Sacramento Kings 2020-2021 Nastavak suše za Kraljeve

Protekla sezona je bila još jedna mučna za navijače Kingsa. Još jedna u nizu. Nisu uspjeli izboriti playoff još od 2006. godine, a ni u prošloj sezoni nisu bili blizu. Tavorenje na dnu Lige se nastavilo, a što je još gore nisu ostvarili nikakav napredak. Walton nije uspio imati ekipu pod kontrolom, često su izgledali užasno na parketu, a njihova najveća nada Marvin Bagley, zbog kojega su propustili uzeti Dončića, ponovno je propustio dobar dio sezone zbog povrede. A i kada je igrao, bolje da nije… Walton je još jednu sezonu završio sa negativnim scoreom, kraj sezone su dočekali sa 31-41, sedam pobjeda udaljeni od osmog mjesta, a zamalo im je izmakao novi play-in turnir.

BasketballReference

Napad nije bio problem. Pod vodstvom sve bolje Daarona Foxa Kingsi su imali 11. napad Lige. Problem je bio s druge strane, u obrani. Bili su najgora ekipa Lige po defenzivnom ratingu, te 28. ekipa po broju dopuštenih poena. Takve brojke u obrani ne bi mogao nadoknaditi ni puno bolji napad. Uz obranu, patio je i skok. Početkom sezone doveden je Hassan Whiteside, teški centar koji je trebao stabilizirati obranu i skok. Nije uspio niti u jednom niti u drugom. Iznenađenje sezone Richaun Holmes je pretanak i preslab da sam drži reket pod kontrolom, a pomoć od suigrača nije dobio. Uz očajan obrambeni rating, Kingsi su bili i posljednja ekipa Lige po broju skokova. S takvim brojkama na jednoj strani terena nije niti čudo što su još jednom propustili playoff.



Walton i ekipa su zapravo imali i dosta sreće, jer su posljednji tjedan Lige dočekali s velikim šansama za play-in turnir. Problem je bio što je pad forme došao u najgore moguće vrijeme. Kingsi su izgubili posljednje tri utakmice i ostali su kratki za jednu pobjedu. Waltonu se trese klupa, a samo ga dobar napad koji su Kingsi vrtili u prošloj sezoni drži na klupi.

Gdje je nestao Marvin?

Ako nekome nije bilo jasno, sada su stvari kristalno čisto – Kingsi su izborom Marvina Bagleya ispred Luke Dončića napravili jednu od najvećih draft gluposti još od Detroit Pistonsa i legendarnog Darka Miličića. Bagley je tada definitivno imao veliki potencijal, no već tada se nazirala greška. Luka je ipak bio MVP Eurolige i ACB-a dvije najteže europske lige, a uz to uzeo je i Eurobasket sa Slovenijom. Prosto je nevjerovatno kako su neki NBA analitičari prognozirali da će Dončić biti flop u NBA ligi. Luka je od prve minute na NBA parketu pokazao koliko su pogriješili, a dodatnu sol na ranu Kingsima utrljao je Bagley svojim blijedim predstavama.

Ove sezone opet je mučio muku s povredama, no i kada je igrao Bagley je bio izuzetno loš. Iako brojke možda to i ne prikazuju, Bagley je većinu vremena izgledao izgubljeno na parketu. Očekivao je od Waltona da će mu dati veće ovlasti, ali na osnovu čega? Igrama to definitivno nije zaslužio, posebno je loš bio u obrani, a u rijetkim trenutcima se iskazao u napadu. Sa sigurnošću možemo reći čak i da Bagley napravi potpuni zaokret i 100% ispuni svoj potencijal, sumnjam da će biti na Dončićevoj razini.

Kingsi izgleda polako odustaju od Marvina. Već je bilo priča oko razmjene, a ni sam Marvin nije sretan u Sacramentu. Možda je za obje ekipa najbolje da imaju svjež početak, a tu draft večer navijači Kingsa će pamtiti dugo vremena.

Bekovski tandem budućnosti

Svjetla točka Kingsa u protekloj sezoni je bio bekovski dvojac Fox -Haliburton. Najbrži igrač Lige De’aaron Fox nastavio je strelovito napredovati. Još prošle sezone davao je naznake u kakvog igrača bi se mogao razviti, a ova sezona je to potvrdila. Bilježio je najbolje brojke u karijere, 25,2 poena uz 7,2 asista u prosjeku. Šut za tri poena mu je i dalje najveća boljka, no ove sezone uputio je preko 5 trojki po utakmici, što znači da se ne boji šutirati (kao neki NBA igrači…). Ono u čemu je Fox među najboljim igračima Lige su ulazi. Unutar tri metra od koša Fox šutira zavidnih 76%, a uz to je postao agresivniji te šutira preko 7 slobodnih po utakmici. Uz sve to Fox je najbolji u posljednjoj četvrtini, prosječno je ubacivao preko 7 poena, a samo tri igrača su bolja od njega u tom segmentu.

Fox nastavlja svoj strelovit uspon ka jednom od najbolji bekova u NBA ligi. A prošle sezone dobio je i veliku pomoć. Zasada Haliburtona možemo proglasiti kao ponajveću krađu prošlogodišnjeg drafta. Došao je u Ligu s renomeom sjajnom beka na koledžu, no postojale su određene sumnje. Loš je šuter, nije dovoljno atletičan, teško će se naviknuti na brzu NBA košarku… Kritike su bile razne, a Tyrese je već u prvih nekoliko utakmica sve demantirao. Igrao je izrazito zrelo, šut mu je zapravo bio jako dobar, a jedno vrijeme bio je glavni konkurent za Rookiea godine. Pokazao je izuzetnu zrelost već u prvoj sezoni, te je transfer iz NCAA u NBA za njega prošao gotovo bezbolno. Kingsi u Foxu i Haliburtonu imaju bekovski dvojac budućnosti i narednih nekoliko sezona ne moraju previše razmišljati o bekovskim pozicijama.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Sacramento Kings 2021-2022 Lutanju nikad kraja - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*