‘The Shot’, koji je srušio Kentucky u velikom finalu 1992!

Mnogi ce Christiana Laettnera pamtiti po tome što je bio član Dream teama 1992 godine, i to jedini univerzitetski igrač u legendarnoj postavi koja je po mnogima najbolja košarkaška ekipa svih vremena. Bio je jedan od četvorice belih igrača u tom timu, uz već legendarnog Lerry Birda, Johna Stocktona i Chrisa Mullina.

No pravi ljubitelji košarke pamte Laettnera po nečem još važnije, a tiče se njegove brilijantne NCAA karijere u dresu Duke-a, koji je u čast jednom od najboljih igrača u istoriji NCAA povukao dres sa brojem 32.

Veliki rivali

Bio je 24. mart 1992. godine. Igralo se finale konferencije između velikih rivala Kentuckya i Dukea. Kentckyu je nakon 2 godine zabrane napokon mogao igrati. Bili su kažnjeni zbog vrbovanja igrača koje stroga pravila NCAA odbora nikako ne dopuštaju. Duke je s druge strane bio veliki favorit. Osvojili su naslov godinu prije, za njih su igrali veliki igrači kao Grant Hill, Bobby Hurley i Chris Laetnaer. Kentucky u ovoj utakmici nije imao što za izgubiti, dok je veliki pritisak bio na Dukeu.

Ova utakmica je smatrana za jednu od najboljih i istori koledž košarke. Celo vreme je bio egal rezultat i susret je otišao u produžetak. U produžetku se Kentucky prvi uspeo odvojiti, no Duke uzvraća preko Lattenaera sa 6 vezanih poena i preuzimaju vodstvo. 8 sekundi do kraja Kentucky zove time out i Woods zabija koš za što se činilo veliko slavlje jer ostalo je samo 2 sekunde igre, a u to vreme se lopta posle time outa izvodila ispod svoga koša (ne kao danas na polovici terena).

The Shot

Grant Hill je preuzeo izvođenje auta i baca pas preko celog terena za Lattenaera. On je oko slobodnog bacanja uspio uhvatiti pas i iz okreta šutira. Lopta ulazi i Duke dobija utakmicu 103-102:

dovoljan razlog da ga navijači njegovog kluba slave, a fanovi Kentuckyja zamrze. Laettner je utakmicu završio na 31 poenu i 7 skokova.

Nakon toga Duke na krilima ovog strašnog šuta razbija Michigan u velikom finalu sa preko 20 razlike i uzima 2. naslov zaredom. Prva ekipe od UCLE 1973. koja je to uspela ostvariti.

Laettner je 2 x bio šampion NCAA sa svojim Dukeom, 1991 i te 1992. Godinu dana ranije bio je MVP.

U NBA je nastupao za više klubova. Te 1992 ga je kao trećeg picka na draftu izabrala Minnesota, a karijeru je gradio u Hawksima, Wizzardsima, Pistonsima, Mavsima i Heatu.

1 Trackback / Pingback

  1. NCAA: Dobrodođli u 'martovsko ludilo'! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*