Gorostas iz “Zemlje Mormona”

Auerbachova krilatica “Visinu ne možeš naučiti“ bila je voditelja tadašnjem treneru Utah Jazza, da 1982. na NBA draftu  kao 72. picka izabere 2.24 m visokog Marka Eatona. On je tada imao već 26 godina. Već u prvoj sezoni najavio je da će imati veliki doprinos za igru, posebno odbranu, Utaha jer je kao rookie zalepio 275 blokada u 81 meču što je tada bio rekord franšize. Nastavio je igrati sjajno i u narednim sezonama, a spektakularan je bio tokom 1984-85 kada je na kontu imao 456 blokada oborivši tada rekord Elmorea Smitha iz 1973-74 po broju blokada u jednoj sezonu. U toj sezoni imao je prosek od 5.56 blokadi po meču, duplo više nego drugoplasirani Hakeem Olajuwon. Bio je i peti skakač lige (11.3 skoka), i izabran je za najboljeg odbrambenog igrača lige po prvi put, a četiri godine kasnije (1989) ponovio je taj uspeh. Te godine je prvi i jedini put igrao na All Staru.

Eaton je bio poznat po tome što je šuteve blokirao da nije morao ni skočiti sa zemlje:

U celoj svojoj karijeri igrao je za jedan klub – Utah Jazz. Ukupno 11 sezona, 875 mečeva, uz 6 poena, 7.9 skokova i 3.5 blokade po meču.

Eaton je ostao aktivan i nakon igračke karijere, koja je počela kasno, a bila je ispresecana povredama. Na veliku scenu vratio se tokom All star takmičenja u zakucavanju kada je igrač Utaha Jeremy Evans skočio preko njega i atraktivno zakucao.

Eaton je i dalje rekorder po proseku blokada u karijeri sa 3.5 blokade, a odmah iza njega su Manute Bol i drugi velikani NBA košarke:

Kada gledamo broj blokada ukupno, prvi na listi je lider šampionske ekipe iz Houstona Hakeem Olajuwon (3.830), a drugi je Dikembe Mutombo (3.289). Među top 10 blokera nalaze se i nekadašnji tornjevi blizanci iz San Antonia, David Robinskon i Tim Duncan.

Zanimljivo da je Duncan na mestu broj 5 svoga nekadašnjeg saigrača i mentora pretekao tek u svojoj poslednjoj igračkoj sezoni, i to 15. novembra 2015. U meču u kojem su Spursi savladali 76erse, Duncan je zabeležio 15 poena, četiri skoka, dve asistencije i pet blokada za 28 minuta igre. .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*