‘Prljavi’ Bill: Čovek koga su voleli samo navijači Pistonsa

screenshot / Youtube

Priča o ‘lošim momcima’ iz Detroita jedna je od najzanimljivijih i najneobičnijih košarkaških priča iz NBA. Bili su jedan od najgrubljih i najomraženijih timova, mediji su ih prozvali ‘razularenom ruljom’, a u Motor city su doneli dve titule prvaka, 1989. i 1990., u eri Jordanovih Bullsa i Magicovih Lakersa. Bili su jedan od retkih timova u NBA koji se ne može opisati kroz samu statistiku, već je trebalo poznavati način njihove igre. A on je bio specifičan i prljav.

Njihovoj igri, grubostima, šampionskim ambicijama, ali i odsustvu bilo kakvog fair playa, svedočili smo u poslednje dve epizode dokumentarca ‘The Last Dance’.

Dušu ovog tima ‘bad boysa činili su Isiah Thomas, Dennis Rodman, Vinnie Johnson, John Saly, Rick Mahorn, Bill Laimbeer, uz jedinog normalnog u ekipi luđaka – Joe Dumarsa.

‘Prljavi Bill’

Košarkaš po kojem je nazvana videoigra za Nintendo: Bill Laimbeer’s Combat Basketball, bio je najprljaviji i najgrublji član ‘loših momaka’, potiče iz milionerske porodice. Jedini koji su ga voleli bili su navijači Pistonsa, a od njega su zazirali i saigrači i davali su svoj maksimum kako ne bi bili na meti njegovih opakih pogleda.

Screenshot

“Prljavi“ Bill je u NBA stigao preko Evrope, a svojim fanatizmom je postao najbolji skakač tima, četvorostruki All-Star igrač i prvak u provokacijama. Imao je dobar šut za distance, pa i za tri poena. Ostaje priča kako je NBA legendi Mosesu Maloneu povukao zaštitne naočare i pustio ih. Redovno je udarao Michaela Jordana, Magica, Kareema, Larry Birda, McHalea, Parisha i sve najbolje igrače protivničkih ekipa. Dobio je batine od Barkleya i Parisha, pretili su mu ubistvom van terena.

Jordanovo pravilo

Čuvena generacija “Bad Boysa” tri puta uzastopno je izbacivala Jordanove Bullse u play offu.

Bullsi su poraženi u pet mečeva 1988. u polufinalu Istoka, potom u šest utakmica u finalu konferencije 1989. nakon vođstva 2-1, a potom u sedam mečeva u finalu Istoka 1990.

Tokom tog perioda odbrana Pistonsa je bukvalno maltretirala Jordana, snažnom fizičkom igrom koja je kasnije prozvana – “Jordanova pravila”, a u čijoj je egzekuciji upravo Laimbeer imao jednu od glavnih uloga.

“Znali smo da je Michael Jordan najbolji igrač, pa smo se trudili da to iskoristimo da budemo jedinstveni. Morali smo da uradimo sve što je moguće fizički da ga zaustavimo”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*