Čovek koji je zbog dugog jezika ostao bez MVP titule!

screenshot

Izvor: Golden State Warriors Balkan

Jedini je košarkaš u istoriji koji je bio najbolji strelac NCAA, NBA i nekadašnje ABA lige.

Već u svojoj drugoj NBA sezoni postao je vodeći strelac lige (37.4p), čime je prekinuo niz Wilta Chamberlaina od sedam takvih sezona.

1967. godine postavio je rekord po proseku postignutih poena (40.8) u velikom finalu. Trajao je 26 godina, sve dok ga nije skinuo Michael Jordan (41.0).

Odmah nakon poraza u finalu povukao je potez kojim je sve iznenadio. Dobio je primamljivu ponudu “koja se ne odbija”, te postao prva zvezda koja se iz NBA preselila u ABA ligu. Igrao je za Oakland Oakse, koje je sa klupe vodio njegov tast. Javnost ga je okarakterisala kao sebičnog lovca na novac.

Pet godina kasnije vratio se u svoj dom, Warriorse, koje je 1975. godine ponovo uveo u finale, u kom su važili za potpune autsajdere. Epilog? Bulletsima je uručena metla, a on je poneo MVP odličje. Tu šampionsku titulu veliki broj stručnjaka ocenjuje kao apsolutnu senzaciju i najveće iznenađenje od postojanja lige.

Prepoznatljiv po “Bunar” tehnici, kojom se služio i pokojni Radivoj Korać, šest puta je nosio epitet najboljeg izvođača slobodnih bacanja lige. U trenutku kada se povukao, bio je najuspešniji penaldžija u NBA istoriji (90%).

Osam puta je išao na All-Star, ali nikada nije osvojio MVP nagradu u regularnom delu, koja se tada dodeljivala na osnovu glasova igrača. Upravo to navodi kao glavni razlog za izostanak najvrednijeg individualnog trofeja u svojim vitrinama – bio je bez dlake na jeziku, zbog čega nije imao puno prijatelja među kolegama, pa čak ni saigračima. Nažalost, verovatno je u pravu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*