Povratak playoff košarke u New York

Sada već davne 2021/13 sezone posljednji puta se igrao playoff u Madison Square Gardenu. Knicksi su tada bili predvođeni Mike Woodsonom s klupe i Carmelo Anthonyem na parketu. Dočepali su se i drugog kruga, gdje su ispali od Pacersa. Nakon toga slijede godine očajnih sezona. Kako su stvari završile prošle godine, činilo se da svjetlo na kraju tunela nije ni na vidiku.

Prošle godine Knicksi su bili jedna od najgorih ekipa Lige. U skraćenoj sezoni imali su score 21-45, trenerska klupa je bila prazna do kraja sezone, a slobodni igrači su zaobilazili New York u širokom luku. Sve je počelo tako što ih sreća nije pomazila na draftu. Dobili su treći pick, propustili su Ziona, spasitelja franšize. Kola su opasno išla nizbrdo, no imenovanjem Leona Rosea za GM-a stvari su polako krenule na bolje. Kada se ove sezone ekipi pridružio Tom Thibodeau za kormilom, Knicksi su proigrali.

Rose je počistio svlačionicu, dobro birao na draftu, a na tržištu slobodnih igrača uspio izabrati kvalitetne veterane koji su spremni igrati za Thibsa, trenera koji prije svega inzistira na strašnom zalaganju. Iako je bilo skepse, Thibs je uspio sve preokrenuti. Ušli su sjajno u sezonu, a ekipu su kompletirali vraćanjem Derricka Rosea iz Pistonsa. Na kraju su završili na fanastičnom četvrtom mjestu Istoka, sa prednosti domaćeg terena u playoffu protiv Hawksa.

Obrana je bila granitna, kao i uvijek kod Thibsa. Dopuštali su protivnicima samo 37.9% šuta iz igre, najbolje u Ligi, a sezonu su završili kao ekipa koja je primala najmanje poena i ukupnim trećim najboljim defenzivnim ratingom Lige. Nerlens Noel je odigrao obrambenu sezonu života. Sjajno su usmjeravali na njega, a Noel je uzvratio sa 2.2 blokade po utakmici. Samo su Gobert i Turner imali više blokada od njega. Odlično je zamijenio Mitchella Robinsona koji se cijelu sezonu mučio s formom i povredama. Out je do kraja sezone, odigrao je samo 31 utakmicu.

Svojim dolaskom, Rose je donio prijeko potrebno iskustvo na bekovskim pozicijama, “romantično” ga je vidjeti kako igra sjajnu košarku. U 35 odigranih utakmica za Knickse Rose je ubacivao 14.9 poena uz 4.2 asista. Ipak, najveće iznenađenje u ekipi Knicksa je Julius Randle. Krilni centar je glavni favorit za nagradu za Igrača koji je najviše napredovao, a jedno vrijeme je bio čak u priči i za MVP nagradu. Imao je fantastičnu sezonu, vukao je Knickse cijele sezone, bio motor ekipe. Ubilježio je pet triple double učinaka, a podigao je prosjeke u gotovo svim statističkim kategorijama.

Već sada Knicksi su premašili sva očekivanja, ali Thibsova “ratnička” ekipa neće bi lak zalogaj nikome na Istoku ove sezone. Ulaze u playoff s realnim šansama protiv gotovo svih ekipa na Istoku. Ipak, za ovu ekipu ovo je samo početak. Osim nekoliko veterana poput Rosea, Bullocka i Gibsona, Knicksi imaju izuzetno mlad roster. Rookie Quickley je imao sjajnu rookie sezonu, Barrett je pokazao da polako hvata konstantu, a još uvijek čekaju Robinsonov povratak. Kakav god rezultat u ovogodišnjem playoff bio, budućnost Knicksa je svijetla. Nešto što godinama nismo mogli reći…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*