‘Veliki pas’ NBA košarke!

Gary Dineen /NBAE/Getty Images

Glenn ‘Big Dog’ Robinson rođen je 10. januara 1973 godine. Svojevremeno bio je jedna od najvećih koledž zvijezda u Americi. Čitavu prvu sezonu morao je “odmoriti” jer nije zadovoljio akademske standarde. Za to vrijeme radio je kao zavarivač, ali iduće sezone popravio je ocjene i vratio se u ekipu. U trećoj koledž sezoni pružio je najbolje partije. Odveo je svoj Purdue do Elite Eighta u sezoni 1993/94, gdje su ispali od Granta Hilla i njegovog Dukea. “Big Dog” je te sezone bilježio sjajnih 30.3 poena uz 10.1 skokova u prosjeku, a za to je jednoglasno nagrađen i Naismithovom i Woodenovom nagradom za najboljeg koledž igrača.

Bio je prvi pick drafta 1994, kada su ga izabrali Bucksi. Izabran je ispred Jasona Kidda i Granta Hilla. Odmah na početku ušao je u probleme. Zakačio se s Bucksima oko ugovora, priča se da je tražio tada nestvarnih 100 miliona $ raspoređenih na 13 godina. Zahtjevi su bili totalno nesuvisli – posebno u to vrijeme. Ipak dogovorio je i dalje respektabilnih 68 miliona na 10 godina. Ovo je do dan danas najveći ukupni iznos ugovora za jednog rookie u povijesti. Bogdan je s Kingsima potpisao veći godišnji ugovor, no on je dobio oko 30-ak miliona $ za tri sezone.  U ovom klubu je proveo osam sezona, da bi potom proveo po jednu sezonu u Hawksima i 76ersima. Svoju poslednju sezonu (2005) u Spursima okrunio je jedinom titulom prvaka.

Robinsona nikako ne može proglasiti za busta. U Bucksima je igrao stvarno odlično. Zaradio je dva Allstar nastupa (2000,2001), izabran je u rookie petorku a postao je i drugi najbolji strijelac Bucksa u povijesti, iza neprikosnovenog Jabbara. Na smiraju karijere uzeo je i prsten sa Spursima, no njegova uloga je bila minimalna u tom pohodu na naslov. Od prvog picka ipak se očekivalo više, posebno kada je izabran prije Granta Hilla i Jasona Kidda. U to vrijeme Hill je bio praktički Lebron prije Lebrona, da ga povrede nisu spriječile imao bi puno puno bolju karijeru. O Kiddu sve znamo, jedan od najboljih playeva u povijesti Lige. Big Dog ih je obojicu preskočio na draftu, no kada se podvuče crta ne možemo reći da je imao bolju karijeru.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*