Houston Rockets 2020-2021: Novi početak

Protekle sezone stvari su se totalno zaokrenule za Houston Rocketse. Poslije još jednog razočaravajućeg playoff nastupa, prvo je uslijedila smjena trenera D’Antonia, a zatim je ekipu napustio i dugogodišnji GM Darryl Morey.

Ispadanjem od Los Angeles Lakersa sa 1-4 u prošlogodišnjem playoffu približio se kraj jedne ere. Morey je riskirao na trade deadlineu, ali rizik se nije isplatio. Zasada. Proteklih nekoliko godina playoff je bolna točka Rocketsa. Gotovo otkako je stigao James Harden, doigravanja Rocketsa su puna “srcedrapajućih” trenutaka. Počevši od 2014. i Lillardovog buzzer beatera, pa do tragičnih predstava u odlučujućim utakmicama polufinala i finala konferencija protiv Warriorsa dvije godine zaredom.

Početak sezone je bio turbulentan. James Harden je ušao u javnu raspravu s upravom Raketa, posebno nakon tradea Westbrooka u Wizardse. Odbijao je trenirati, pojavio se u “punijem” izdanju na pripremama i bilo je jasno kako Harden kraj sezone neće dočekati u Houstonu. Saga je trajala osam utakmica, koliko ih je James odigrao u dresu Rocketsa u regularnoj sezoni, prije nego što su Netsi “odriješili kesu” i doveli Hardena. Može se reći da su Rocketsi dobili izuzetno malo za Hardena. Od “većih” zvijezda stigao je samo Oladipo koji se nije dugo zadržao. U prijelaznom roku je otišao u Heat, tako da slobodno možemo reći da su Rocketsi debelo izgubili u razmjeni za Hardena.

 

BasketballReference

Nakon razmjene, Rocketsi su okrenuli novu stranicu. Na početku su čak uhvatili ritam i uspjeli nanizati šest pobjeda zaredom. Ipak, sreća je kratko trajala. To je bio uvjerljivo najbolji period za Rocketse u sezoni, koji su kasnije potpuno potonuli. U jednom trenutku imali su niz od čak 20 poraza! Sezonu su završili na začelju zapada, sa samo 17 ubilježenih pobjeda, čak 38 manje nego lani.


Recapovi sezona:


Kraljevski tretman

James Harden je bio poput kralja u Houstonu. I to ne mislimo na striptiz klubove u kojima ima umirovljene dresove. U svojih nekoliko godina među Raketama, Harden je bio alfa i omega, čovjek koji je radio promjene trenera, suigrača i svega ostalog. Svi su prilagođavali njemu, cijela ekipa je ostajala dan duže na gostovanjima kako zbog Hardena, radio je sam svoje planove letova i treninga. Bio je glavni i odgovorni u McHaleovoj smjeni, a praktički je “istjerao” iz kluba i Paula i nekada Dwighta Howarda. Rakete su davale sve od sebe da njihova glavna zvijezda bude sretna i zadovoljna.

Ljubav je pukla početkom ove sezone. Ili već čak nakon prošlogodišnjeg playoffa u kojemu su Rakete izgledale kriminalno. Početak sezone obilježio je Hardenov sukob sa suigračima na treningu, koji je novi trener Silas jedva obuzdao. Nakon toga u doba najvećih Korona mjera, viđen je u striptiz klubovima bez maske i tako je direktno kršio protokol Lige. Bilo je jasno kako će Hardenova karijera u Rocketsima brzo biti gotova. A kakva je to samo bila karijera…

Harden se u dresu Rocketsa etablirao kao najubojiti strijelac Lige. Mogli smo ga osporavati da je izvlačio faulove, carinio loptu, šutirao bez granica… No, rijetko tko bio efikasniji od Hardena u njegovoj ulozi. Postao je najubojitiji strijelac Lige, ušao je u sferu čak i jednog od najboljih napadača ikada koji su igrali u NBA. A rekordi koje je oborio su nebrojeni.

“Harden je najteži igrač za čuvanje, ikada”

Ipak, izostalo je ono najbitnije – prsten. Rocketsi su nekoliko godina zaredom u samom vrhu zapada, no uvijek im je falio onaj završni korak. Žaliti će za povredom Chrisa Paul prije nekoliko godina kada su imali Warriorse u šaci. Prosuli su sve u katastrofalnoj sedmoj utakmici u kojoj nisu mogli pogoditi bunar izvana. Sve u svemu, Harden je ostao zapisan kao jedan od najboljih igrača Rocketsa u njihovoj povijesti!

Nova nada Rocketsa

Pored silnih promena u franšizi, dovođenje Christiana Wooda u ekipu bi moglo višestruko da se isplati. I već je krenulo. Najbolji igrač Rocketsa prošle sezone je bio Christian Wood. Mladi centar koji je potpisao trogodišnji 51 miliona $ vrijedan ugovor mogao bi se uskoro pokazati kao velika “krađa”.

Pre svega, Wood igra na pozicijama 4 i 5, visok je 2,08 m i teži oko 98 kilograma. Njegov možda i najveći kvalitet jeste telo i skočnost koju poseduje. Ima dugačke ruke, jak je, stamen, i pokretan, kompletan paket u napadu. Neverovatne skakačke mogućnosti mu puno toga pružaju u napadu, može uhvatiti sve što mu igrači bace. Treba istaći skočnost kao napadačku sposobnost, a ne kao defanzivnu karakteristiku, jer građenje lopte u odbrani mu za sada nije najjači adut. U napadu je vrlo raznovrstan i može napasti obruč iz mnogih situacija. Za pick and roll i pick and pop situacije je savršen partner, vrlo dobro sarađuje sa svojim bekovima i playmakerima. Ima mekanu ruku da reši mnoge situacije oko reketa, odličan je u takozvanim roll završnicama i pozicijama. Ono sto dodaje posebnu dimenziju napadačkom arsenalu Christiana Wooda je – šut za tri poena.

Ove sezone Wood je ubacivao u prosjeku 21 poena uz 9,6 skokova i vrlo dobrih 37% šuta za tri poena. “Onaj” strašni negativni niz Rocketsa poklopio se sa povredom Wooda, što najbolje govori koliko im je bitan ove sezone. Najbolji meč sezone odigrao je protiv prvaka Bucksa, kojima je u pobjedi ubacio 31 poen uz čak šest pogođenih trojki.

Nova jezgra

U svemu lošem ove sezone, ipak treba izdvojiti i nekoliko pozitivnih stvari. Prva je rookie Jae’Sean Tate. Momak s Ohio Statea pokazao je ove sezone da se na njega definitivno može računati u budućnosti. U Rocketse je stigao zaobilaznim putem. Na draftu nije izabran, a kao slobodni igrač pridružio se kampu Rocketsa u Ljetnoj ligi. Novi trener Silas odmah je prepoznao potencijal. “Jedan igrač koji iskače, pomalo je prošao ispod radara je Jae’Sean Tate. On je bio najugodnije iznenađenje kampa. Ima odlične fizičke predispozicije, može igrati više pozicija. Stvarno je uzbudljiv igrač i jedva čekam da ga vidim na parketu” govorio je prije sezone Silas.

Predviđanja su se obistinila. Tate je bio možda i najugodnije iznenađenje u dresu Rocketsa. Odmah je pokazao strašnu volju, borbenost i motivaciju. Sezonu je završio kao Top 10 među rookiema u gotovo svim glavnim statističkim kategorijama. Logično, izabran je prvi All-rookie tim na kraju sezone. Budućnost u Rocketsima mu je praktički osigurana. Pokazao se kao idealan glue-guy, igrač koji može igrati praktički sve od jedinice do petice.

Uz Wooda i Tatea, kao treći glavni član nove jezgre bi mogao biti Kevin Porter Jr. Talentirano krilo imao je solidnu rookie sezonu u Cavsima. Na trenutke je pokazao da može biti nešto posebno u ovoj Ligi, a kao i većini rookiea falilo mu je konstante. Nažalost, preko ljeta je imao problema s mentalnim zdravljem, što mu je uvelike utjecalo na formu i status u Cavsima. Dugo je bilo zatišje pred buru, a Porter Jr je eksplodirao nakon dolaska Taureana Princea u Cavse. Ne direktno zbog njega, već zbog toga što su Cavsi Taureanu dali Porterov ormarić u svlačionici. Tu je pukao, gađao hranom GM-a Cavsa Koby Altmana i njegova karijera u Cavsima je završila tog trenutka.

Mijenjan je u Rocketse praktički samo za novac, čisto da ga se riješe. U početku Porter Jr se jako mučio u novom dresu. Igrao je konfuzno, nije mogao pogoditi ništa, a jedno vrijeme je prekomandovan i u G-Ligu. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, Porter Jr je bio sve bolji i bolji, a sve je kulminiralo koncem sezone protiv Bucksa. Šampionima je ubacio 50 poena uz 11 asista i tako nagovijestio da u njemu ipak ima “štofa” za kvalitetnog NBA igrača.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*