NBA draft 2021: Pistonsi preokreću sudbinu?

Strasti se polako smiruju nakon nedavno završenog Finala. Giannis i Bucksi uživaju u naslovu, a ostale ekipe se polako okreću novoj sezoni. Početak nove sezone, kao i uvijek obilježen je NBA draftom. Momci iz ovogodišnje draft klase izuzetno su talentirati, imamo barem 6,7 potencijalnih Allstar igrača i mnoštvo igrača koji imaju potencijal biti vrlo dobri NBA igrači.

Očekivano, Pistonsi su uzeli Cunninghama prvim pickom, a od naših igrača MVP-a Aba Lige Filipa Petruševa izabrali su Sixersi 50. pickom, a Balšu Koprivicu su izabrali Pistonsi 57. pickom. Osim njih dvojice izabran je i Luka Garza, najbolji igrač NCAA lige. On je isto završio u Pistonsima, koji su ga birali 52. pickom.

1. Cade Cunnigham – Detroit Pistons

Praktički već dvije godine znamo da će Cade Cunnigham biti prvi pick na draftu. Izuzetno talentirani bek dokazao je klasu na Oklahoma Stateu. Izabran je u najbolju NCAA petorku i proglašen je za najboljeg igrača svoje Big 12 divizije. Cade je 203cm visoki playmaker koji je već sada ima jako malo mana u igri. Izuzetan je u pick n’ rollu, bilo kao finišer ili dodavač. Već sada izvrsno čita igru, dobar je šuter, a zahvaljujući snažnom “frameu” s lakoćom završava oko obruča. U obrani bez problema može braniti i niska krila, tako da ne zaostaje puno ni na tom dijelu parketa. Jedino elitno što fali Cadeu je atleticizam. Nije nebeski skakač niti ima ubojit prvi korak, ali zahvaljujući snazi i izvrsnom čitanju igre potpuno anulira nedostatak skočnosti i eksplozivnosti. Svi smo svjedočili u kakvom su rasulu Pistonsi posljednjih sezona, no ako netko može preokrenuti sudbinu Pistonsa – to je Cuninngham.

2. Jalen Green – Houston Rockets

Drugim pickom na draftu Houston Rocketsi izabrali su Jalena Greena, elitnog atletu i skorera koji je imao malo drugačiji put do NBA lige od svojih vršnjaka. Jalen nije pohađao sveučilište, već je odmah po završetku srednje škole otišao igrati poluprofesionalno u G-Ligu. Jalen bio “pokusni kunić” odnosno pripada jednog od prvih generacija igrača koji su imali mogućnost za tako nešto, a Jalen je jedna od rijetkih superzvijezda iz srednje škole koji se odlučio na ovaj put.

Onoga što fali Cunninghamu, Jalen Green ima napretek. Imao je najbolje rezultate što se tiče skočnosti i brzine na draft combineu. Uz strašan atleticizam, jako dobro kontrolira tijelo, sve je impresionirao izvrsnim finiširenjem oko obruča. Izvrstan je i šuter, na treninzima prije drafta šutirao je odličnih 37% iza linije 7.24. Već od prvog dana Green bi mogao biti 20+ igrač, no ima još puno posla u ostalim segmentima igre. Nije dobar dodavač, ponekada jako loše čita igru, a ni obrana mu nije jaka strana. Rocketsi u Greenu vide nasljednika izvrsnih šutera koje su imali, poput T-Maca i Hardena, a Green definitivno ima potencijala doći u te “visine”.

3. Evan Mobley – Cleveland Cavs

Cavsi nisu imali previše dileme. Kada ti je dostupan igrač koji ima potencijal postati novi Anthony Davis, nema puno razmišljanja. Evan Mobley je najbolji visoki igrač na draftu, već sada izvrstan obrambeni igrač, s velikim “upsideom” u napadu. Cavsima će definitivno pomoći od prvog dana, posebno u obrani. Evan je izuzetno mobilno visoko krilo/centar sa strašno brzim nogama i ogromnim rasponom ruku. Zagospodariti će reketom Cavsa od prvog dana, a nadamo se i riješiti dobar dio problema u obrani. Odličan je dodavač, vrlo dobar u picku kao finišer a iako ima mekanu ruku šuterski nije još uvijek na razini. Potencijal je definitivno tu, Cavsi nisu mogli bolje izabrati.

4. Scottie Barnes – Toronto Raptors

Prvo iznenađenje ovogodišnjeg drafta. Očekivalo se kako će Raptorsi uzeti Suggsa, te riješiti playmakersku poziciju u slučaju da Lowry napusti Kanađane, no umjesto njega uzeli su Scottiea Barnesa. Krilni igrač sa Floride najbolji je obrambeni igrač na draftu. Na sveučilištu branio je sve od 1-4, što bi vrlo lako mogao preneti i u NBA Ligu. Problem mu predstavlja napad. Šuterski je jako loš, mehanika nije ispravna i Barnes će morati jako puno raditi kako bi postao pouzdan šuter na NBA nivou. Trenutno nije niti blizu te razine. Glavni forte u napadu su mu dodavanja. Jako dobro čita igru, a dobar dio vremena na Floridi je proveo na jedinici. Ipak, playmakerske sposobnosti mu nisu na elitnom nivou, teško da će mu Raptorsi dati ključeve ekipe u ruke.

5. Jalen Suggs – Orlando Magic

Igrač kojega Magic jednostavno nije mogao propustiti na petoj poziciji. Iako na playmakeru već imaju Fultza i Anthonya, Jalen Suggs je jednostavno predobar da ga propuste. Bivši igrač Gonzage etablirao se kao jedan od boljih bekova u NCAA ligi prošle sezone, vodio je svoju ekipu do Finala March Madnessa. Jalen je sjajan two-way igrač, podjednako dobar i u napadu i u obrani. U tranziciji je izvrstan, dok u half court napadu sjajno koristi dodavanja i solidan šut sa distance i poludistance. Ipak, na šutu izvana ipak će morati poraditi, to mu je zasada najslabiji dio igre. Magic je u Suggsu dobio playmakera za budućnost, imati će dovoljno vremena do povratka Fultza da se privike na NBA košarku. S njih dvojicom, te Cole Anthonyem Magic je miran na bekovsim pozicijama idućih nekoliko sezona.

6. Josh Giddey – Oklahoma Thunder

Australci imaju novog Ben Simmonsa. Ili se barem tako čini. Thunderi su šestim pickom uzeli Josha Giddeya, 203cm visokog playmakera iz Australije. Impresionirao je sjajnim osjećajem za igru, izvrstan je dodavač s obje ruke baš kao i Ben Simmons. Kao i Benu Giddeyu je šut najslabija strana igre. Ipak, tijekom prošle sezone pokazao je određeni napredak, tako da vjerujemo da se neće dovesti u istu situaciju kao i Simmons. Giddey je prospekt za budućnost, trenutno još uvijek nije spreman da napravi veliku razliku na NBA parketima. Thunderi su posvećeni budućnosti, strpljivi su a za koju godinu kada stasa cijeli podmladak Thundera, čekanje bi se moglo isplatiti.

7. Jonathan Kuminga – Golden State Warriors

Ratnici su praktički ponovili pick od prošle godine. Jonathan Kuminga je praktički James Wiseman, samo na krilnoj poziciji. Kao i Wiseman, Kuminga je još daleko od ispoliranog i gotovog igrača, dosta je sirov u napadu, a Ratnici su ga birali isključivo na temelju potencijala. Kuminga je najmlađi igrač u draft klasi, impresivan je atleta, ima jako dugačke ruke, no isto tako još puno posla dok postane standradni NBA igrač. Lako je moguće da Kuminga dobar dio naredne sezone provede u G-ligi igrajući za drugi tim Warriorsa.

Možda malo i nelogičan pick Ratnika, koji bi naredne sezone trebali u borbu za naslov. Kuminga gotovo sigurno neće biti igrač koji će raditi razliku iduće sezone, njegovo vrijeme je tek za koju godinu. Možda su mogli birati igrača koji im je već spreman pomoći, no to su ipak riješili 14. pickom sa kojim su uzeli Mosesa Moodya, jednog od najboljih 3-D igrača na draftu.

8. Franz Wagner – Orlando Magic

Drugi iz loze Wagner u nekoliko godina. Franz je mlađi brat Mo Wagnera, njemačkog centra koji je postao solidan rotacijski igrač u ovih nekoliko sezona. Franz je malo talentiraniji od braće, a pohađali su isto sveučilište. Franz ima jako mekanu ruku, pokazao se kao izvrstan igrač koji širi parket. Može slomiti igrača driblingom ako se na njega izlazi preagresivno, a već se dokazao i kao dobar dodavač na NCAA razini. Njemac je već sada kompletan paket, gotovo sve na terenu radi jednako dobro. Magic je dobio odlično glue-guya, s potencijalnom da Franz postane dugogodišnji bitan član rotacije u Orlandu.

9. Davion Mitchell – Sacramento Kings

Svojim draft izborom Kingsi su dali do znanja da je Hield vrlo vjerovatno bivši. Mitchell je sve zadivio na March Madnessu, predvodio je Baylor do titule i time si kupio kartu za “lottery”. Ipak, pomalo čudan izbor za Kingse. Mitchell na mockovima nije bio tako visoko, a u svom rosteru Kraljevi već imaju najboljeg igrača ekipe Foxa i prošlogodišnju rookie senzaciju Haliburtona. Davion je superbrzi bek sa strašnim prvim korakom kojim izbacuje većinu obrambenih igrača. Uz to sjajan je u obrani na lopti i već sada bi mogao zagorčati život dobrom dijelu NBA playmakera. Šuterski se popravljao iz godine u godinu, no to mu i dalje ostaje kao najslabija točka njegove igre.

10. Ziaire Williams – Memphis Grizzlies

U top 10 nekako se ugurao i Williams, koji je na dobrom dijelu mockova bio ispod 20. picka. Williams je igrač sa velikim potencijalom, no trenutno njegovo tijelo nije spremno na borbe pod NCAA koševima, kamoli u NBA ligi. Grizzliesi ga gledaju kao dugoročni projekt, gdje bi sa Morantom, Brooksom i Jarenom Jacksonom trebao činiti ubojitu ekipu. Ziaire je pomalo “mekan” igrač, izvrsne tehnike. Ima mekanu ruku i potencijal biti jedna od glavnih napadačkih opcija u budućnosti u NBA Ligi. Dosta mu još fali do toga, ponajviše kila. Memphis će morat dozirati minutažu Williamsu i biti strpljivi s njim, a potencijalno ih čeka velika nagrada.

Ostali pickovi:

11. Hornets: James Bouknight

12. Spurs: Joshua Primo

13. Pacers: Chris Duarte

14. Warriors: Moses Moody

15. Wizards: Corey Kispert

16. Rockets: Alperen Sengun (via Thunder)

17. Pelicans: Trey Murphy (via Grizzlies)

18. Thunder: Tre Mann

19. Hornets: Kai Jones (via Knicks)

20. Hawks: Jalen Johnson

21. Knicks: Keon Johnson (reportedly traded to Clippers)

22. Pacers: Isaiah Jackson (via Wizards)

23. Rockets: Usman Garuba

24. Rockets: Josh Christopher

25. Knicks: Quentin Grimes (via Clippers)

26. Nuggets: Nah’Shon Hyland

27. Nets: Cameron Thomas

28. 76ers: Jaden Springer

29. Nets: Day’Ron Sharpe (via Suns)

30. Grizzlies: Santi Aldama (via Jazz)

Druga runda

31. Wizards: Isaiah Todd (via Pacers)

32. Thunder: Jeremiah Robinson-Earl (via Knicks)

33. Clippers: Jason Preston (via Magic)

34. Knicks: Rokas Jokubaitis (via Thunder)

35. Pelicans: Herbert Jones

36. Knicks: Miles McBride (via Thunder)

37. Hornets: JT Thor (via Pistons)

38. Bulls: Ayo Dosunmu

39. Kings: Neemias Queta

40. Jazz: Jared Butler (via Grizzlies)

41. Spurs: Joe Wieskamp

42. Pistons: Isaiah Livers

43. Blazers: Greg Brown (via Pelicans)

44. Nets: Kessler Edwards

45. Celtics:Juhann Begarin

46. Raptors :Dalano Banton

47. Raptors: David Johnson

48. Hawks: Sharife Cooper

49. Nets: Marcus Zegarowski

50. 76ers: Filip Petrusev

51. Pelicans: BJ Boston (via Grizzlies)

52. Pistons Luka Garza

53. 76ers: Charles Bassey

54. Bucks: Sandro Mamukelashvili (via Pacers)

55. Thunder: Aaron Wiggins

56. Hornets: Scottie Lewis

57. Pistons: Balsa Koprivica (via Hornets)

58. Knicks: Jericho Sims

59. Nets: RaiQuan Gray

60. Bucks: Georgios Kalaitzakis(via Pacers)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*