Ja mator, ha ha ha…

Youtube / screenshot

Izvor: NBA Aktualac

Chris Paul ima 36 godina, u NBA je vec 16 sezona i ovo mu je 13. Play Off. Do sada nije igrao NBA Finale, a samo je jednom igrao Finale Konferencije. Sest puta je prosao prvo kolo, pet puta nije.

Zanimljivo je da sa ekipama sa kojima je do sada nastupao (Hornetsi, Clippersi, Rocketsi, Thunderi i Sunsi) cak 8 puta igrao odlucujuci mec, Game 7. Tri puta je izasao kao pobednik iz tih duela, pet puta nije. Ima ukupno 9 dobijenih i 12 izgubljenih PO serija, uz 61 pobedu i 58 poraza. Ono po cemu je zaista poseban je cinjenica da je svaku ekipu ucinio boljom u odnosu na godinu pre nego sto je bio u tom timu. Samo vidite listu…

New Orleans Hornetsi pre Chris Paula su imali skor od 18 pobeda i 64 poraza. Rookie CP3, uz naravno saigrace, dosli su do 38-44.

Hornetsi su u poslednjoj Paulovoj godini sa njima imali 46-36. Nakon njega – potop i 21-45.

Clippersi su pre njega imali tuznih 32-50, sa njim u prvoj godini 40-26 i polufinale Konferencije, uz jedino “ciscenje” njegovog tima u karijeri od strane Spursa. U poslednjoj sezoni u Gradu Andjela, Clippersi su imali 51 pobedu uz 31 poraz uz ispadanje u prvom kolu. Nakon njega – 42 pobede bez doigravanja.

Najveci izazov je bio u vec odlicnoj ekipi Houston Rocketsa. Rocketsi su pre njega imali 55 pobeda uz ispadanje u drugom kolu. Sa njim u postavi napravili su cak 65 pobeda, imali su 3:1 protiv “strasnog” Golden Statea u drugom kolu i na kraju su ispali sa 3:4, a CP3 je poslednja dva duela propustio zbog povrede. Da toga nije bilo,sa ove vremenske distance gledano, nema sumnje da bi ne samo prosli seriju vec i osvojili titulu. U drugoj i poslednjoj njegovoj godini u Raketama, skor ekipe je bio 53-29 i ponovo su ispali od Warriorsa u drugom kolu. Nakon njegovog odlaska, Rocketsi su stali na 44 pobede, al su opet stigli do drugog kola.

U Oklahomi mu se prvi put desilo da novoj ekipi ne donese zeljeni napredak – sa 49 pobeda Thunderi su pali na 44, ali su kao i godinu dana pre njega ispali u prvoj rundi. Ipak, ispali su tek u sedmom duelu od Houstona.

I konacno, mozda i najvaznije – Sunsi su pre dolaska Paula imali skor 34-39 i bili su deseti na Zapadu. Ove sezone, sve je jasno – skor 51-21, drugo mesto na Zapadu i najmanje Finale Konferencije. Gledajuci ostale rivale, ali pre svega formu Sunsa, niko ih ne moze otpisivati u borbi za titulu.

Ove i sledece sezone ce inkasirati ukupno oko 85.500.000$, kako stoje stvari, sasvim opravdano, i pored, mora se reci – vec poznih igrackih godina. Trenutno je 13.najstariji igrac u Ligi, ali ako racunamo igrace koji su igrali minimum 25 minuta po mecu u sezoni, onda su samo Lebron James i Trevor Ariza ispred njega. Za doigravanje valjda ne treba ni napominjati – on je najstariji i najnizi igrac koji je i dalje u doigravanju. I da, igrac koji je u 10 postsezonskih utakmica na proseku od preko 31 minuta u igri uz 15.7 poena, 8.7 asistencija i 4.1 skoka. I pri tome je pravi lider svoje ekipe.

Sada u Finalu Konferencije ceka boljeg iz duela Clippersi – Jazzeri. Kako je serija izjednacena (2:2), imace vremena i za predah.

Neki igraci su, zaista, kao vino – sto stariji to bolji.

U analizi Aktualca pre par godina, Chris Paula smo stavili na drugo mesto najboljih igraca ispod 6 stopa.

Jedino smo Allena Iversona rangirali ispred njega, dok su iza igracke velicine poput Tima Hardawaya, Terrella Brandona, Calvina Murphyja, Marka Pricea i ostalih iza njega.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*