Southwest 2020-2021: Rakete u raspadu, Mavsi i Luka pucaju visoko

Stižemo sa našim najavama i do poslednje divizije, Southwest, koja će po mnogo čemu biti izuzetno zanimljiva. Houston Rocketsi su u raspadu. Morey, D’Antoni i Westbrook su već otišli, a Harden se svim silama bori da ode i on. Najveća šteta u svemu ovome je što će Silas morati debitirati u ovakvoj atmosferi… Mavsi su pojačali klupu, kako su Cuban i Carslie najavili – doveli su igrače koji se mogu “potući” pod obručima – zaštitnici Luke i Zingisa. Pelicansi i Memphis na krilima svojih mladih zvijezda Moranta i Ziona probat će uhvatiti playoff, a Spursi su na izmaku snaga i pitanje je vremena kada će se krenuti u rebuilding.

Houston Rockets

IN – John Wall (Wizards), Sterling Brown (Milwaukee), DeMarcus Cousins, Mason Jones (undrafted), Jae’Sean Tate (Sydney Kings), Brodric Thomas (undrafted), Christian Wood (Detroit)

OUT- Robert Covington (Portland), DeMarre Carroll (free agent), Tyson Chandler (free agent), Michael Frazier (free agent), Jeff Green (Brooklyn), William Howard (free agent), Luc Mbah a Moute (free agent), Austin Rivers (New York), Thabo Sefolosha (free agent), Isaiah Hartenstein (Denver), Russell Westbrook (Washington)

Draft – Kenyon Martin Jr. (52.pick)

Rocketsi su se nakon propalog Moreyevog eksperimenta potpuno raspali. Otišao je Morey, D’Antoni a i raspustili su dobar dio rostera. Nisu skrivali da se žele riješiti Westbrooka. Kao ni što Brodie nije skrivao da ponovno želi trade. Ipak, zainteresiranih strana nije bilo baš previše. Spominjali su se Hornetsi, sve dok nisu uzeli Lamela na draftu, a i uvijek prisutni Knicksi. Iznenađujuće, Knicksi nisu “zagrizli”. Onda su u posao upali Wizardsi. Čini se kako nije bilo drugog rješenja niti za jednu ekipu. Wall, kao i Westbrook vuče ogroman ugovor, a na parketu ga nije bilo više od dvije godine. Problemi s koljenom i ahilovom tetivom sigurno su ostavili traga na 30-godišnjeg Walla. Teško da će Wall nakon ovakvih povreda ponovno biti najbrži igrač Lige kao u najboljim danima. Bolji je šuter od Westbrooka, iako ni njemu to nije najjače oružje, pa se bolje uklapa u petorku s Hardenom. Ipak, ako Wall ne proigra Harden bi i drugom nogom mogao biti na izlaznim vratima.

Harden je pak posebna priča. Svim silama pokušava isposlovati svoj odlazak iz Houstona. Nije došao na prvi zajednički trening, ne pridržava se Covid protokola… Sve je izglednije kako će Rakete popustiti i mijenjati i Bradu. Prvo je izrazio želju za Heatom i Bucksima, a sada je na listu dodao Blazerse i Kelte. Sapunica se nastavlja…

Ono što bi trebali pratiti u Rocketsima su igre centarske linije Wood-Cousins. Boogie se vraća nakon teških povreda i rehabilitacija i toplo se nadamo da će ostati zdrav i vratiti barem dijelić stare forme. Wood je s druge strane možda i glavna nada Rocketsa. Pistonsi su ga olako pustili, a na kraju bi se moglo ispostaviti da je Wood bio najbolje poslovanje Rocketsa u ovom prijelaznom roku.

New Orleans Pelicans

IN – Steven Adams (Oklahoma City), Eric Bledsoe (Milwaukee), Wenyen Gabriel (Portland), Willy Hernangómez (Charlotte), Will Magnay (Brisbane Bullets), Naji Marshall (undrafted)

OUT- Jrue Holiday (Milwaukee), Darius Miller (Oklahoma City), Jahlil Okafor (Detroit), Derrick Favors (Utah), Zylan Cheatham (Oklahoma City), Josh Gray (Oklahoma City), Frank Jackson (Oklahoma City), E’Twaun Moore (Phoenix), Kenrich Williams ( Oklahoma City), Ike Anigbogu (waived), Tony Carr (waived)

Draft – Kira Lewis Jr. (13.pick)

Jure Praznik je napustio Pelicanse. Govorkalo se o tradeu dugo vremena, Bucksi su dali dovoljno i Pelicansi su pustili Holidaya. Dati će više prostora Lonzu koji je istina debelo razočarao u balonu. No, tijekom sezone dao je naznake da je popravio igru. Prvenstveno svoj šut. Sada mu šuterska forma izgleda puno prirodnije nego dosada i vidljiv je ogroman napredak. Kao i prošle sezone sve oči su uprte u Ziona. Prema najavama ove sezone neće imati ograničenje minutaže kao prošle sezone. Barem dok ne doživi prvu lakšu povredu… Kao mentor stigao je ponajbolji teškaš Lige- Steven Adams koji će zabetonirati reket Pelicansa. Ostatak ekipe je manje-više nepromjenjen. Ingram je očekivano potpisao produljenje za popriličnu svotu i oko njega i Zionaće se vrtiti igra Pelicansa. Playoff nikako nije zagarantiran, a po svemu sudeći za posljednje mjesto u doigravanju mogli bi se boriti baš Pelicansi.

San Antonio Spurs

IN –Keita Bates-Diop (Denver)

OUT- Marco Belinelli (Virtus Bologna), Bryn Forbes (Milwaukee), Chimezie Metu (waived), Tyler Zeller (waived)

Draft  Devin Vassell (11.pick), Tre Jones (41.pick)

Ekipa na izmaku… Ekipa koja je napravila možda i najmanje promjena na svom rosteru. Od bitnijih igrača otišli su rubni članovi rotacije Belinelli i Forbes, a na njihovo mjesto stigao je Vassell. Spursi su još jednom odradili vrlo dobar draft. Vassel je ponajbolji šuter na draftu, ima igru spremnu za Ligu, a u predsezoni pokazao je dobre stvari. Odlaskom ranije navedene dvojice otvara mu se dosta minuta. Lako je moguće da će ovo biti posljednja Popova sezona. Već je nekoliko puta bio pred mirovinu, najavljivalo se, no Pop je ostao na klupi. Ipak, ova ekipa nema previše potencijala, moraju krenuti u smjenu generacija i rebuilding, a to bi lako moglo biti pod novim trenerom…

 

Dallas Mavericks

IN – James Johnson (Minnesota via Oklahoma City), Josh Richardson (Philadelphia),Nate Hinton (undrafted, two-way contract), Wes Iwundu (Orlando)

OUT- J.J. Barea (released), Seth Curry (Philadelphia), Delon Wright (Detroit), Justin Jackson (Oklahoma City), Antonius Cleveland (free agent), Michael Kidd-Gilchrist (New York), Josh Reaves (free agent), Dakota Mathias (Philadelphia), Courtney Lee (waived)

Draft – Josh Green (18.pick), Tyrell Terry (31.pick), Tyler Bey (36.pick)

Nakon ispadanja u playoffu protiv Clippersa Cuban i Carslie su znali što im fali. Kako su i najavili, doveli su “snagatore” koji će braniti Luku. Teško da su mogli proći bolje od Jamesa Johnsona, čovjeka s crnim pojasom i ne tako malom povijesti MMA borbi. Johnson je prije nekoliko sezona bio odličan u Heatu, ali povrede su učinile svoje. No i dalje može pomoći i odraditi 20-ak kvalitetnih minuta s klupe. Umjesto sjajnog šutera Currya, stigao je obrambeni specijalac Richardson. Prošle godine s Lukom za kormilom Mavsi su imali jedan od najboljih napada u povijesti Lige. Ono gdje je štekalo je bila obrana. Bez Currya i njegovog šuta će preživjeti i napad neće toliko patiti, no instaliranje Richardsona u petorku će itekako biti od značaja. Dobili su igrača koji čuva 1-3 pozicije, izuzetno je dobar defenzivac na lopti i odličan kradljivac. Nije se najbolje snašao u Sixersima i traži iskupljenje u Mavsima.

Memphis Grizzlies

 Memphis Grizzlies - Wikipedia

IN – Killian Tillie (undrafted, two-way contract), Sean McDermott (undrafted, two-way contract)

OUT- Josh Jackson (Detroit), Anthony Tolliver (free agent), Yuta Watanabe (Toronto), Marko Guduric (waived)

Draft – Desmond Bane (30.pick), Xavier Tillman Sr. (35.pick)

Uz Spursa ekipa koja je malo toga mijenjala. Memphis je imao sezonu iznad svakih očekivanja. Do samog kraja bili su u borbi za playoff. Na kraju su ispali u odlučujućoj utakmici protiv Lillarda i Blazersa. Morant je tada odigrao utakmicu karijere i najavio ponovnu borbu za playoffu ovoj sezoni. Prvu večer je bio sjajan, popravio je rekord karijere a na parketu je izgledao nezaustavljivo. Najveći hendikep je povreda Jaren Jacksona JR koji bi se trebao vratiti nekada ove sezone. Ipak, “prebolio” je tešku povredu koljena i sigurno će mu trebati određeno vrijeme da uhvati formu.

Morant će definitivno podići razinu svoje igre ove sezone, pa od Mempihisa opet možemo očekivati borbu za playoff. Veliki utjecaj na njihov uspjeh će imati i Jaren Jackson Jr i njegovo zdravlje. Nominalno je drugi igrač ekipe, a ako se uspije vratiti na staru razinu forme po povratku na parket, Memphis bi mogao biti dark horse Zapada.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*