Bullsa. Njima su dodatno ojačali i klupu, te izgledaju spremno za playoff.

Washington Wizards

IN- Russell Westbrook (Rockets); Anthony Gill (Khimki), Robin Lopez (Milwaukee), Raul Neto (Philadelphia)

OUT- Admiral Schofield (Oklahoma City), John Wall (Houston), Jerian Grant (Houston), Ian Mahinmi (free agent), Shabazz Napier (free agent), Gary Payton II (free agent), Jarrod Uthoff (New Orleans), Johnathan Williams (free agent)

DRAFT- Deni Avdija (9. pick); Cassius Winston (53. pick)

Na početku prošle sezone Wizardsi su dobili grozne vijesti. Još jednu sezonu su morali pregurati bez ponajboljeg i najplaćenijeg igrača, Johna Walla. Wall je propustio više od polovice prošle sezone zbog puknuća ahilove tetive. Činilo se kako postoji šansa da bude spreman, no oporavak nije tekao po planu. Wall se nije vraćao na parket. Pojavile su se glasine o tradeu, a onda smo dobili blockbuster zamjenu. Poslali su Walla u uzdrmane Rocketse, a nova akvizicija postao je Russell Westbrook. Wizardsi su ovim potezom potpuno razdrmali ekipu. Pitanje je koliko će se West prilagoditi ekipi. Gledajući posljednjih nekoliko mjeseci prije “balon” Westbrook je igrao fantastičnu košarku. Uhvatio je ritam, prilagodio se ekipi i dominirao. Nažalost povreda ga je izbacila iz ritma, vratio se nakon početka balona. Formu nažalost nije uspio uhvatiti, no definitivno postoji nada da će se West vratiti na taj nivo igre u dresu Wizardsa.

Draft su odradili poprilično efikasno. Stigao je Deni Avdija, Izraleac srpskih korijena koji je u prošloj sezoni bio standardni član rotacije u Euroligi u dresu Maccabia. U predsezoni je pokazao da je već sada spreman za NBA ligu, a po svemu sudeći Brooks mu je dodijelio i startno mjesto.

Miami Heat

In – Avery Bradley (L.A. Lakers), Maurice Harkless (New York), Max Strus (Chicago)

Out – Kyle Alexander (free agent), Jae Crowder (Phoenix), Solomon Hill (Atlanta), Derrick Jones Jr. (Portland), Gabe Vincent (free agent)

Draft – Precious Achiuwa (20. pick)

Najprijatnije iznenađenje prošle sezone, ekipa Miami Heata sa Floride po mišljenju mnogih imala je potencijal i kapacitet da pomrsi konce Lakersima u velikom finalu. Da se nisu povredili Goran Dragić, Bam Adebayo, te da se Jimmy Butler nije nadljudski trošio, ko zna kako bi se završila ta priča. Sada u novu sezonu ulaze s puno većim ambicijama. Pod “velikim prijetnjama” Jimmy Butlera, Goran Dragić je bio primoran potpisati novi ugovor s Heatom. Očekivano, Dragić je vođe ove ekipe, a on i Butler su razvili posebnu kemiju. Glavni igrači su ostali na okupu, Herro i Robinson će i dalje terorizirati na bokovima, Adebayo je nagrađen novim ugovorom za sjajne igre, a Butleru nije bilo niti na kraj pameti da opet mijenja ekipu. Rotacija će se malo promijeniti, otišao je dosta bitni član Jae Crowder, a klub je napustio i Derrick Jones Jr. Umjesto njih dvojice, stigli su Bradley i Harkless, možda za nijansu kvalitetniji igrači od Crowdera i Jonesa.

Heat u ovu sezonu ulazi kao jedan od glavnih favorita s Istoka. Očekujemo žestoku borbu između Heata, Bostona, Netsa i Bucksa, u South Beachu očekuju barem Finale konferencije.

Charlotte Hornets

IN – Gordon Hayward (Boston, sign and trade)

OUT – Dwayne Bacon (Orlando), Willy Hernangómez (Pelicans), Kobi Simmons (free agent), Ray Spalding (waived), Nicolas Batum (L.A. Clippers), Robert Franks (Orlando)

Draft – LaMelo Ball (3.pick), Vernon Carey Jr. (32.pick), Nick Richards (42.pick), Grant Riller (56.pick)

Godinama unazad Hornetsi važe za jednu od najmanje zanimljivih franšiza koju analitičari redovno otpisuju pred početak svake sezone, ne davajući im šanse i u bori za play off. Poraz je potpisan još prošloga leta, kada su se svesno odrekli svog najboljeg igrača – Kembe Walkera – nakon kojeg je ostala praznina, i jedan od najlošijih rostera u ligi. Novopridošli Rozier nije ispunio očekivanja, ali neočekivano je iskočio Dante Graham. Dante je zapravo “uskočio” u Kembine cipele umjesto Roziera i bio ponajbolji igrač Hornetsa prošle sezone. Jordan je uvidio da s ovim rosterom playoff neće biti niti na vidiku, pa se odlučio na nekoliko riskantnih poteza. Otpustio ja Batuma i riješio se jednog od najgorih ugovora Lige, a umjesto njega stigao je Gordon Hayward kojemu je iskrcao brdo $ – točnije 128 za četiri godine.

Na drafu je riskirao s Lamelo Ballom. Najmlađi od braće vrlo lako može biti Allstar igrač, no isto tako može biti i potpuni promašaj. Trenutno šut mi nije niti blizu NBA razine, mehanika je možda i gora nego u brata mu Lonza i morati će puno raditi na tome ako želi uspjeti. Ipak, strašan pregled igre i odlične fizičke predispozicije mogu baciti sjenu na njegove mane i to je bilo dovoljno Jordanu da ga izabere. Hornetsi bi ove sezone mogli biti jedno od najugodnijih iznenađenja. Ako Hayward napokon proigra i ostane zdrav, a Lamelo barem djelomično ispuni očekivanja evo Hornetsa u borbi za playoff.

Orlando Magic

IN – Dwayne Bacon (Charlotte), Jordan Bone (Detroit), Karim Mané (undrafted)

OUT – D.J. Augustin (Milwaukee), Melvin Frazier Jr. (Oklahoma City), Wes Iwundu (Dallas), BJ Johnson (Miami), Vic Law (free agent), Amile Jefferson (Boston)

Draft – Cole Anthony (15.pick)

Posljednja ekipa s Istoka koja se plasirala u playoff su bili Orlando Magic. Otprilike su ostvarili očekivanja, posebno uzeći u obzir koliko su se mučili s povredama kroz sezonu. Glavne vedete na krilnim pozicijama Isaac i Aminu i Ennis su propustili dobar dio utakmica.Nažalost ni ove sezone ne mogu pobjeći od povreda. Isaac će propustiti dobar dio i ove sezone, a Mo Bamba još uvijek osjeća posljedice Covida i nije spreman za početak sezone. Glavne vijesti u Orladnu su novi ugovori Fultzu i Isaacu. Pokazali su da vjeruju u njih, no pitanje je koliko će im to isplaiti. Ako obojica ispune svoj potencijal – definitivno se isplati. Ipak postoji puno upitnika. Od Fultza još uvijek čekamo da odigra sezone bez povreda i velikih oscilacija u formi, dok od Isaaca za početak očekujemo da ostane zdrav kada se napokon vrati na parket.

Ove sezone Vučević će i dalje biti glavni i odgovorni u ovoj ekipi. Možda dočekamo eksploziju Arona Gordona, a pažnju treba obraiti na Colea Anthonya. 15. pick na ovogodišnjem draftu imao je sjajnu predsezonu. Donio je pobjedu u utakmici protiv Hornetsa i direktno je nadigrao Lamela Balla.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*