Jazz ponovno odjekuje Ligom

Utah Jazzeri su već mjesec dana ekipa u najboljoj formi u Ligi. To je potvrđeno kada su pretekli Lakerse i trenutno su ne samo na čelu Zapada, već i na čelu Lige. Fantastična serija počela je još početkom prvog mjeseca. Porazili su ih Knicksi, a sljedeći meč su igrali protiv Giannisa i Bucksa. Šuterska rapsodija je počela, ubacili su čak 25 trojki i suvereno došli do pobjede. Oborili su rekord franšize koji je trajao samo 13 utakmica – do sinoć. U meču protiv Hornetsa, Jazzeri su opet imali strašnu šutersku večer. Ubacili su čak 26 trojki i propravili rekord.

Stvari su se napokon poklopile u Utahu. Conley je proigrao, Babo je pronašao ruku nakon nezgodne povrede, a Mitchell i Gobert odrađuju standardno dobar posao. Conleyevo buđenje je definitivno najbolja stvar koja se mogla dogoditi Jazzu. Prošle sezone imao je problema s povredama, tek se navikavao na Snydeov sistem i nije mogao dati svoj maksimum. Ove sezone potpuno drugačija priča. Malo koja ekipa je tako ovisna o jednom igraču kao Jazz o Conleyu. Na 100 posjeda Jazzeri imaju +9 s Conleyem na parketu, dok bez njega imaju -14.7. To je najveća +- razlika u Ligi.

Popravio se u svim statističkim kategorijama i sjajno upravlja napadom Jazza. Distribucija lopte je sjajna, kao i raspodjela poena. Imaju čak šest dvoznamenkastih igrača, od kojih dvojica, Ingles i Clarkson, ulaze s klupe. Dovoljno šuteva imaju i Mitchell i naš Babo, koji u posljednje vrijeme to maksimalno koriste.

Babo opet rešeta

Prije početka “balon” odlučeno je kako će Bogdanović otići na operaciju, te se potpuno posvetiti povratku u narednoj sezoni. Oporavak nije tekao po planu, tako da je Babo ušao u sezonu s bolnim zglobom na šuterskoj ruci. Mučio se sa formom, a čak je i probao nositi zavoj oko šuterske ruke. Bio je nekonstantan, ponekada bi “poludio”, a onda bi drugu utakmicu ubacio 5,6 poena. U prvi deset utakmica sezone ubacivao je 12.1 poen uz 35% šuta iz igre i samo 32.3% za tri poena. Kako se mašinerija Jazza zagrijavala, tako je i Babo bio sve bolji i bolji.

U narednih 13 utakmica Babo je proigrao. U prosjeku je ubacivao 18.7 poena uz značajno bolje postotke šuta, 47.8% iz igre, te 49,5% za tri poena uz 3.5 trojki po utakmici! U posljednjih pet je to još i bolje, 21.1 poen uz pomalo nevjerovatnih 58.5% šuta za tri poena!

S druge strane, Donovan Mitchell je na zavidnom nivou cijelu sezonu. Samo jednom je išao ispod 10 poena, a u prosjeku ubacuje 23.3 poena uz oko 4 asista i skokova u prosjeku. Ipak, Donovan prima gotovo najviše kritike u redovima Jazza, zajedno s Gobertom. U jeku serije, kada su već imali sedam pobjeda u nizu, Shaq je u čudnom intervjuu dao do znanja Mitchellu da mislim da on nema “ono što je potrebno” za naslov.

Donovan se nasmijao i nastavio pobjeđivati. U narednih osam utakmica izgubili su samo od raspucanog Jokića i Nuggetsa, ostalo sve čiste pobjede. Uz poneki srušeni rekord. Riskirali su prošle godine s Conleyem, ove s Gobertom. Još samo da i DPOY centar počne opravdavati u potpunosti novi ugovor Jazzeri bi ove sezone mogli daleko.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*