Mitch nije kič!

paceandspacehoops.com

Piše: Dragan Stojić

U Miamiu možete doći do poroka, tako su nam prikazali u čuvenoj TV seriji iz vremena mog detinjstva: narkotici, prostitutke, silikonirane lepotice u toplesima, surovi egzekutori, ajkule zalutale blizu obale Atlanskog okeana. Četrdesetak kilometara od ovog grada, u Fort Lauderdalu, može čovek  naići  na nekog probisveta, lokalnog đilkoša i zaglajdana, i , što je najbitnije za ovu priču, odličnog košarkaša.

Jedan od takvih, po protivničke postave poročnih igrača, rođen je 1965. godine u gradiću nazvanom po vojskovođi iz Drugog seminol rata.

Da čudo bude čudesnije, iz Richmonda je komandovano armijom Konfederacije u Američkom građanskom ratu (1861 – 1865), a Mitch Richmond je kraljevski komandovao Sacramento Kingsima i, na neki način, NBA ligom krajem 20. veka.

Pošto je pre 35 godina, nakon dve sezone provedene u dresu košarkaške sekcije univerziteta Moberly Area CC počeo da prede u postavi Kansas State Wildcatsa, ljubitelji igre pod obručima polako su uveravani da’’divlja mačka’’ zna gadno da ogrebe defanzivce rivala, što govori i podatak da je upisan u istoriju ove akademske porodice kao čovek s najboljim učinkom od svih draftovanih košarkaša Kansas Stata, pošto su njegove, pre svega košgeterske kandže, ostavile trag od 21 poena i 3,5 asistencija u NCAA čoporu.

Ne ide da neko s takvih performansom bude umiljata maca, više je reč o borbenom duhu, pa mu je uniforma NBA ligaša Golden State Warriorsa pristajala, a obukao ju je kao 5. pick u izboru za ’’najveći košarkaški cirkus’’ 1988. godine. Od mačke,uistinu divlje, do tigra.  Odmah. Bez oklevanja. Prva sezona u National basketball associtionu, izvanredan učinak od 22 poena, 5.9 skokova i 4.2 asistencije, dovoljno za nagradu namenjenu najboljem novajliji lige!

U play offu su Ratnici dogurali do druge runde, jezero u Uti beše preplivano, ali je tim iz Californije potom spržen od strane Sunsa i pripreme za narednu sezonu su mogle da počnu.

Naredne takmičarske godine je hirurški precizno pogađao, ponovo 22 poena po meču, međutim, bez dobrih asistenata nema uspešne operacije, tako su prošli Floriđanin i njegovi Californjani, da bi ga  nakon treće sezone, plasmana u drugi krug u borbi za šampionski prsten, najboljeg  učinka  dotadašnje karijere (23.9/5.9), Ratnici razoružali, namenivši mu ulogu kralja Kraljeva. Formalno kralj, suštinski car, iako su Kingsi u to vreme više ličili na prestolonaslednike 99. reda.

Zato je Richmond ličio na zvezdu. Pet puta sjajnu, jednom najsjajniju. U astrološkom rečniku NBA lige piše  da se ta pojava zove – All star MVP. Godina 1995.

Deset godina, od 1986. su Kraljevi poput kompromitovanih prinčeva čekali na ulaznicu za palatu zvanu play off, njihov vođa na terenu se izborio da dobiju taj ukaz, no, Supersonični iz Seattla su svom snagom nadletali iznad Kingsa i kruna je pala već na startu doigravanja.

Nekome je san da dohvati zvezde, a zvezdi Sacramenta i cele lige da dosanja san. Kad ono, na kraju postade i java, jer je Mitch regrutovan u Dream teama 3 na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Uprkos tome što su Jugosloveni u finalu učinili sve da domaćinu umesto ’’coca – cole’’ natoče ’’šljivovicu’’, po poslednjem zvuku sirene su nazdravili Amerikanci, što će reći da je glavni akter ove priče iznova opijen slavom. Baš mu je išlo.

Posle šampanjca, Mitch je nastavio da ’’sipa’’ lopte u koševe. Pretposlednja sezona u redovima Kraljeva donela mu je najbolje cifre u najvažnijoj statističkoj kategoriji (preko 25 poena u proseku), sledeća malo manje, međutim, od drugog, važnijeg dela sezone je dobio najmanje. Tačnije rečeno – ništa. Ni uvodno kolo. Neko bi rekao da su Kingsi provincijski klub. Možda i jesu bili. Postoji lek i za to – odlazak u glavni grad Sjedinjenih Američkih Država.

Trikovi Washington Wizardsa kao da su ostali učaureni u prethodnom imenu (Bullets – Meci), pa im je Richmond dobrodošao kao novi Harry Houdini.

Uspešno je izvodio basketaške trikove u dve i po sezone (17.8/3.1/2.6), samo što to ne beše dovoljno, jer su reprezenti prestonice najveće zemlje u Severnoj Americi dobili status sličan gradu koji predstavljaju. Washington je  izdvojen kao district od saveznih država SAD, a Čarobnjaci su izopšteni iz vrha lige.

Početkom tekućeg veka najlekovitija voda je bila jezerska, pa je sjajni bek – šuter 2001. godine raširio suncobran na obali Los Angeles Lakersa i u maniru penzioneri s velikim primanjem podigao šampionski ček, nakon trijumfa u velikom finalu 2002.  protiv New Jersey Netsa, mada je njegov potpis vredeo samo tri poena u dve utakmice   u završnoj seriji.

Godinu dana kasnije njegov dres sa brojem 2 na leđima zaseo je na tron pod svodovima dvorane u Sacramentu, a pre sedam godina ime ovog igrača upisano je u Kuću slavnih.

On među besmrtne košarkaše, njegov sin Shane među preraneo otpisane smrtnike 2019. godine. Pobednik je doživeo najteži poraz. Životni.

U pobedi i u porazu nije posustao.

Znači da je pravi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*