Euroliga, ABA, NBA: Tri naša Kralja!

Kosmagazin.com

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Vladimir Stanković

Tokom dugogodišnjeg življenja u Španiji naučio sam da se tamošmja deca ne raduju Deda Mrazu koji stiže za Novu godinu, nego sa najvećom radošću čekaju “Rejese”, tri kralja koja 6.januara dolaze sa istoka planete. Naravno, stižu sa poklonima koje često dele bacajući ih iz kola dok se kolona njihovih vozila kreće ulicama grada punim dece. Tri kralja su Melćor, Gaspar i Baltazar, predstavljaju tri rase, tri kontinenta. Melćor je Evropljanin, Gaspar je iz Azije a Baltazar je Afrikanac. Neću više o njima, koga zanima ovaj hrišćanski običaj može da potraži dodatne informacije.

Ja ću o naša tri košarkaška “kralja”, o tri centra, tri stuba, na kojima počiva budućnost naše košarke. Reč je o Nikoli Jokiću, Nikoli Milutinovu i Filipu Petruševu. Sva trojica su sjajno završila prethodnu godinu i počela novu:

* Nikola Milutinov (30.12.1994) je MVP Evrolige za decembar. Njegov CSKA je ostvario šest uzastopnih pobeda, polovinu od ukupno 12, a naš centar je sa 12,3 poena i 12,5 skokova i indeksom 24 bio najzaslužniji za lepu seriju. Sećam se kad mi je Žarko Vučurović, moj omiljeni igrač iz Radničkog 80-ih godina (jednom je Partizanu dao 42 poena), tada trener u Vršcu, pričao da ima “jedan mali” koji će daleko dogurati. Prognoza se ostvarila. Iz Hemofarma je došao u Partizan, onda je “crno-beli” dres zamenio “crveno-belim”, ali ne Zvezdinim nego Olimpijakosovim, da bi pre odlaska u NBA (2015. su ga kao 26. pik izabrali Spursi iz San Antonia) obukao dres CSKA. Očito, sa velikim uspehom.

Nikola Milutinov

* Istovremeno, Jadranska liga je objavila da je MVP decembra Filip Petrušev, centar Mege. Njegove brojke su impresivne: 25.8 poena, 9,8 skokova, 1,7 blokada. 1,5 asistencija, indeks 31,8. Jasno je da je Mega usputna stanica. Već sada se formirao poduži red vodećih evropskih klubova, ali sva je prilika da će Petrušev u NBA, gde mu je i mesto. Studirao je na Univerzitetu Gonzaga, zna američku košarku, ko ga dovede napraviće sjajan posao jer Petrušev ima samo 20 godina, rođen je 15. aprila 2000. Naša reprezentacija, ako sve bude kako treba, u njemu ima centra za narednu deceniju.

Filip Petrušev

* Iz NBA stižu sjajne vesti o dostignućima Nikole Jokića. Sa prosekom 24,1 poena, 11,7 skokova i 11,9 asistencija obara i neke istorijske rekorde, niže tripl-dabl učinke, sigurno ide ka novom učešću na Ol star utakmici a nije nerealno da razmišlja i o individualnim nagradama u sezoni koju je tako dobro počeo. S obzirom da ima tek 25 godina (rođen je 19.02.1995) i pred njim je još dosta sezona igranja

Sa ovom trojicom sjajnih centara naša reprezentacija će u narednom periodu biti moćna. Uvek smo imali dobre centre, od Nece Đurića i Trajka Rajkovića preko genijalnog Kreše Ćosića do Vlade Divca. Dobrom centru je neophodan dobar plej, a mi ga imamo. Miloš Teodosić je upravo proglašen za najboljeg organizatora igre prve fase Evrokupa, a kad dodamo Stefana Jovića, Ognjena Jaramaza, pa Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu, Nemanju Nedovića, Marka Gudurića, Dejana Davidovca, Radeta Zagorca, Ognjena Dobrića, Uroša Trifunovića… vidimo da perspektiva naše košarke uopšte nije loša. Nadam se da će selektor Igor Kokoškov uspeti da za letošnje olimpijske kvalkifikacije u Beogradu okupi sve raspoložive snage, a onda pravac Tokio.

Po medalju!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*