Northwestern 2020 – 2021: Sezona grumenja, trenutak istine za Lillarda i Jazzere

Denver će nastaviti dominirati Northwestern divizijom, a tim koji je spoj iskustva i mladosti osokoljen je igrama u balonu. Gledati trojac Jokić-Murray-Porter sigurno će biti zabavno, a rezultati ni ove sezone ne bi trebalo da izostanu. Čvrsti Utah konačno čeka svoju priliku da napravi veći iskorak u toku regularne sezone i play offa, dok su Blazersi i pored salary limita uspeli solidno da prošire svoj roster. Wolvsi uvek mogu da iznenade, prijatno ili neprijatno, dok će za OKC ovo biti takmičarski nebitna sezona.

Najavu ostalih divizija možete pročitati na linkovima:

Malo više o svakoj diviziji možete čuti kod naših kolega s Busan Basket Podcasta. Marko i Luka su proletjeli kroz svih šest divizija, a nama je proletjelo vrijeme slušajući.

Denver Nuggets

IN – Zeke Nnaji (1 runda, 22 pick), RJ Hamton (1 runda, 24 pick), JMychal Green, Facundo Campazzo (REAL), Isaiah Hartenstein

OUT – Jerami Grant (DET), Mason Plumlee (DET), Torrey Craig (MIL), Noah Vonleh (CHI)

Uzbudljivo će biti gledati Denver u narednoj sezoni. Denver i njihov strateg Malone odlučili su u novu sezonu ući sa oprobanim snagama – Nikolom Jokićem koji je istinski superstar, Jamalom Murrayem koji traži kontinuitet vrhunskih igara i Michael Porter Jr od kojeh se očekuje da bude taj treći tas na vagi i igrač koji će lomiti kada bude trebalo. Ostalo je tu jezgro iskusnih igrača poput Harrisa, Bartona i Millsapa. No, otišli su back up centar Plumlee, te Jeramy Grant čiji je odlazak u Pistonse hendikep u odbrani. Dolazak JaMychal Greena je izuzetno dobra akvizicija i delimično će popuniti tu prazninu, ali on je ipak tip defanzivca koji moze da brani više i snažnije kosarkaše od Granta. Na poziciji playa gde se Monte Morris iskristalisao kao pozdana opcija stigao je atraktivni Facundo Campazzo iz Reala. Navijači ali i uprava tima imaju velika očekivanja nakon plasmana u finale Zapada prošle sezone. Denver je mlada ekipa ali ima iskustva kao i igrače (Jokića ali i Murraya) koji su spremni rešavati mečeve i donositi prevagu.

Prognoza: 1 do 4. mesta na Zapadu

Recapovi sezona:

 

Utah Jazz

IN – Derrick Favors (PEL), Udoka Azubuike (1 runda, 27 pick), Elijah Hughes (1 runda, 39 pick), Shaquille Harrison

OUT – Tony Bradley (76ERS), Ed Davis (MIN), Rayon Tucker (CAVS), Emanuel Muddiay

Svake godine Jazzeri sa sjajnim timom i velikim ambicijama ulaze u novu sezonu. Na kraju se zadovolje prvim krugom play offa, uz utisak da su mogli više. Čvrst i iskusan tim kakav je ovaj Jazzera, svakako je jedan od najozbiljnijih kandidata za visoki plasman. Donovatn Mitchell je već superzvezda i sjajan scorer, Conley se uklopio u sistem, Gobert je potpisao novi ugovr i zadovoljan ulazi u novu sezonu, uz povratnika i drugog strelca ekipe Bojana Bogdanovića koji je timu falio u finišu sezone. Tu je povratnik Favors, ‘nagazna mina’ Ingles, te Clarkson koji se isprofilisao u jednog od najpouzdanijih igrača sa klupe. Utah igra čvrstu odbranu, imaju arsenal šutera u napadu, i Snyder bi konačno iz ovoga tima mogao izvući maksimum a to je makar finale konferencije.

Prognoza: Među prvih 5 na Zapadu

Recapovi sezona:

 

Portland Trailblazers

IN – Robert Covington (HOU), Derrick Jones (MIA), Enes Kanter (CEL), Hary Giles, CJ Elleby (2 runda, 46 pick)

OUT – Trevor Ariza (OKC), Hassan Whiteside (SAC), Weynen Gabriel (PEL), Mario Hezonja

Limitirani visokim ugovorima svog udarnog dvojca Lillard – Mc Collum Blazersi su uspeli u toku ovog prelaznog roka popuniti neke od rupa. Stigli su Kanter, Covington, Jones, Giles a nove ugovore potpisali su Hood i Carmelo Anthony. Roster bi ovim ‘osveženjima’ mogao dobiti na širini i eventualno ovom timu koji i dalje ne uliva puno poverenje stručne javnost nešto ranije obezbediti plasman među 8 na Zapadu. Iako Lillard spada u jednog od najboljih igrača u lige, i bio je ‘vruć’ u toku nadmetanja u Orlandu, on nije dovoljan za ambicije koje ovaj tim ima. No, raduje da novu sezonu dočekuju sa zdravim Jusufom Nurkićem koji je i te kako falio timu u toku protekle sezone, a uz Kantera na back upu to bi trebalo da bude solidno popunjena centarska linija.

Prognoza: Od 6 do 10. mesta

Recapovi sezona:

 

Minnesota Timberwolves

IN – Athony Edwards (1 pick), Ricky Rubio (OKC), Jaden McDaniels (1 runda, 28 pick), Ed Davis (NYK)

OUT – James Johnson (DAL), Omari Spellman (NYK), Jacob Evans (NYK), Kelan Martin (IND)

Kada pogledamo trenutni roster Wolvsa, on ne izgleda tako loše. Sa dva sjajna igrača ovenčana All Star nastupima (Towns, Russell) i sa mladim igračima koji imaju puno prostora za napredak poput Beasleya i Hernangomeza, ovo bi mogao biti tim za play off već u ovoj sezoni. U međusezoni stigao je prvi pick Anthony Edwards koji bi fizički mogao dominirati ligom, a vratio se i ljubimac navijača – Ricky Rubio. Čini se da bi ovo mogla biti sezona u kojoj će da se gradi timska hemija i gde će D’Angelo, KAT, Rubio, Beasley, Edwards i ostatak tima pokušati jasno da definiše svoje uloge u timu i da to ovenča dobrim rezultatima i play off nastupom.

Prognoza: Borba za play off

Recapovi sezona:

 

Oklahoma City Thunder

IN – Aleksej Pokuševski (1 runda, 17 pick), Theo Madelon (1 runda, 34 pick), Al Horfrod (76ers), George Hill (PEL), Trevor Ariza (DET), Justin Jackson (DAL), Darious Miller (PEL), TJ Leaf (IND), Frank Jackson, Ty Jerome (PHO)

OUT – Chris Paul (PHO), Steven Adams (PEL), Dennis Shroeder (LAK), Danilo Gallinari (ATL), Nerlens Noel (NYK), Abdel Nader (PHO), Terrance Ferguson (76ers), Andre Roberson

A u sezonu 2020-2021 Thunderi, koja je 13-ta po redu za ovu franšizu, ulaze sa novim trenerom. Dosadašnji asistent, Mark Daigneault, promovisan je u novog prvog stratega čime će biti drugi najmlađi trener u ligi, nakon Ryana Saundersa iz Wolvsa. U trejdu sa Sunsima, klub je napustio Chris Paul a stigli su Ty Jerome, Kelly Oubre Jr., Ricky Rubio, Jalen Lecque, kao i pick prve runde drafta 2022. Potom je Oubre trejdan u Warriorse u zamenu za još dva picka prve runde drafta – 2021 (zaštiženi pick Warriorsa) i 2022 (zaštićeni pick Denvera). Rubio je prosleđen u Wolvse, u zamenu za draft prava na srpskom centra Alekseja Pokuševskog, Jamesa Johnsona i picka druge runde drafta 2024. U velikoj razmeni sa Bucksima i Pelicansima, u redove OKC-a završavaju iskusni play George Hiil, kao i Darius Miller i Kenrich Williams, stigla su još tri picka – zaštićeni prve runde (Denverov) 2023, te dva druge runde – Wizardsa 2023 i Hornetsa 2024. Još četiri picka druge runde stiže kroz trejdove u kojima je Danillo Gallinari završio u Hawksima, Lecque u Pacersima, Dellon Wright u Pistonsima. Ukoliko pametnu budu radili sa pickovima, pred ovom franšizom je svetla budućnost – u narednih šest godina imaju pravo na čak 16 pickova prve runde drafta, i još mnoštvo iz druge. Doduše, naredna sezona će biti izazova. Sa novim trenerom, mladom jezgrom timu će biti potrebno vreme da se uigra i pronađe svoj indentitet. Gilgeous-Alexander je lider ovog mladog tima, a uz Georga Hilla i Treora Arizu gotovo ceo tim sastavljen je od igrača prosečne kvalitete ili mladih igrača koji tek treba da se razvijaju.

Prognoza: Dno zapada, bez takmičarskih ambicija

Recapovi sezona:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*