Luka Garza, najbolji centar sveučilišne košarke

Screenshot/Youtube

Kolonija naših igrača u NCAA ligi ove sezone “osiromašena” je za Filipa Petruševa koji je nakon prošlosezonske dominacije na Gonzagi, nastavio u još jačem ritmu u ABA ligi. Ipak, Petrušev je dobio “zamjenu”. Luka Garza, Amerikanac bosanskih korijena trenutno je najbolji igrač NCAA lige. Centar petoplasiranog Iowa Statea dominira uz nevjerovatne brojke. Inače, Garzina majka Šejla igrala je profesionalno u Europi, a zanimljivo je da mu je ujak Teoman Alibegović, legenda slovenske košarke i njen najbolji strijelac u povijesti.

Garza je odrastao u Washingtonu, gdje je išao u srednju školu. Zbog ograničenih fizikalija nije bio smatran za top regruta, a kao svoje sveučilište odabrao je Iowa State. Od prve sezone bitan je član rotacije, a tek prošle je preuzeo jednu od glavnih uloga u ekipi. Za 32 minute ubacivao je 23.9 poena uz 9,8 skokova. Odlučio je ostati još jednu godinu na sveučilištu, i to se pokazalo kao vrhunski potez. Već u drugoj utakmici sezone, Garza je nagovijestio što slijedi. U pobjedi protiv sveučilišta Southern Jaguars Garza je upisao 41 poen uz gotovo savršenih 11/12 iz igre i 3/3 za tri poena. U prvom poluvremenu sam je nadigrao cijelu ekipu Southerna koji su ubacili 35 naspram 36 Garzinih poena.

Nastavio je u sličnom tonu, a nakon 13 utakmica u prosjeku ima 27,6 poena, 8,6 skokova uz 62,7% šuta iz igre i pomalo nevjerovatnih 48,9% za tri poena. Gledajući Garzu na parketu ne možemo poreći da podsjeća na Dirka Nowitzkog. Izuzetno je snažan, a odlično koristi svoje tijelo kako bi došao do šuta. Nije mu strano niti ubaciti fadeaway šut poput Dirka, a ove sezone je pravi “snajper” i za tri poena. Napadački arsenal je potpun, a već sada se pokazao i kao vrlo dobar bloker. Ove sezone je na 1.8 blokada u prosjeku, a iako su mu lateralne kretnje i dalje dosta spora, odlično koristi tijelo i duge ruke. Svakako će morati dodatno raditi na obrani prije dolaska u NBA, no Garza je definitivno sjajan prospekt.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*