Oni su bili na draftu, a nikada nisu zaigrali u NBA!

Izvor: Sportska kupusara

NBA draft se održava po završetku sezone, obično krajem juna meseca. Klubovi NBA lige tokom ovog događaja biraju među igračima koji su prijavljeni za draft. Današnji format drafta predviđa dve runde od po 30 izbora (pikova) …

Prvi draft održan je 1947. godine.

Pravo prvog izbora imaju klubovi koji se nisu plasirali u “plejof” minulog prvenstva, a nakon toga i preostale ekipe.

Klubovima je dozvoljeno da razmenjuju pravo na izbor, kao i igrače.

Prvi stranac izabran kao prvi pik na draftu bio je Majkal Tompson sa Bahama 1978. Odabrali su ga Portland Treil Blejzersi.

Nigerijac Hakim Olajdžuvon je 1984. godine postao prvi Afrikanac kome je to pošlo za rukom. Izabrali su ga Hjuston Rokitsi.

Rokitsi su 2002. godine izabrali Kineza Jao Minga. Bio je to prvi Azijat – prvi pik na NBA draftu.

Prvi Evropljanin koji je završio kao prvi pik drafta bio je Italijan Andrea Barnjani 2006. godine. Odabrali su ga kanadski Toronto Reptorsi.

Košarkaši sa pasošem Jugoslavije ili neke od država nastalih na njenoj teritoriji do sada nisu birani kao prvi pik. Najbliži su bili Srbin Darko Miličić (drugi izbor 2003. godine), Slovenac Luka Dončić (treći izbor 2018. godine) i Hrvati Dragan Bender (četvrti izbor 2016. godine) i Mario Hezonja (peti izbor 2015. godine).

Igrači hrvatskih korena, Amerikanac Endi Tonković i Australijanac Endrju Bogut bili su prvi pik na draftu, 1948. odnosno 2005. godine.

Prvi košarkaši sa jugoslovenskih prostora koji su izabrani na NBA draftu bili su Dražen Petrović (60. pik u trećoj rundi, izabrali ga Blejzersi) i Vlade Divac 1989. godine. Los Anđeles Lejkersi odabrali su ga kao 26. po redu u prvoj rundi.

Međutim, bilo je i košarkaša koji su izabrani na draftu, ali nikada nisu zaigrali u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Najzvučnije ime je sigurno Dejan Bodiroga, poznat i kao “Beli Medžik”, koga su u drugoj rundi, kao 51. pika izabrali Sakramento Kingsi. Jedan američki košarkaški portal proglasio ga je najboljim evropskim igračem koji nikada nije zaigrao u NBA ligi.

1 Trackback / Pingback

  1. 72 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*