Zlatni tim 80-ih: Kad su ‘vukovi’ dominirali Jugom

Veliki trener i znalac košarke, Božidar Maljković je davno izjavio : Za hrvatsku su košarku klubovi Cibone i Splita, poput nacionalnih parkova Plitvica i Kornata. Zar ćete zaista dozvoliti da vam unište nacionalne parkove. Uz Zadar koji sebe smatra kolijevkom košarke, to i jesu tri najznačajnija kluba koji su doprinijeli da je Hrvatska značajno ime na svjetskoj košarkaškoj sceni.

Klupsku košarku u Jugoslaviji, u periodu između jeseni 1979 i proljeća 1988. godine, obilježila je zagrebačka Cibona, osvojivši tri titule prvaka države (uz dva izgubljena finala), sedam nacionalnih kupova, dva Kupa pobjednika kupova i dva Kupa europskih šampiona (današnje Evrolige). Ukupno 14 trofeja!

Vladavina “cibosa” u prvenstvima prekinuta je senzacionalnim trijumfom Zadra u finalu 1986. godine. Zagrepčani nakon toga do raspada Jugoslavije nijednom više nisu postali državni prvaci, samo su još jednom uzeli Kup.

Uspon i trofeji

Uspon Cibone počinje 80-tih godina. Mag hrvatske košarke Mirko Novosel posložio je mladu ekipu predvođenu Dubrovčaninom Androm Knegom, Šibenčanom Acom Petrovićem  i Zagrebčanima koji su došli iz Industromontaže Mihovilom Nakićem i Srebrenkom Despotom, te Ciboninim igračima Damirom Pavličevićem i iskusnim Rajkom Gospodnetićem.

Prvi veliki uspjeh ostvarili su 1980. osvojivši kup Jugoslavije, pobijedivši aktualnog prvaka Evrope i Jugoslavije, Bosnu. Finale je odigrano u Borovu, koje je tih godina puno ulagalo u košarku. U zanimljivoj utakmici Cibona je pobijedila 68:62, te počinje zlatno razdoblje košarke u Zagrebu.

Sljedeće sezone, klub se pojačava jednim od najboljih igrača s ovih prostore, Krešom Ćosićem. Prve sezone osvajaju samo kup Jugoslavije,  u prvenstvu te godine jači je bio  Partizan na čelu s Kićanovićem.


CIBONA 1980-ih

Prvaci Jugoslavije: 3 (1981-82, 1983-84, 1984-85)

Kup Jugoslavije: 7 (1979-80, 1980-81, 1981-82, 1982-83, 1984-85, 1985-86, 1987-88)

Izgubljena finala: 2 (1980-81, Partizan i 1985-86, Zadar)

Kup europskih prvaka: 2 (1984-85, 1985-86)

Kup pobjednika kupova: 2 (1981-82, 1986-87)


Sezona 1981/82. donosi novine i prvo finale za Cibose. Protivnik opet isti, ali ovaj puta ishod je bio drugačiji. Unatoč prednosti domaćeg terena Partizan je pao s 2-0 u seriji, a Cibosi dolaze do svog prvog trofeja u prvenstvu Jugoslavije. Igrali su u sastavu koji će biti upamćen: Nakić, Petrović, Bečić, Čutura, Pavličević, Despot, Cetinja, Ćosić, Bevanda, Ušić, Savović i Gospodnetić. S tim da završnicu nije igrao tragično stradali Srebrenko Despot. Tada je Cibona povukla njegov dres sa brojem 9. Uz još jedan kup Jugoslavije , osvajaju i evropski kup pobjednika kupova.

Sezonu 1982/83, Bosna ponovo preuzima tron u poznatom finalu sa Šibenkom. Sljedeće sezone 1983/84. Dražen Petrović, odlazi u JNA. Njegovo odlazak iz Šibenika je bio gotova stvar. Pitanje je bilo samo gdje će nastaviti blistavu karijeru. Špekulacije su bile da će njegov izbor biti prvak Jugoslavije. Kandidati su bili Partizan, Zvezda i Cibona.

Odlučujući koš Nakića

U narednoj sezoni Cibona čini pravo čudo stigavši do titule. Zvezda je na čelu s Rankom Žeravicom i dobro posloženom ekipom bila favorit. No košem Nakića u posljednjim sekundama, Cibona postaje prvak po drugi puta u tri godine. Ćosić napušta aktivno igranje, i Novosel postavlja igru prilagođenu Draženovim šuterskim kvalitetima. Osvajaju još jedno prvenstvo, kup i evropski kup prvaka. To je bilo i posljednje prvenstvo Jugoslavije koje su osvojili.

Ciboni se tada sve otvorilo. Mihovil Nakić se prisjetio tih dana:

„Osobito mi je drag trofej koji smo osvojili mojim košem u posljednjim sekundama protiv Crvene zvezde u Zagrebu 1984. Već su nas bili otpisali, Krešo Ćosić je prestao igrati, Andro Knego je otišao u vojsku. Ali, osvojili smo prvenstvo, što je bilo presudno za dolazak Dražena Petrovića, otvorili smo vrata Kupa prvaka na čiji smo se tron popeli sljedeće sezone. Tim se košem zarolala priča o Ciboni koja je otišla do vrha Europe”.

Sljedeće sezone mijenjaju mladog Ivu Nakića za Danka Cvjetičanina iz Partizana. Ponovo osvajaju kup prvaka u Budimpešti protiv Žalgirisa. Derbi Sabonis – Dražen, dobio je Dražen.

U finalu prvenstva Jugoslavije, iznenadio ih je Zadar, predvođen Popovićem, Vrankovićem, Petranovićem. I pored rekordnog rezultata u sezoni 21/1, u play ofu, sreća je okrenula leđa Ciboni. U trećoj, odlučujućoj utakmici, Zadar dobiva 111:110.

Sezonu 1986/87, osvajaju Kup pobjednika kupova kao utješnu nagradu. U prvenstvu Jugoslavije, ispriječila se Zvezda s Prelevićem i u polufinalu eliminirala Cibonu.

Zanimljivo je  da je Cibona svoja dva posljednja prvenstva osvojila u finalima upravo protiv Zvezde. Radović, Nikolić, Karadžić, Žižić, Bogosavljev, Avdija, predvođeni Žeravicom, nisu uspjevali pobijediti Cibonu. Tek dolaskom Prelevića i Jankovića, uspjevaju i to u polufinalu.

Odlaskom Dražena Petrovića u Real iz Madrida, košarkaška bajka Cibone – bar kada je bivša Jugoslavija u pitanju – se završava.


PRVENSTVO 1981/82

Partizan – Cibona 108:112
Cibona – Partizan 89:75

CIBONA: Damir Pavličević, Aleksandar Petrović, Ivo Nakić, Andro Knego, Krešimir Čosić, Zoran Čutura, Rajko Gospodnetić, Adnan Bečić, Tomislav Bevanda, Mladen Cetinja, Sven Ušić i Srđan Savović. Trener: Mirko Novosel.

PRVENSTVO 1983/84

Cibona – Crvena zvezda 78:76
Crvena zvezda – Cibona 87:79
Cibona – Crvena zvezda 72:71

CIBONA: Mihovil Nakić, Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Damir Pavličević, Andro Knego, Sven Ušić, Rajko Gospodnetić, Zoran Čutura, Mladen Cetinja, Miro Jelavić, Marjan Nikšić, Franjo Arapović, Joško Vukičević, Ivo Nakić i Branko Vukičević. Trener: Mirko Novosel.

PRVENSTVO 1984/85

Cibona – Crvana zvezda 97:88
Crvena zvezda – Cibona 92:89
Cibona – Crvena zvezda 119:106

CIBONA: Mihovil Nakić, Aleksandar Petrović, Dražen Petrović, Adnan Bečić, Andro Knego, Sven Ušić, Zoran Čutura, Franjo Arapović, Ivo Nakić, Branko Vukičević i Igor Lukačić. Trener: Željko Pavličević.


 

1 Trackback / Pingback

  1. Yu košarka u vrhu Europe - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*