NBA rekordi koji će mnoge šokirati (2)

screenshot

Izvor: Aleksandar Ostojić / KOŠ magazin

U NBA ligi vode se najrazličitije statistike, pa i one bizarne. Evo tih rekorda, od kojih će vas mnogi iznenaditi, možda začuditi, neki i šokirati…

Najveći kambek u poslednjoj četvrtini: Milvoki Baks, 30

Teško je u poslednjoj četvrtini nadoknaditi zaostatak i od desetak poena razlike. Još je teže nadoknaditi deficit od punih 29 poena. Milvoki Baksi su 8,43 pre kraja utakmice sa Atlanta Houksima imali upravo toliki zaostatak. Bilo je to 25. novembra 1977. Baksi su poslednji kvoter završili rezultatom 41-11, a ekipu je prevodio Džunior Bridžmen sa 24 poena.

Utakmica sa najviše poena 370

Na ovom sajtu već smo pisali o meču Detroit Pistonsa i Denver Nagetsa, odigranoj  13. decembra 1983. Meč je imao tri produžetka, a do danas je deo istorije NBA lige. Rekordi koji su tada postavljeni važe i danas: najviše poena pobedničke ekipe, najviše poena poraženog tima, najviše igrača koji su postigli više od 40 poena, najviše asistencija… Utakmica je završena pobedom Pistonsa 186-184, a tih 370 poena su i dalje rekord u NBA ligi.

Posle 48 minuta rezultat je bio 145-145. Detroit je predvodio Ajzeja Tomas sa 47 poena, dok je Džon Long postigao 41. Zanimljivo, mnogo godina kasnije Rasel Vestbruk i Kevin Durant su protiv istog protivnika, Denver Nagetsa, zajedno postigli 91 poen. Time su nadmašili učinak Tomasa i Longa. Bio je to treći najveći broj poena jednog tandema – ispred njih su Kiki Vandevej i Aleks Ingliš sa 98 poena, kao i Džordž Gervin i Majk Mičel sa 95.

Najviše blokada u sezoni: prosek 5,6

Mark Iton, džin od 224 centimetra (umro krajem maja ove godine), u sezoni 1984-85 bio je nepremostiva prepreka u odbranu Juta Džeza. Na 82 utakmice imao je u proseku 5,6 blokada… Ova statistička kategorija nije postojala u vreme kad su igrali Vilt Čemberlen i Bil Rasel…

Najviše ukradenih lopti u četvrtini: 8

Devetog marta 1985. bek Denvera Lafajet Liver ispisao je istoriju. Njegov tim je dobio četvrtinu protiv Indijana Pejsersa 33-26, a Liver je ukrao osam lopti. Doprineo je pobedi svog tima 126-116. U celoj karijeri Lafajet Liver je imao prosek 2,2 ukradene lopte po utakmici.

Najviše minuta na jednoj utakmici: 69

Može se samo zamisliti kako se osećao Dejl Elis kad je 9. novembra 1989. za svoj Sijetl Supersoniks postigao 53 poena u utakmici u kojoj je u igri proveo 69 minuta! Posle pet produžetaka Sijetl je savladao Milvoki Bakse 155-154 u meču za koji su mnogi mislili da se neće nikad završiti. Elis je igrao 69 minuta, Ksavijer Mekdanijel “samo” 68, a kod Milvokija Džej Hamfris je bio u igri 62 minuta.

Najviše faulova u jednoj utakmici: 52

Igrao se produžetak utakmice Juta Džez i Finiks Sans 9. aprila 1990. Najčudnije od svega je da je Juta završila meč sa svih pet igrača na parketu, jer su Džon Stokton, Tarl Bejli, Bobi Hansen i Erik Džonson izašli zbog šest penala, Karl Meloun i Blu Edvards su imali po pet, a Mark Iton, Darel Grifit, Majk Braun i Dilejni Rad po četiri. Finiks je pobedio 119-115, a Juta je ostala rekorder sa 52 lične greške.

Najviše asistencija u jednoj utakmici: 30

Ovaj rekord drži Skot Skajls, a postavio ga je 30. decembra 1990. na meču Orlando Medžik-Denver Nagets. Kao da mu nije bilo dovoljno 30 asistencija, Skajls je dodao i 22 poena. U toj sezoni Skot Skajls je imao prosek 8,4 asistencije po utakmici.

Pobeda sa najvećom razlikom: 68

Klivlend Kavalirsi su pobedili Majami, a 68 poena pobedničku razliku napravili su 17. decembra 1991, 148-80. To je do danas pobeda sa najvećom razlikom u istoriji NBA lige. Najbolji strelci Klivlenda bili su Mark Prajs i Džon Betl (po 18 poena), a osam igrača Kavalirsa imao je dvocifren učinak. Prajs je dodao i 11 asistencija.

Najviše uzastopno pogođenih penala: 97

Ovaj rekord drži Majkl Vilijams, igrač Minesote. U prve dve sezone u NBA ligi Vilijams je imao svega 72 odsto ubačenih penala. Tada je igrao za Detroit i Finiks. Međutim, kad je prešao u Minesotu od 24. marta 1993. do 9. novembra iste godine pogodio je 97 slobodnih bacanja zaredom, bez ijednog promašaja!

Najbržih šest penala: tri minuta

Ovaj neslavni rekord postavio je, i još ga drži, Buba Vels. Igrao je u NBA samo jednu sezonu, u Dalas Maveriksima, ukupno 39 utakmica. Na meču protiv Čikago Bulsa 29. decembra 1997. trener Dalasa Don Nelson se odlučio da igrač koji čuva Denisa Rodmana pravi neprestano faulove na njemu i šalje ga na liniju penala. Taj žrtvovani igrač bio je Buba Vels, koji je za tri minuta šest puta faulirao Rodmana! Ako nekog i to zanima – Rodman je od 12 slobodnih bacanja pogodio devet.

(Nastaviće se)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*