Nikad prežaljeni momci iz Kišnog grada

seattle supersonics 1996
Insidehook

Franšiza koju nikada nećemo prežaliti su Seattle Supersonicsi. Kišni grad ostao je bez svoje NBA ekipe 2008. godine kada se franšiza preselila u Oklahomu. Izgubili smo Sonicse, a dobili Thundere. Seattle je bio sudionik NBA lige još od davne 1967. godine. BIli su izuzetno stabilna franšiza, češće su bili u playoffu nego što su ga propuštali.

Trenutni komisionar NBA lige Adam Silver izjavio je kako NBA razmatra mogućnost proširenja za dvije nove ekipe. Covid pandemija zahvatila je i NBA, te je definitivno ubrzala Silverovu odluku da krene u proširenje. Ekipu koji svi ponovno želimo vidjeti su Sonicsi, da Kišni grad Seattle napokon ponovno dobije svoju NBA ekipe. Preliminarni razgovori su obavljeni, a gradonačelnica Seattlea je vrlo optimistična o povratku košarke u njen grad.

Kišni momci

Predvođeni Wilkensom s klupe i Jackom Sikmom na terenu uzeli su naslov u sezoni 1978/79 godine, bez velikih zvijezda na parketu timskom igrom porazili su u finalu Bulletse. Ispostavilo se da će to biti jedini naslov prvaka u povijesti Sonicsa, no ekipa koju su sklopili 90-ih bila je najjača u njihovoj povijesti.

Brbljavac Payton je bio vođa, zajedno sa letačem Shawnom Kempom činio je jedan od najubojitijih tandema u povijesti NBA Lige. Od sezone 1990/91 imali su 8 playoff nastupa zaredom, dominirali su Zapadom no nešto je uvijek falilo. U sezoni 1993/94 imali su najbolji score Lige igrali su sjajnu košarku, a George Karl je umalo ostao bez kose nakon sjajnog početka. Te sezone su ispisali povijesti, nažalost u negativnom smislu. Kako su imali najbolji score Lige u playoff su ušli s prvog mjesta, te su igrali protiv 8. plasiranih Nuggetsa. Sonicsi su te sezone postali prva ekipa u povijesti Lige koja je kao prvoplasirana ispala iz playoffa u prvom krugu. Mutombo i Nuggetsi su iznenadili momke iz Kišnog grada i njihov playoff je završio puno ranije od očekivanog.

Naredna sezona nije bila ništa bolja, izuzev toga što ovaj puta nisu imali najbolji score Lige pa ispadanje u prvom krugu playoffa im je “nešto lakše” palo. U te dvije sezone propustili su ogromnu priliku, jer tih godina nije bilo Jordana. -“Nije mi toliko ni žao što smo izgubili od Bullsa u finalu, već mi je više žao što smo propustili priliku u protekle dvije sezone kada nije bilo MJ-a” – izjavio je George Karl koji je s klupe predvodio Sonicse.

Naredne godine stvari su kliknule. Payton se etablirao kao jedan od najboljih bekova Lige, zasigurno jedan od najboljih obrambenih bekova Lige. Kemp je letio parketom, a njih dvojica su činila jedan od najubojitih tandema u povijesti NBA Lige. Imali su čak 5 dvoznamenkastih strijelaca, uz Paytona i Kempa tu su bili i Detlef Schremph, Hersey Hawksin i Sam Perkins. Te sezone su morali ići na sve ili ništa, ali postojao je ogroman problem. Jordan se vratio i Bullsi su izdominirali Ligom u sada već povijesnoj 72-10 sezoni. U Seattleu su znali, ako žele do naslova moraju do njega doći preko Jordana i Bullsa.

To ne znači da su imali lagan posao na Zapadu. Čekali su ih Spursi predvođeni Admiralom, Rocketsi s Olajuwonom i Drexlerom i na kraju Jazz s Maloneom i Stocktonom. Upravo su potonji bili posljednja prepreka do velikog finala. Serija se odužila na 7 utakmica, a u posljednjoj su izvukli 80-76 pobjedu limitiravši Malonea i plasirali su se u veliko finale.

Jordan i Bullsi su ih čekali napeti kao puška, na krilima fantastične regularne sezone. Iskusni Bullsi su odmah u startu pokazali tko je gazda i poveli su s čak 3-0 u seriji. Karl je možda pogriješio, čuvao je Paytona u obrani te mu nije dao da preuzima Jordana iako je Payton bio daleko najbolji vanjski obrambeni igrač Sonicsa. Činilo se da je već kasno, 3-0 nitko nije preokenuo, no do prije dvije sezone nitko nije izbacio prvoplasiranu ekipu u prvom krugu playoffa. Sve je bilo moguće.

Payton je počeo igrati obranu na Jordanu, limitirao je Najvećeg koliko god je to moguće i Seattle se ekspresno vratio u seriju. Uzeli su naredne dvije utakmice, smanjili na 3-2 i dobrano zakomplicirali stvari. Nažalost, naredna utakmica je bila kobna za njih. Ovaj puta ni Payton nije imao odgovor Bullse koji su izvukli 75-87 pobjedu i 4. naslov prvaka.

Možda i nije bilo realno da te godine osvoje naslov, no kako i sam Karl kaže oni su svoje prilike propustili u protekle dvije sezone. Narednih sezona su opet dominirali u regularnom dijelu, redovno su bili u samom vrhu ali u playoffu su redovno ispadali u prvom ili drugom krugu. Bilo je glasina kako hoće razmijeniti Kempa, koji se nakon tih sjajnih sezona odao porocima i više nikada nije bio isti igrač. Payton se dugo zadržao u ekipi, no za ovim propuštenim prilikama sigurno još i dan danas žali.

Žalimo i mi, prvenstveno zato što smo izgubili Sonicse. Ta ekipa je imala neku posebnu draž, kao i grad Seattle koji hvale svi NBA igrači kao fantastičan grad za igranje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*