Toronto Raptors 2020-2021: Odlazak šampiona, neki novi vetrovi

Iako su bili sigurno viđeni kao učesnici ovogodišnjeg play offa, predvođeni triom Lowry-Siakam-Van Vleet, to se na iznenađenje mnogih nije desilo. Raptorsi su bili jedna od najslabije plasiranih ekipa u ligi sa svega 27 pobeda i 45 poraza, što je za čak desetak manje od nekih prognoza koje su mogle da se prate pre početka sezone.

Nije na ruku išla Raptorsima ni situacija sa Covid-om. Jedini su tim koji zbog vanrednih mera nije igrao na svom terenu, a slab ulaz u sezonu – sedam vezanih poraza na početku, od toga pet kao ‘domaćini’ – odredio je sudbinu franšize u ovoj sezoni. Gubili su u tom nizu i od Bullsa, ali su uspevai pobediti Lakerse ili Netse. Završili su na iznenađujuće slabom – 28-om mestu – kada su u pitanju skokovi, i definitivno su ih odlasci Marca Gasola i Sergea Ibake poljuljali u tom smislu.

Nije na ruku išla Raptorsima ni situacija sa Covid-om. Jedini su tim koji zbog vanrednih mera nije igrao na svom terenu, a slab ulaz u sezonu – sedam vezanih poraza na početku, od toga pet kao ‘domaćini’ – odredio je sudbinu franšize u ovoj sezoni. Gubili su u tom nizu i od Bullsa, ali su uspevai pobediti Lakerse ili Netse. Završili su na iznenađujuće slabom – 28-om mestu – kada su u pitanju skokovi, i definitivno su ih odlasci Marca Gasola i Sergea Ibake poljuljali u tom smislu.


Prethodne sezone:


Oproštaj nedostojan legende

Fred VanVleet, Kyle Lowry, OG Anunoby, i Pascal Siakam odigrali su zajedno u prošloj sezoni svega 23 meča – dakle svega trećinu, i što je još zanimljivije u tim mečevima Toronto je zabeležio score od 6 pobeda i 17 poraza.

Kyle Lowry, zaštitno lice franšize, je odigrao svega 46 utakmica, a trener Nick Nurse ga je odmarao pred kraj sezone. Čak su bile i neke opcije da ga Toronto trejda u toku sezone, no do toga nije došlo jer GM Msai Ujiri nije želeo da ga prepusti nekom od kontendera za titulu. Možda je to, obzirom na činjenicu da je ikona Toronta otišla ovoga leta u Miami, i jedna nepravda za njega jer je mogao u sezoni, u kojoj je bilo očigledno da Toronto odustaje od njega, da osvoji još jednu titulu. Koju svakako svojim igračkim kvalitetom zaslužuje. Ostaže zabeleženo da je u svojoj 9-toj NBA sezoni za Raptorse odigrao 46 mečeva, i beležio je 17.2 poena, 7.3 asistencije i 5.4 skoka.

Siakam najbolji, ali da je dovoljno dobar?

Teško je u ovakvom timu odrediti ko je bio najbolji u sezoni za zaborav. U sezoni u kojoj su svi podbacili.

Ipak, statistički se tu izdvojio Pascal Siakam koji je bio najbolji strelac tima, sa 21.4 poenom, prvi u defanzivnim skokovima – 5.5 (od ukupno 7.2 po meču). Siakam je beležio i 1.1 ukradenu loptu po meču i 0.7 blokadu. Znatno slabija sezona od one prošle u kojoj je ovaj igrač po prvi put nastupio na All Star meču, no odigrao je i manje mečeva.

screenshot

Od Siakama se očekuje da u narednim sezona, uz vršnjaka Freda Van Vleeta (obojica imaju po 26 godina), bude zaštitno lice franšize. Torontov borbeni bek imao je bolju sezonu nego prethodnu sa 19.6 poena, 6.3 asistencije i 4.2 skoka, no i to je bilo daleko od očekivanja. Ovaj igrač koji je bio jedan od onih koji su svojom borbenošću doneli prvi titulu u Kanadu, ima potencijal koji mnogi tek očekuju da eksplodira.

Baynes otpisan, Boucher i Malachi za budućnost

Od Aarona Baynesa, koji je stigao iz Sunsa, se očekivalo da će biti jedan od onih koji će svojim iskustvom, snagom i košarkaškim umećem nadomestiti odlaske pod košem. U Phoenixu je imao rekordnu sezonu po broju poena (11.5), no to nije ni izbliza reprodukovao u dresu Toronto gde je davao duplo manje poena, uz manju minutažu i procente šuta koji su padali. Nažalost teška povreda na OI uticala je na to da ga je Toronto optisao za narednu sezonu, a možda je okončala njegovu NBA karijeru.

No, dva igrača zalog su da Toronto ima core na koji može da računa u budućnosti. Najveće iznenađenje je Malachi Flynn, 22-godišnji rookie, koje je Nurse forsirao na poziciji playa. Iako njegove brojke nisu impresivne – 7.5 poena, 2.9 asistencija i 2.5 skokova – brzo se adaptirao na prelazak sa San Diego State univerziteta u NBA, i ukoliko poradi na svome šutu koji je bio 37.4 procenta kao i na konzistentnosti u igri mogao bi biti dobar role igrač u Raptorsima.

Drugi značajan igrač sa klupe je Chris Boucher, koji je od svojih 60 mečeva startovao u svega 14 ali je beležio 13.6 poena uz 6.7 skokova, i uz 51.4 posto šuta iz igre. Ovaj krilni centar bi naredno leto trebalo da postane slobodni agent, a Raptorsima bi puno značilo ukoliko bi ga mogli zadržati.

Kako dalje?

Nakon devet sezona Raptorsi idu bez Lowryja. Stigao je Goran Dragić, ali obzirom na godine i stav Slovenca da ‘nema šta da traži tu’, sasvim je jasno da im nije u planovima. Siakam, Van Vleet, Onunoby deluju moćno ali ne i dovoljno da stabilizuju posrnulog šampiona i vrate ga, za početak, u play off.

Već na draftu Raptorsi su priredili prvo iznenađenje. Očekivalo se kako će birati Suggsa ili Mitcella, te riješiti playmakersku poziciju u slučaju da Lowry napusti Kanađane, no umjesto njega uzeli su Scottiea Barnesa. Krilni igrač sa Floride najbolji je obrambeni igrač na draftu. Na sveučilištu branio je sve od 1-4, što bi vrlo lako mogao preneti i u NBA Ligu. Problem mu predstavlja napad. Šuterski je jako loš, mehanika nije ispravna i Barnes će morati jako puno raditi kako bi postao pouzdan šuter na NBA nivou. Trenutno nije niti blizu te razine. Glavni forte u napadu su mu dodavanja. Jako dobro čita igru, a dobar dio vremena na Floridi je proveo na jedinici. Ipak, playmakerske sposobnosti mu nisu na elitnom nivou, teško da će mu Raptorsi dati ključeve ekipe u ruke. Fizički je dominantan, i ukoliki razvije svoje veštine u napadu mogao bi činiti deo visokog trojca – Siakam, Anunoby i Barnes. Sigurno će dobijati minute na početku, jer Siakam se trenutno oporavlja od povrede ramena, no pitanje je kada se on vrati u tim koliko će Barnes dobijati prilike.

Raptorsi su neka iznenađenja radili i biranjem u drugoj rundi – odabrali su Kanađanina Dalan Bantona kao 46-og picka, i Davida Johnsona, kao 47-og. Uprkos činjenici da su im izbor bili i BJ Boston, Sharife Cooper, Sandro Mamukelashvili, Aaron Wiggins. Čini se da je frontoffice Raptorsa birao igrače koji su dobri defanzivci, umeju da se pozicioniraju, i maju playmaking veštine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*