Dan kada se Jordan pretvorio u Boga… i u đavola

Preneseno sa: sportskasecanja.com

Osamdesete godine. Teška vremena za NBA ligu, u to vreme liga je finansijski bila daleko od današnjeg vremena, nije bilo toliko novca. Po mnogima liga je bila nezanimljiva, a jedino što je privlačilo pažnju bilo je rivalstvo između Seltiksa i Lejkersa, koje je bilo nešto najuzbudljivije tih godina, to je bila borba dva epska neprijatelja. To neprijateljstvo je bilo trajno, a njihove utakmice su bile lepe za gledanje. To je bilo nešto više od košarke. Razlikovalo se od svega drugog i privlačilo je pažnju celog sveta, jer do tada takvo rivalstvo nije viđeno. Ali bez ikakve sumnje sve je postalo drugačije od 1984. godine, kada je Majkl Džordan došao u ligu, a pre više 30 godina desio se događaj o kome danas pišemo i koji je može se slobodno reći promenio košarku.
20. aprila 1986. godine igrala se druga utakmica prve runde plej-ofa između Seltiksa i Bulsa, dan ranije Deni Ejndž i Majkl Džordan su se sreli na terenu za golf u predgrađu Bostona. Zvezda Čikaga mu je tada rekla: “Sutra ću vam ubaciti 50 poena. Razbiću vas.“ Ejndž se grohotom nasmejao. “Čeka te iznenađenje, Denis Džonson je tražio da se pobrine za tebe, a ti već znaš šta to znači.” Džonson je bio jedan od najboljih odbrambenih igrača u ligi, ako ne i najbolji, ali bili su to dani kada je Majkl bio mlad i optimističan, spreman i sposoban za sve, rizikovao je čak i svoju karijeru, jer je tako hteo.

Majkl Džordan vodio je fantastične duele protiv Seltiksa.
Majkl Džordan vodio je fantastične duele protiv Seltiksa.

U tom trenutku njegova statistika je bila 25 poena po meču, ali je malo ranije izašao iz najgore povrede u karijeri, preloma desnog stopala i Bulsi su mu preporučili da odmara. Nije se morao forsirati. Oporavio se sam u Severnoj Karolini, u svojoj kući, bez obilaska lekara koje mu je Čikago preporučio, vratio se sam da igra na uličnim terenima i vremenom je sam skinuo gips. Da bi povratio osecaj za košarku igrao je basket dosta na uličnim terenima. Vratio se na terene na svoju ruku i sačekao je da se Čikago domogne plej-ofa, iako niko nije ni verovao u to. U prvom meču doigravanja budućih šampiona, Džordan je ubacio 49 poena. Čikago je naravno izgubio, te sezone Boston je imao 40 od 41 na svom parketu u regularnoj sezoni. Bird, Mekhejl, Periš, Denis Džonson i kompanija bili su prava ekipa za svoju publiku, igrali su za njih, za pobede i za pivo, nezaboravni…
Druga utakmica između Seltiksa i Bulsa prenošena je na CBS-u. Igrala su se dva produžetka, 4 igrača Seltiksa izašla su zbog 6 ličnih grešaka, svirano im je 66 faulova, a Majkl Džordan je izbacio ceo svoj repertoar, nešto što danas gotovo da nije moguće videti u košarci, partija za udžbenike. Niko nije mogao da ga zaustavi. Igrao je 53 od 58 minuta. Pogodio je 22 puta iz igre (bez pogođene trojke) i ubacio 19 slobodnih bacanja. Na kraju, 63 poena, najviše u istoriji plej-ofa, srušen rekord Eldžina Bejlora koji je ubacio 61 poen, takođe protiv Seltiska, 14. aprila 1962. godine. Posle meča u kojem je Džordan briljirao jedan od radnika iz „Boston gardena“, starac koji je tu radio još od pedesetih godina, rekao je da je video samog đavola. Ni Deni Ejndž u razgovoru sa novinarima posle susreta nije krio oduševljenje Majklovom partijom: „Bio je tako dobar da si samo mogao da ga gledaš.“

Leri Bird, koji je ranije u toku sezone Majkla nazvao balavcem, izjavio je svoju čuvenu recenicu za istoriju: “Nisam verovao da iko može ovo da uradi, bar ne protiv Seltiksa u Boston gardenu. Čini mi se da je ovde danas bio bog prerušen u Majkla Dzordana”, a zatim je nastavio sa hvalospevima na Džordanov račun: “Pogađao je iz svih pozicija, prolazio nas je kako god je poželeo. Svi smo ga čuvali, pokušali smo na sve načine, ali ga nismo mogli zaustaviti.”
I Leri Bird, koji ga je tokom sezone osporavao, odao je Džordanu priznanje posle fantastične Majklove partije u Bostonu.

Leri Bird, koji je ranije u toku sezone Majkla nazvao balavcem, posle meča izjavio je svoju čuvenu rečenicu za košarkašku istoriju: “Nisam verovao da iko može ovo da uradi, bar ne protiv Seltiksa u „Boston gardenu“. Čini mi se da je ovde danas bio Bog prerušen u Majkla Dzordana.” – a zatim je nastavio sa hvalospevima na Džordanov račun: “Pogađao je iz svih pozicija, prolazio nas je kako god je poželeo. Svi smo ga čuvali, pokušali smo na sve načine, ali nismo mogli da ga zaustavimo.” Mnogo godina kasnije Majklov tadašnji saigrač Džon Pekson podsetio se istorijskog meča u „Boston gardenu“: „Odigrao je samo nekoliko utakmica te sezone, a onda je otišao u Boston i postigao 63 poena. Cela odbrana Bostona je igrala protiv njega, a on je pogađao preko dvojice ili trojice.”
Boston je na kraju dobio utakmicu sa 135:131, dobio je i celu seriju, ali je NBA te večeri dobio legendu koja je fascinirala sve. Kako izgleda kada se Majkl Džordan pretvori u Boga ili u đavola, možete se podsetiti i vi u snimku koji je pred vama.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*